Budi dio naše mreže
Izbornik

Prigodom blagdana sv. Lovre biskup Škvorčević pohodio Caritas Požeške biskupije i obitelji u potrebi

Požega (IKA)

O blagdanu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i biskupijskog Caritasa požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji tajnika Mateja Silukovića pohodio je 11. kolovoza 2023. Caritasovu kuhinju koja djeluje u zgradi sjedišta Caritasa i susreo se s korisnicima Caritasove svakodnevne akcije „Kruh i mlijeko“.

Zanimajući se za njihove životne uvjete u današnjim izazovnim vremenima, biskup je kazao da su dan prije proslavili blagdan sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i biskupijskog Caritasa, koji je u Požegi prisutan kao svetac zaštitnik crkve još od 13. stoljeća. Podsjetio je kako je sv. Lovro izabran za zaštitnika Caritasa jer je u svoje doba njegovao osjetljivost Crkve prema onima u najtežim životnim stanjima, kao što su bolesni, siromašni i osamljeni te je i u vremenima progona ostao vjeran Bogu i Isusu Kristu, uvjeren da će na taj način biti pobjednik.

Mons. Škvorčević spomenuo je da ga oduševljava kod sv. Lovre što je po odluci pape Siksta II. razdao crkvena dobra siromasima, a kad ga je car zatražio blago, Lovro mu je odgovorio da su siromasi blago Crkve. Istaknuo je da se Caritas Požeške biskupije nastoji nadahnjivati na snazi njegove vjere i tim raspoloženjem pristupati ljudima koji se nalaze u posebnim životnim okolnostima. Čestitao im je svetkovinu sv. Lovre sa željom da unatoč svemu budu dobro u svojim dušama.

Potom je zahvalio djelatnicima na čelu s ravnateljicom Katarinom Paulić i tajnikom Mauriziom Rezom, kao i djelatnicama u kuhinji i volonterima za sve ono što čine u svom nesebičnom služenju.

Biskup je zatim s vodstvom Caritasa razgovarao na koji će se način manje imućnim osobama i obiteljima podijeliti darovi koje su na jučerašnjem euharistijskom slavlju predstavnici Caritasa pojedinih župa prinijeli za siromašne, među kojima je i dar novozaređenog đakona Ivana Klarića što ga je priredila njegova Župa bl. Alojzija Stepinca u Novskoj.

Nakon toga, biskup Škvorčević se u pratnji tajnika Silukovića uputio određenim obiteljima, među kojima je i majka troje djece, nezavidnog imovinskog stanja, kojoj je u nedavnom vremenu oštećen krov na kući gdje žive kao podstanari. Ispripovjedili su biskupu kako su zbog teške obiteljske situacije bili primorani otići iz svoje obiteljske kuće te su pronašli privremeni smještaj. S posebnom radošću zbog biskupova dolaska, djeca su govorila o svojoj svakodnevici. Biskup im je izrazio blizinu i ohrabrio ih rekavši, kako se nada da će se zajedničkim nastojanjem uspjeti pomoći da imaju dostojan dom. Uručeni su im paketi s prehrambenim namirnicama i kućanskim potrepštinama, koje su vjernici iz župa Požeške biskupije prinijeli na oltar tijekom središnjeg euharistijskog slavlja na blagdan sv. Lovre te biskupijska novčana potpora.