Budi dio naše mreže
Izbornik

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik posjetio Caritas Jeruzalem

Jeruzalem (IKA)

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik bio je od utorka, 6. veljače do petka, 9. veljače 2024. u trodnevnom posjetu Caritasu Jeruzalem, na tragu poticaja s Generalne skupštine Caritasa Internationalis, održane u Rimu u svibnju 2023. godine, izvijestio je Hrvatski Caritas.

Posjet djelatnostima započeo je susretom latinskog jeruzalemskog patrijarha kardinala Pierbatiste Pizzaballe i predsjednika Caritasa Jeruzalem s ravnateljima Hrvatskog Caritasa fra Tomislavom Glavnikom i Caritasa Jeruzalem Antonom Asfarom.

U susretu se govorilo o izazovima koji dolaze pred karitativno-humanitarne organizacije u ratnim situacijama te nužnoj okrenutosti prema najslabijima, kojima treba pomagati, ali otvoriti se zagovaranju mira među stranama u sukobu kao preduvjetu normalizacije odnosa.

Posjet fra Tomislava Glavnika nastavljen je radnim sastankom u sjedištu Caritasa Jeruzalem s posebnim osvrtom na stanje u Gazi, a potom i obilaskom projektnih djelatnosti na području Zapadne obale. Caritas Jeruzalem vodi mnoge socijalne ustanove i nositelj je više projekata koji se ostvaruju uz pomoć dobročinitelja iz lokalne zajednice, ali i sestrinskih organizacija Caritasa i više europskih Ministarstava za vanjske poslove, koji upućivanjem financijskih sredstava razvojne pomoći preko Caritasa poboljšavaju životne okolnosti i perspektive ciljanih skupina potrebitih osoba.

Za vrijeme obilaska predstavljeni su Caritasova ambulanta/klinika i ljekarna u selu Al Taybeh, koja pruža osnovnu medicinsku skrb i laboratorijske pretrage za više od 13 tisuća Palestinaca i Beduina. Uskoro se otvara i fizioterapija za odrasle i senzorna soba za djecu s poteškoćama u odrastanju i sazrijevanju. Medicinski centar naslonjen je na rimokatoličku župu u kojoj djeluje škola i jedina duhovna radio postaja u Svetoj Zemlji slušana u zemlji i među iseljenim Palestincima diljem svijeta.

U Ramalli djeluje Caritasov centar za strukovno osposobljavanje žena, kojima se omogućava stjecanje krojačkog znanja i izrade primjenljivih suvenira, a sve sa svrhom pokretanja vlastitih obrta i dodatne zarade. Caritas osigurava kupnju šivaćih strojeva na kojima žene mogu raditi u svojim vlastitim domovima i paralelno ostajati sa svojim obiteljima, koje su brojne.

U Ramalli djeluje i poludnevni boravak za stare osobe „Baytouna“ u kojem su osim djelatnika Caritasa angažirani mladi volonteri. Obiteljske veze u Palestini osobito su jake i obitelj se redovito „čvrsto drži“ i međusobno pomaže. Angažiranjem mladih u radu sa starijima želi se ublažiti stigma starosti na starijim osobama te im se želi vratiti dostojanstvo, kako ne bi zbog svojih zrelih godina bili smatrani nekorisnim članovim društva. U poludnevnom boravku svakodnevno se održavaju tematske radionice, tjelovježba, igre primjerene osobama starije dobi te zajednički ručak na kojemu su uz korisnike blagovali i gosti ih Hrvatske. Poludnevni boravak za starije prvi je takav na prostoru Zapadne obale i osobito vrednovan i od civilnih vlasti.

U gradu Beit Sahour djeluje Caritasov razvojni centar, koji je ujedno i sjedište Caritasa za Betlehemsku upravu u kojem je održana prezentacija više projekata koji obuhvaćaju pojedince i obitelji u i oko Betlehema. Nakon prezentacije fra Tomislav Glavnik posjetio je obiteljski obrt za izradu autentičnih suvenira. Obiteljski obrti uvelike ovise o hodočasnicima, koji dolaze u Svetu Zemlju te se njihova trenutna odsutnost odražava na ekonomski status brojnih obitelji. Osim proizvođača o prodaji suvenira ovise i osobe u socijalno i zdravstveno teškim uvjetima, koji pokušavaju od prodaje suvenira zaraditi novac kako bi se prehranjivali budući da im država ne daje nikakva socijalna davanja. Caritas od dobročinitelja pokušava dati „mjesečni džeparac“ kao doprinos oskudnom kućnom proračunu, koji nekada predstavlja jedinu financijsku pomoć.

Najzahtjevniji projekt se provodi na području Beit Jalle, gdje se lokalnom stanovništvu pomaže u revitalizaciji poljoprivrednih površina, ograđivanjem terena, osiguravanjem cisterni za navodnjavanje, kupnjom sadnica i opreme, te zagovaranjem pred civilnim vlastima i branjenjem njihova prava na području Betlehemske okolice na posjed vlastite zemlje.

Značajna djelatnost je ona Unije arapskih žena, koja uz podršku Caritasa te dobročinitelja iz Švedske, Poljske i Češke vodi dječji vrtić, Centar za osposobljavanje i skrb odraslih osoba s mentalnim oštećenjima, te kuhinju i praonicu posteljine za obližnje hotele i stanovnike. U centru rade žene, koje svojim radom doprinose materijalnoj i financijskoj stabilnosti svojih vlastitih obitelji.

Trodnevni susret je završio prijedlozima o budućoj suradnji između Caritasa Hrvatske i Caritasa Jeruzalema uz jačanje obostranih napora kako bi se pomoću iz Europe donijela nada još većem broju ljudi diljem okupiranih palestinskih teritorija. Moto Caritasa je graditi zajednički mostove nade i solidarnosti – zaključak je zajedničkog susreta Hrvatskog Caritasa i Caritasa Jeruzalem.

Nakon 7. listopada 2023. i sukoba Hamasa i Izraelske vojske humanitarno i sigurnosno stanje na području Svete Zemlje i Gaze izrazito je nepovoljno, posebno za one skupine o kojima brine Caritas Jeruzalem. Hrvatski Caritas pokrenuo je humanitarnu akciju prikupljanja financijskih sredstava i pred Božić uputio prvu pomoć u iznosu 50 tisuća eura za kupnju hrane, vode, pokrivača, te djelovanje socijalnih ustanova pod vodstvom Caritasa Jeruzalema. Direktnu pomoć uputila je i Požeška biskupija u iznosu 33 tisuće eura. Hrvatski Caritas nastavlja s aktivnijim angažmanom oko daljnjeg upućivanja pomoći stradalima i socijalno ugroženima u Svetoj Zemlji i svoga međunarodnog djelovanja.