Budi dio naše mreže
Izbornik

Predano zalaganje Crkve za migrante u vremenu pandemije

St. Gallen (IKA)

U organizaciji CCEE-a održan je 19. travnja online sastanak delegata biskupskih konferencija i europskih crkvenih tijela zauzetih u pružanju pomoći migrantima, priopćio je Ured za medije CCEE-a.

Na online seminaru Odsjeka za migracije Povjerenstva za socijalni pastoral Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) sudjelovala su 33 eksperta i delegati iz 25 europskih biskupskih konferencija i crkvenih tijela zauzetih u pružanju pomoći migrantima i izbjeglicama. Na webinaru je, usto, sudjelovala velika skupina studenata sudionika online tečaja o migracijama i etičkim pitanjima, koji je priredilo Papinsko sveučilište Urbaniana u Rimu.

Seminar je započeo pozdravom predsjednika CCEE-a kardinala Angela Bagnasca, predsjednika Povjerenstva mons. Giampaola Crepaldija i vlč. Martina Michalíčeka, generalnog tajnika CCEE-a.

Prvo predavanje na temu „Skrb pape Franje o migrantima i izbjeglicama u kontekstu trenutnih izvanrednih zdravstvenih okolnosti“ održao je vlč. Fabio Baggio, CS, podtajnik Odsjeka za migrante i izbjeglice Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj (Vatikan). U svom je govoru vlč. Baggio predstavio inicijative Svete Stolice u vezi s izvanrednim zdravstvenim prilikama, ističući napose utjecaj koje one imaju na pastoralnu skrb o migrantima. Odmah zatim predstavio je nedavnu publikaciju „Pastoralne smjernice o osobama raseljenima zbog klimatskih promjena“ te je pojasnio važnost teme sljedećeg Svjetskog dana migranata i izbjeglica, koji poziva na zalaganje u perspektivi „sve većeg ‘mi’“. Vlč. Baggio je potvrdio da je neophodno „djelovati sada za budućnost“ kako bi se širilo nadu kroz različite oblike zalaganja Katoličke crkve u korist migranata i izbjeglica.

Drugo predavanje naslovljeno „Balkanska ruta i izazovi pandemije“ održao je o. Stanko Perica, SJ, regionalni direktor Isusovačke službe za izbjeglice za jugoistočnu Europu. Uz pomoć audiovizualnog materijala o. Perica je ukazao na neke od mnogih izazova i opasnosti s kojima se suočavaju migranti i izbjeglice koji prolaze i – često – bivaju zaustavljeni na takozvanoj „balkanskoj ruti“. Zatim je naglasio ozbiljnost situacije u pograničnom gradu Bihaću, ističući zabrinutost raznih katoličkih tijela i mjesnih crkava koje čine sve da ublaže, koliko je to moguće, patnju migranata.

Treće predavanje pod nazivom „Uspostava mira u ljubavi: doprinos kršćanâ u Iraku“ održao je izvršni direktor Iračkog Caritasa Nabil Nisan koji je naglasio ulogu koju su kršćanske zajednice odigrale tijekom povijesti u promicanju socijalne kohezije u Iraku. Nakon što je podsjetio na neke od presudnih trenutaka nedavnih tragedija, naglasio je radost i zahvalnost cijelog iračkog naroda zbog nedavnog pastirskog pohoda pape Franje, koji je iznova ojačao zajedničku volju za suradnjom u obnovi zemlje.

Kardinal Anders Arborelius, biskup Stockholma i voditelj Odsjeka za migracije Povjerenstva za socijalni pastoral CCEE-a, uputio je završne riječi pozvavši na obnovu nadu te da se nastavi s predanošću raditi u korist migranata i izbjeglica koje prihvaćaju ili kojima pomažu razna europska crkvena tijela.

Seminar je zaključen razmišljanjem i molitvom kardinala Angela Bagnasca, predsjednika CCEE-a, koji je zahvalio sudionicima na velikom poslu učinjenom u pružanju podrške migrantima i izbjeglicama u Europi te je izrazio nadu da će se „opsjedati europska politička tijela“ kako bi se na situaciju u kojoj se nalaze migranti i izbjeglice dalo bolji odgovor, s uključenošću Crkve i društva koja će biti označena većom čovjekoljubivošću i kršćanskim vrijednostima, kao izraz kršćanskih korijena europske kulture, navodi se u priopćenju CCEE-a.