Budi dio naše mreže
Izbornik

Pismo biskupima iz cijeloga svijeta uoči kontinentalnih sinodskih skupština

Vatikan (IKA)

Uoči kontinentalnih skupština, pismom "Uloga biskupa u sinodskom procesu" upućenim svim eparhijskim biskupima istočnih katoličkih crkava i dijecezanskim biskupima diljem svijeta generalni tajnik Sinode, kardinal Mario Grech, i generalni izvjestitelj XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode, kardinal Jean-Claude Hollerich, progovaraju o temi uloge biskupa u sinodskom procesu koji je u tijeku.

Podsjećajući na to kako je Sinoda o sinodalnosti, koju je sazvao papa Franjo, po svojoj naravi jedan put, dvojica kardinala podsjećaju na odgovornost pastirâ, „počela i temelja jedinstva svetog Božjeg naroda” (LG 23), u pogledu sinodskog procesa.

Naime, pišu dvojica kardinala, „nema vršenja crkvene sinodalnosti bez vršenja biskupskog kolegijaliteta“, potvrđujući time kako te dvije „dimenzije“ života Crkve ne samo da nisu u opreci, nego jedna bez druge ne mogu postojati.

Kako bi se izbjeglo sve nesporazume, u pismu s nadnevkom od 26. siječnja stavlja se zatim snažan naglas na glavnoj temi – sinodalnosti – koju je papa Franjo odabrao za radove sinodske skupštine biskupâ sljedećeg listopada. “Ima onih koji pretpostavljaju da već znaju kakvi će biti zaključci te Sinodske skupštine. Drugi bi opet htjeli nametati dnevni red Sinode, s namjerom da usmjeravaju raspravu i uvjetuju njezine plodove. Međutim, tema koju je Papa odredio za 16. redovnu opću skupštinu Biskupske sinode jasna je: ‘Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje’. To je, dakle, jedina tema koju smo pozvani dublje proučiti u svakoj od faza tog procesa. Očekivanja od Sinode 2021.-2024. su mnoga i različita, ali nije zadaća Skupštine uhvatiti se u koštac sa svim pitanjima koja se u Crkvi pretresaju”.

Uoči kontinentalnih sinodskih skupština, pismo se zatim zadržava na glavnom cilju tih skupština: rasti u sinodskom stilu Crkve. „Što više rastemo u sinodskom stilu Crkve, to ćemo više svi mi kao članovi Božjeg naroda – vjernici i pastiri – naučiti osjećati s Crkvom (sentire cum Ecclesia), u vjernosti Božjoj riječi i Tradiciji. S druge strane, kako se uhvatiti u koštac sa stanovitim pitanjima, koja često izazivaju podjele, a da prije toga nismo odgovorili na veliko pitanje koje je izazov za Crkvu još od vremena Drugoga vatikanskog sabora: ‘Crkvo, što kažeš o sebi samoj?’“.