Budi dio naše mreže
Izbornik

Šalatski sjemeništarci na Nedjelju Dobrog Pastira hodočastili u Mariju Bistricu

Marija Bistrica/Zagreb (IKA)

Sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu su na Nedjelju Dobrog Pastira i 60. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, 30. travnja, kao i svake godine, hodočastili u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Pri dolasku u prijepodnevnim satima u Mariju Bistricu, dočekao ih je bistrički župnik i rektor svetišta preč. Domagoj Matošević. Nakon kratke okrjepe u župnom dvoru sjemeništarci i odgojitelji sudjelovali su na misi u bazilici Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Misu je predslavio rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković, a homiliju je izrekao sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč.

Vlč. Premelč pozvao je, među ostalim, vjernike da mu se pridruže u molitvi za svećenička i redovnička zvanja. „Bolje da nas nema, nego da budemo bilo kakvi pastiri ili da budemo najamnici umjesto da budemo dobri pastiri“, kazao je propovjednik. Slika dobrog pastira nije samo model za svećenike, redovnike i redovnice nego i model prema kojemu svaki kršćanin treba oblikovati svoj život dajući se iz ljubavi drugima oko sebe.

Svečanosti slavlja sjemeništarci su pridonijeli ministriranjem. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor, potpomognut glasovima sjemeništaraca i okupljenog mnoštva.

Na kraju mise iskustvo duhovnoga poziva i radost življenja unutar sjemenišne zajednice posvjedočio je sjemeništarac Zagrebačke nadbiskupije Mihael Risek.

Misu je suslavio i supsidijar Svetišta vlč. Mirko Brlić koji je zahvalio sjemeništarcima i odgojiteljima za dolazak, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja, kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj domovini Hrvatskoj.

Nakon poldanjeg euharistijskog slavlja i fotografiranja, susret je nastavljen ručkom u prostorima Svetišta.

Sjemeništarci su hodočašće okrunili zahvalnom molitvom pred likom Majke Božje Bistričke, a potom su se uputili prema Zagrebu gdje su, u Bogoslužnom prostoru blaženoga Alojzija Stepinca (Kaptol 28), animirali euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom od 17 do 18 sati, moleći s okupljenim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima za duhovni, svećenički i redovnički poziv. Sjemeništarci su tako pjesmom i molitvom zahvaljivali Gospodinu za dar svećeničkog poziva i upućivali molbu da Bog ne ostavi svoj narod bez pastira.

U kratkom intervjuu za katoličke medije prigodom proslave Svjetskog dana molitve za zvanja rektor Pavlaković istaknuo je da su „svećenička i redovnička zvanja Božji dar Crkvi koji treba izmoliti i Nedjelja Dobrog Pastira želi nas stoga pokrenuti na još snažniju molitvu za tako važnu nakanu. Također, ova je nedjelja unutar crkvene godine prilika da se među vjernicima na svim razinama budi živa svijest zajedničke odgovornosti za duhovna zvanja i stvara ozračja vjere u kojem će djeca i mladi shvatiti vrijednost služenja u Crkvi, prepoznati poziv, hrabro ga prihvatiti i slijediti. Ovo je ujedno i dan kada vjernike u nad/biskupijama valja podsjetiti na sjemeništarce i bogoslove te potaknuti na molitvu i žrtvu za njih.“

Podsjetio je, također, da je ta „nedjelja prigoda da se djecu i mlade na Vjeronauku u školi, župnoj katehezi i drugim okupljanjima potakne na razmišljanje o vlastitom zvanju i upozna s mogućnošću upisa u Međubiskupijsko (dječačko) ili Bogoslovno sjemenište.“