Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret Caritasovih volontera i biskupijskih stipendista na blagdan sv. Lovre u Požegi

Požega (IKA)

Nakon svečanog euharistijskog slavlja na blagdan sv. Lovre uz požešku crkvu sv. Lovre, u četvrtak 10. kolovoza 2023., u Dvorani sv. Terezije uslijedio je program čestitanja novozaređenom đakonu Ivanu Klariću, te susret volontera župnih Caritasa i stipendista Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima.

Program je vodio Miroslav Paulić a otvorio ga je učenik Katoličke osnovne škole u Požegi Antun Jakobović koji je izveo glazbenu točku na harmonici. Potom je biskup Škvorčević đakonu Klariću uputio čestitku za primanje svetog reda đakonata, kazavši da zahvaljuju Bogu što ga nije prepustio mraku u duši da ne zna što bi sa sobom počeo, nego je nastojao molitvom i s pomoći dobrih ljudi u bistrini srca prepoznati tko je on po Božjem pozivu. Biskup je čestitku uputio i đakonovoj majci, zahvalivši joj za razumijevanje kojim je prihvatila da njezinog sina Bog poziva u svećeništvo. U zahvalu je uključio i dvojicu novljanskih župnika, Pericu Matanovića i Krunoslava Jurakovića, koji su tijekom formacije nastojali biti potpora novom đakonu.

Obraćajući se potom stipendistima Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima, mons. Škvorčević je istaknuo da su svi oni na svoj način postali poseban dio velike biskupijske obitelji. Kazao im je da su osim materijalne pomoći, bili uključeni i u njihove molitve da ne zanemare svoju dušu dok se bore za školske i akademske uspjehe.

Biskup je zatim otvorio natječaj za stipendije Zaklade Požeške biskupije za školsku i akademsku 2023./2024. godinu, zahvalivši za financijska sredstava ponajprije Požeškoj biskupiji. Zatim je uručio čestitku i novčani dar Jurji Mautner iz Katoličke gimnazije u Požegi i Ivanu Gabrijelu Staniću iz Katoličke klasične gimnazije u Virovitici koji su proglašeni najboljim ovogodišnjim maturantima i učenicima u svojoj školskoj generaciji. Poželio im je da i dalje ostanu marljivi u nastojanju oko ljudske i vjerničke izgradnje.

Drugi dio programa u Dvorani sv. Terezije počeo je glazbenom točkom koju su izveli stipendisti biskupijske zaklade Sara i Patrik Radmanić. Ravnateljica Caritasa Požeške biskupije Katarina Paulić u svom je govoru predstavila djelovanje Caritasa tijekom proteklih godinu dana, osvrnuvši se napose na ostvaruje karitativnog projekta pod imenom „Pro Vita et Familia“, financiranog iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Uslijedio je kratki videoprikaz o uspješno provedenom projektu kao i projektnim aktivnostima.

Na koncu, ravnateljica Paulić predstavila je novi projekt Caritasa Požeške biskupije koji je potpisan s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u lipnju 2023. godine, ukupne vrijednosti 265 947 eura, a trajat će šest mjeseci. Riječ je o svojevrsnom nastavku prethodnog projekta, a pomoć će se ostvariti u podjeli higijenskih paketa za žene, muškarce i kućanstva, školskog pribora za učenike, pelena za djecu te setova posteljine za kućanstva. Projektom će biti obuhvaćeno 2350 korisnika diljem Požeške biskupije.

Zatim je svjedočanstvo o djelovanju župnog Caritasa predstavila volonterka Caritasa Župe sv. Nikole iz Pleternice Lucija Karjaković. Istaknula je da je u ostvarivanju projekta bio zauzet određeni broj župnih volontera  za koje je to bilo jedno veliko iskustvo, ali i zadovoljstvo. Snažno zajedništvo koje se među njima stvorilo pridonijelo je da poteškoće budu prevladane te su sve akcije završavali radosni i ispunjenih srdaca, rekla je volonterka. U suradnji sa župnim Caritasom 2013. godine osnovan je Fond za stipendiranje učenika i studenata te se svake treće nedjelje u mjesecu prikupljaju sredstva za tu namjenu. Godišnje se stipendira petoro učenika ili studenata. Volonterka Lucija istaknula je još da župni Caritas redovito dijeli godišnje pakete prigodom Božića i Uskrsa, a po potrebi i tijekom godine. Uslijedila je još jedna glazbena točka u izvedbi Sare i Patrika Radmanića.

Na koncu programa održan je kratki susret sa stipendistima Zaklade te su se nakon toga svi prisutni uputili u Malu dvoranu sv. Terezije na prigodni domjenak.

https://ika.hkm.hr/novosti/proslavljena-svetkovina-sv-lovre-zastitnika-pozeske-biskupije-i-biskupijskog-caritasa/