Budi dio naše mreže
Izbornik

Započeo simpozij „Život i djelo kardinala Franje Kuharića“

Zagreb (IKA/TU)

Znanstveni teološki simpozij „Život i djelo kardinala Franje Kuharića“ u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu započeo je u petak 1. srpnja u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon uvodne molitve prigodne govore uputili su zagrebački nadbiskup metropolit i veliki kancelar KBF-a kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić te dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. Josip Šimunović.

Zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić u svom govoru istaknuo je da je imao privilegij živjeti pet godina u blizini kardinala Kuharića. „Što vrijeme odmiče, sve više dolaze do izražaja vrline koje rese toga našega pastira i koje treba dublje razmatrati. Kao Crkva i nadbiskupijska obitelj sjećamo se njegove dobrote proizašle iz vjernosti Kristu i Crkvi te njegove usmjerenosti prema vječnosti. Ostao je živjeti njegov mir i unutarnja radost, njegove poruke o kršćanskom mirotvorstvu građenom na Božjoj ljubavi i dostojanstvu čovjeka, o početku ljudskoga života u začeću i o potrebi da se, uza sve složenosti, taj život zaštiti.“

Kardinal je dodao da nas baština kardinala Kuharića „trajno opominje naglašavajući važnost savjesti, poštenja i ulaganja u dobro zajednice. Povijest će ga lako pamtiti kao promicatelja istine i branitelja pravde. Hrvatski ga narod prepoznaje kao čuvara hrvatske nade i kao uporište nacionalnog jedinstva.“

„Kardinalove riječi i djela ostaju, kao i njegovi stavovi i upozorenja. Zahvalni smo Božjoj providnosti i potvrđujemo da traje i raste vjernička i molitvena povezanost sa slugom Božjim kardinalom Franjom Kuharićem. Nadam se da će i ovaj Znanstveni teološki simpozij biti koristan doprinos za rasvjetljavanje kršćanskih krjeposti u životu nadbiskupa Franje Kuharića“, naglasio je na kraju kardinal Bozanić.

Nuncij Lingua na početku svog obraćanja rekao je kako nije osobno poznavao kardinala Kuharića, ali se potrudio prikupiti informacije od onih koji su ga poznavali. „Shvatio sam da je riječ o Pastiru koji je uistinu bio blizak ljudima. Danas bismo rekli s mirisom ovaca, kako je papa Franjo opisao one svećenike koji se ne boje uprljati ruke ili utrošiti vrijeme posjećujući obitelji, otvarajući vrata siromasima, brinući o bolesnima, ohrabrujući mlade, animirajući djecu ili strpljivo slušajući starije osobe. Kardinal Kuharić bio je jedan od njih. Njegov stalni osmijeh na usnama bio je odraz unutarnjeg mira i snažne vjere u milosrdnu Božju ljubav.“

Nadbiskup Puljić istaknuo je u svom govoru kako je hrvatski narod „volio i poštivao tog Božjeg čovjeka koji je zračio ljubavlju prema svima”, i dodao: “Nije pretjerano reći da je po ugledu i karizmi odmah uz bok blaženog Alojzija Stepinca kojega je on doveo do proglašenja blaženim.“ Nadbiskup Puljić govorio je i o pogledu kardinala Kuharića na otajstvo biskupske službe u ulozi pastira partikularne Crkve zagrebačke te predsjednika Jugoslavenske, a potom i Hrvatske biskupske konferencije. „Uronjen u sakramentalnu zbilju Crkve govorio je jezikom zagovornika malenih i obespravljenih. Bio je odlučan navjestitelj spasenja i neumorni branitelj istine i slobode te prepoznatljiv kao iskreni hrvatski domoljub. Dizao je glas kad je trebalo i promicao jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske. Dao je ogromni doprinos ostvarenju prava hrvatskog naroda na slobodu i samostalnost.“

Na kraju uvodnog dijela okupljenima se obratio dekan KBF-a prof. dr. Josip Šimunović. „Radostan sam što Znanstveni teološki simpozij u organizaciji KBF-a želi kroz 28 predavanja želi približiti život i djelo svijetlog lika novije povijesti Crkve u Hrvata“, kazao je prof. Šimunović.

„Obični ljudi u gradu i na selu, intelektualci i političari, žene i muževi, djeca i mladi voljeli su čuti riječi ohrabrenja i podrške u miru i ratu čovjeka koji je obilježio posljednjih 30 godina 20. stoljeća u Crkvi i u hrvatskom narodu“, dodao je.

Otvorenju simpozija prisustvovali su i umirovljeni mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, umirovljeni vojni ordinarij Juraj Jezerinac, sisački biskup Vlado Košić, zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić, novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Stjepan Lakušić, rektor Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak sa suradnicima, rektor Međubiskupijskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković, profesori, djelatnici i studenti KBF-a te brojni drugi uvaženi gosti.

Kardinal Bozanić otvorio je izložbu „Franjo Kuharić i KBF“ nakon uvodnog dijela i prvog zasjedanja, u kojem su izlagali Anđelko Košćak (Nadbiskup Franjo Kuharić – glavne biografske crtice), Stjepan Baloban (Nadbiskup Franjo Kuharić kao crkveni i moralni autoritet u vremenu komunizma), Juraj Batelja (Nadbiskup Franjo Kuharić i blaženi Alojzije Stepinac) te Miroslav Akmadža (Nadbiskup Franjo Kuharić i komunistički režim (1970. – 1989.)).