Budi dio naše mreže
Izbornik

Preduskrsni plenarni svećenički sastanak u Krku

Krk (IKA)

U Krku je u srijedu 29. ožujka održan redovni preduskrsni plenarni svećenički sastanak koji je, uz krčkog biskupa Ivicu Petanjka te umirovljenog biskupa Valtera Župana, okupio 40-tak svećenika i redovnika te bogoslove Krčke biskupije. Na sastanku je najavljena reorganizacija biskupije s obzirom na starosnu dob i broj svećenika te pastoralne potrebe.

Sastanak je počeo pokorničkim bogoslužjem i zajedničkim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić.

Na početku radnog dijela susreta biskup Petanjak pozdravio je okupljene, a posebno biskupa Košića koji je održao izlaganje o sinodalnosti i osvrnuo se na Europsku kontinentalnu skupštinu Sinode u Pragu.

Biskup Košić govorio je o najvažnijim naglascima Sinode kao što su molitva, osluškivanje i zajedništvo te sinodalnost kao konstitutivna i stalna dimenzija Crkve. Istaknuo je da je, pokretanjem ove sinode, Papa htio naglasiti kako osim ministerijalnog svećeništva i crkvenog učiteljstva, Duh progovara i preko laika pa treba ustrajati na stalnom dijalogu s vjernicima, ali i s pripadnicima drugih kršćanskih vjeroispovijesti. Važno je također osvijestiti suodgovornost za partikularnu Crkvu te razlučivati i odlučivati što je korisno za Crkvu i njezino poslanje. Cilj je zapravo odgoj za sinodalnost kako bi on postao ne samo trenutačni poziv već mentalitet i način života. Ipak, upućujući na neke trendove koji su zahvatili neke europske i američku Crkvu, mons. Košić upozorio je na opasnost da ono periferno, zbog diktature relativizma i globalizma, odjednom zauzme centralno mjesto u poslanju Crkve, čime Crkva bitno gubi svoj identitet.

U nastavku je nabrojio prioritete Sinode: produbiti praksu, teologiju i hermeneutiku sinodalnosti; baviti se značenjem Crkve koja je sva ministerijalna, kao horizontom u koji treba uključiti razmišljanje o karizmama i službama (zaređenim i nezaređenim) i odnosima među njima; istraživati oblike sinodskog vršenja vlasti, odnosno službe praćenja zajednice i čuvanja jedinstva; pojasniti kriterije za razlučivanje sinodskog procesa i koje odluke pripadaju kojoj razini, od mjesne do sveopće; donijeti odluke o ulozi žena u Crkvi i njihovoj većoj uključenosti na svim razinama; uzeti u razmatranje napetosti oko liturgije, tako da se u sinodskom duhu euharistija ponovno shvaća kao izvor zajedništva; posvećivati brigu odgoju za sinodalnost čitavog Božjeg naroda, posebno u pogledu razlučivanja znakova vremena te obnoviti živi osjećaj za poslanje; premostiti jaz između vjere i kulture.

Biskup Košić predstavio je i biskupijsku sinodu Sisačke biskupije kojoj je cilj odlučivanje i usklađivanja nekih pastoralnih praksi.

Nakon rasprave, uslijedili su izvještaji biskupijskih povjerenika te najave važnijih biskupijskih događanja: hodočašća djece na grob sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića (Krk, 1. travnja 2023.), biskupijskih susreta i hodočašća za mlade. Biskup Petanjak osvrnuo se na najnoviji popis stanovništva kao i na prošlogodišnju statistiku Biskupije Krk. Obzirom na broj i starosnu dob svećenika te pastoralne potrebe, najavio je reorganizaciju Krčke biskupije te pozvao svećenike i redovnike na promišljanje i suradnju.

Svećenički sastanak završio je zajedničkom molitvom koju je predvodio biskup Petanjak.