Budi dio naše mreže
Izbornik

Uklonjena kapa sa zvonika crkve u Remetama u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Radovi uklanjanja kape sa zvonika u potresu oštećene remetske crkve obavljeni su u subotu 19. veljače zbog čega je od jutra do popodnevnih sati bila zatvorena cesta prema Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkim Remetama.

O razlogu uklanjanja kape sa zvonika, procesu skidanja i očekivanjima od obnove župe, govorio je o. Antonio Čirko u razgovoru za Informativnu katoličku agenciju (IKA).

Župnik o. Antonio Mario Čirko naglasio je, da je skidanje kupole sa zvonika župne i samostanske crkve bilo potrebno kako bi se učvrstio crkveni toranj koji je u potresu oštećen. “Nakon početka konstruktivne obnove koja obuhvaća nekoliko faza da bi se učvrstio sam toranj remetskoga svetišta, bilo je nužno skinuti samu kupolu zvonika. Nakon skidanja kupole slijedi pojačavanje tornja crkve, da se u nekim, ne daj Bože, budućim potresima ne bi urušila”, kazao je o. Čirko.

O. Čirko istaknuo je kako su skidanjem kupole primijetili da sama kupola zahtjeva zasebnu obnovu te se nada da će nakon obnove župne crkve napraviti i postaviti novu kapu.

„To je jedan opsežan zahvat koji zahtjeva i kopanje u dnu zvonika, ali vidimo da se, kako se kopa, otkrivaju i nove stvari, te je uistinu ova obnova također mjesto otkrića i revitalizacije same povijesti ovoga remetskog drevnog svetišta”, izjavio je o. Antonio Čirko, župnik u Remetama u najavi skidanja kape sa zvonika.

Skidanje kape odvijalo se prema planu i nije bilo poteškoća, a što se tiče sigurnosti radnika “sve je proteklo, kako se ono kaže, glatko, Bogu hvala”, kazao je o. Čirko.

“Kao što svi znamo Europska komisija je produljila rok za trošenje sredstava iz fonda solidarnosti koji koristi i remetsko svetište i u tome smislu imamo produljeno razdoblje, pa ćemo, vjerujem, sve na vrijeme moći učiniti u kontekstu konstruktivne obnove. Također, provest ćemo i različita arheološka istraživanja jer se samim iskapanjem otkrivaju mnoge povijesne stvari za koje možda nismo do sada znali da postoje”, naglasio je.

Otkako je počela obnova Svetišta Majke Božje Remetske otkriveni su brojni povijesni skriveni detalji poput prozorčića, vrata, najstarijeg zida i jednog “grafita” za koji nije sigurno kada je točno nastao.

„Taj grafit prikazuje Gospu Remetsku zajedno s njezinim ‘retablom’ (okvirom). Možda to nema neku umjetničku vrijednost, ali ima vrijednost. Naime, čini se da je neki pobožni redovnik ili pobožni radnik – gledajući lik Gospe Remetske – to oslikao”, kazao je župnik Remeta i dodao: “Taj mali grafit – desno uz prozorčić – mogao bi biti iz vremena Bolléove obnove, nakon potresa krajem 19. stoljeća, a o najranijem se može samo spekulirati, možda čak iz doba pavlina, kada je utemeljen”.