Budi dio naše mreže
Izbornik

Počinje pobožnost 13 utoraka u čast sv. Antuna Padovanskoga

Zagreb (IKA)

Diljem Hrvatske u utorak 14. ožujka 2023. počinje pobožnost 13 utoraka uoči blagdana sv. Antuna Padovanskoga, koju su u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija predstavili generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije, privremeni upravitelj župe Zagreb–Sesvetska Sela mons. Tomislav Subotičanec i upravitelj župe Zagreb–Sveti Duh fra Ivan Marija Lotar, OFM Conv.

Pobožnost 13 utoraka u čast sv. Antunu u Hrvatskoj je prvi put održana 1995. godine, u povodu dolaska svečevih relikvija u Župu sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu.

Pobožnost je iz padovanske bazilike sv. Antuna, koju kao i zagrebačku čuvaju franjevci konventualci, tom prigodom prenio tadašnji župnik fra Maksimilijan Marko Herceg.

Te godine prvi utorak bio je 14. ožujka, baš kao i ove godine, primijetio je rektor zagrebačke bazilike fra Ivan M. Lotar.

Broj trinaest veže se uz 13. lipnja 1231., nadnevak svečevog preminuća u Arcelli nadomak Padove. To je bio petak, a tijelo mu je pokopano idućeg utorka u kapeli Svete Marije na mjestu današnje bazilike u Padovi gdje je Svetac želio umrijeti.

Na Svetom Duhu, odakle se do danas proširila diljem domovine, pobožnost utorcima održava se prema rasporedu: krunica Blažene Djevice Marije, izlaganje relikvijara s dijelom svečeva tijela, Večernja, krunica sv. Antuna, euharistija te litanije sv. Antuna i čašćenje relikvija.

Mons. Subotičanec rodom je iz Sesvetskih Sela gdje su pobožnost prema Svecu svega svijeta donijeli novi doseljenici, posebice devedesetih godina. Zbog toga je za naslovnika župe pri njezinom osnutku određen sv. Antun, objasnio je privremeni upravitelj župe.

Dvije crkve, na zapadu i na istoku Zagreba, povezuje i Antunovski hod – hodočašće zagrebačkim ulicama od 16 kilometara, kroz samo središte grada, uoči 13. lipnja. Nadahnuće za hod također dolazi iz Padove gdje mladi hodočasteći spajaju Camposampiero gdje je sv. Antun živio, Arcellu gdje je preminuo i Padovu gdje je pokopan. Hod će ove godine u Zagrebu biti održan u subotu 10. lipnja.

O ljubavi vjernika prema sv. Antunu svjedoče i česta hodočašća na njegov grob u Padovi, gdje su Hrvati među najbrojnijima, rekao je fra Ivan.

HKR će tijekom pobožnosti 13 utoraka, petu godinu zaredom, prenositi mise iz bazilike sv. Antuna na Svetom Duhu. Ove godine će po prvi put videoprijenos realizirati Laudato TV.