Budi dio naše mreže
Izbornik

Upute subotičkog biskupa Slavka Večerina uz pandemiju covida-19

Subotica (IKA/TU)

Subotički biskup Slavko Večerin uputio je u subotu 12. prosinca svećenicima, redovnicima i puku svoje biskupije smjernice vezane uz pandemiju koronavirusne bolesti i vrijeme priprave za Božić. Upute prenosimo u cijelosti.

Braćo u svećeništvu, kršćanska braćo i sestre!

Pandemija covida-19 već nekoliko mjeseci pred nas stavlja razne izazove za redovito i svakodnevno pastoralno djelovanje i vjernička okupljanja, pa tako i u ovom vremenu došašća i priprave za slavljenje svetkovine Božića. Zbog različitosti epidemioloških mjera u pojedinim gradovima i općinama, te preporuka nadležnih vlasti, nije uvijek lako donijeti odredbe koje su jednako primjenjive na području cijele biskupije. Smjernice koje ovdje donosim znak su pastirske skrbi i ujedno poziv na načelo razboritog i savjesnog pastoralnog djelovanja svih svećenika i redovnika. U ovim okolnostima, načelo traži da se svaki župnik dodatno savjetuje sa svećenicima u dekanatu i s pastoralnim vijećem kako bi se našlo najprikladnije rješenja za prilagodbu smjernica konkretnim okolnostima, a nadasve epidemiološkoj situaciji.

Župna kateheza

U držanju župne kateheze za vjeronaučnu djecu vodimo se uredbama nadležnih tijela za održavanje nastave u školama. Prema tomu, neka se do promjene aktualnih mjera, za više razrede osnovne škole i srednjoškolce ne drži župni vjeronauk, osim ako je to moguće online, ni za niže razrede osnovne škole neka se ne drži vjeronauk na župama. Svakako, župna kateheza za odrasle se može držati pojedincima i manjim skupinama, uz poštivanje svih aktualnih epidemioloških mjera.

Okupljanja u crkvama

U crkvama neka se i dalje slave svete mise i podjeljuju sakramenti, te obavljaju klanjanja i pobožnosti koje neposredno prethodne ili slijede svete mise, uz pridržavanje svih propisanih mjera predostrožnosti. Svi ostali programi vezani za došašće i božične blagdane, poput dječjih programa, pastirskih igara, koncerata i sličnoga, neka se ne održavaju.

Pohod bolesnika u vrijeme došašća

Pohod bolesnika, koji uključuje ispovijed i pričest, pa i bolesničko pomazanje, sastavni je dio njihove duhovne priprave za slavljenje Božića za koju ih ne treba zakidati. Pohod se može obaviti tijekom cijelog vremena došašća, uz prethodni dogovor s obiteljima ili s bolesnicima, uz poštovanje svih epidemioloških mjera i preporuka i bez nepotrebnog zadržavanja.

Velike ispovijedi po župama

U ovim izvanrednim okolnostima od svakog svećenika se traži veća osobna pastoralna zauzetost oko duhovne priprave vjernika za slavljenje Božića, koja uključuje i ispovijed. U manjim župama, kako sam to već poručio, župnik neka ponudi mogućnost za ispovijed prije mise, a ako je potrebno i u određene druge termine tijekom tjedna, o čemu će vjernike pravovremeno i prikladno obavijestiti. U većim župama ispovijed se može organizirati u više dana i termina. Treba izbjegavati uobičajene velike ispovijedi po župama, a tamo gdje to nije moguće, neka se, uz poštivanje propisa nadležnih vlasti o okupljanjima, ponudi više termina za manje skupine vjernika. U većim gradovima kao što su Subotica, Novi Sad, Senta, Sombor i Bečej mogu se organizirati dežurstva za ispovijedi u pojedinim crkvama, tako da dulji period u danu bar jedan svećenik bude na raspolaganju za ispovijed. O rasporedu u kojoj se crkvi i kada vjernici mogu ispovjediti treba ih blagovremeno i na prikladan način obavijestiti. Neka se prilikom pristupanja sakramentu ispovijedi obavezno koriste zaštitne maske te vrši dezinfekcija ruku. Ujedno treba obraditi pažnju na razmak između svećenika i penitenta.

Slavljenje mise polnoćke

Jasno je da se misa polnoćka ne može organizirati kao prošlih godina, nego u skladu s odlukama nadležnih vlasti o ograničenom broju osoba u zatvorenom prostoru. Neka se prije mise polnoćke ne organiziraju aktivnosti koje nisu sastavni dio svete mise i koje bi mogle ugroziti pridržavanje epidemioloških mjera. Vjernike se može pozvati da zapovijedi sudjelovanja u svetoj misi u ovim svetim danima udovolje bilo na Badnjak bilo na dan Božića.

Blagoslov obitelji

Neka se blagoslov obitelji ne planira niti obavlja bez dogovora s pastoralnim vijećem, a u iznalaženju najprikladnijeg rješenja mogu poslužiti slijedeće mogućnosti:

  • odgoditi blagoslov do povoljnije epidemiološke situacije;
  • ne držati se uobičajenih termina, od Bogojavljenja do Krštenja Gospodinova, nego pohod obaviti u dužem vremenskom razdoblju dnevno posjećujući manji broj obitelji;
  • pohod i blagoslov obaviti na način kako najbolje odgovara obitelji;
  • pohod i blagoslov obaviti s obiteljima ispred kuća i stambenih jedinica.

Posebno naglašavam da ovdje treba voditi računa o tome da ne naškodimo ni svome zdravlju, ni zdravlju vjernika. Stoga, treba poštovati epidemiološke mjere, izbjegavati nepotrebna zadržavanja i kontakte. Ujedno, obitelji treba podsjećati da vas pravovremeno obavijeste o eventualnoj pojavi simptoma bolesti koronavirusa kako biste pohod i blagoslov mogli odgoditi za neko drugo vrijeme.

Druge odredbe

Zbog trenutne situacije i donesenih mjera i preporuka, treba se odgovorno ponašati u svakodnevnom pastoralnom djelovanju, odustati od svih onih pastoralnih aktivnosti koje nisu sastavni dio svetih misa i podjele sakramenata, te obavljanja uobičajenih liturgijskih pobožnosti. Vjernike uvijek treba pozivati na odgovorno pridržavanje epidemioloških mjera u svim sakramentalnim slavljima i okupljanjima.

Kao duhovni pastir ove mjesne Crkve sve vas potičem na pojačanu osobnu i obiteljsku molitvu, te na stavljanje pouzdanja u ruke milosrdnog Boga, koji nam u Djetetu Isusu dolazi ususret da nas oslobodi od svih duhovnih i tjelesnih poteškoća i zala. Zahvaljujem svim svećenicima što i u sadašnjim izvanrednim okolnostima nastoje vjerno vršiti svoje poslanje i pomagati vjernicima da po svetim slavljima budu što dublje dionici božičnog otajstva. Dok Vam zahvaljujem ujedno vas, dragi svećenici, pozivam na još veću međusobnu solidarnost i suradnju te na dodatnu žrtvu u korist svih onih čije je spasenje povjereno i vašoj pastoralnoj brizi.

Na sve svećenike, redovnike, redovnice, vjernike laike i ljude dobre volje zazivam Božji blagoslov.