Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa na Sinodi: Duh Sveti nas vodi prema harmoniji i slušanju s poštovanjem

Vatikan (IKA)

Govoreći na otvaranju XVI. Redovne glavne skupštine Biskupske sinode o sinodalnosti u srijedu 4. listopada 2023. u dvorani Pavla VI. u Vatikanu, papa Franjo je podsjetio članove sinodske skupštine da je Duh Sveti protagonist Sinode te ih je pozvao na slobodno izražavanje, uz poštovanje sviju, prenosi Vatican News.

Protagonisti Sinode nismo mi, nego Duh Sveti, rekao je papa Franjo, istaknuvši da će, ako je Duh Sveti protagonist, to biti dobra Sinoda. Sinoda će biti održana u dva dijela, odnosno u dva zasjedanja. Prvo će biti održano od 4. do 29. listopada 2023., a drugo u listopadu 2024. godine.

Sveti Otac započeo je uvodni govor podsjetivši na inicijativu pape sv. Pavla VI., odnosno na ustanovljenje tajništva Biskupske sinode, koje je organiziralo brojne susrete, brojne sinode. Napomenuo je da Crkva nije uvijek bila spremna za ovako slobodnu vrstu razgovora, ali da je sada važno biskupima i narodu Božjem govoriti o sinodalnosti. Nije lako, ali je lijepo, rekao je rimski biskup te okupljenim članovima preporučio čitanje zbornika patrističkih tekstova koji će im pomoći na sinodskom putu.

Protagonist Crkve vodi nas za ruku

Podsjetivši da je Duh Sveti protagonist crkvenog života koji vodi Crkvu naprijed kazao je da ih sve Duh Sveti vodi za ruku i tješi. Pozvao je na rad u skladu, istaknuvši da će sklad neizbježno ostaviti prostora za, kako je rekao, nijanse. Ako Sinodu završimo na potpuno isti način, bez nijansa, znači da nema Duha. On stvara sklad koji nije sinteza nego je veza zajedništva među različitim dijelovima.

Posebnost treba ugraditi u Crkvu, rekao je Papa istaknuvši da to moramo prepustiti Duhu Svetom, a ne nama samima. Upozorio je na pogrešnu karakterizaciju Sinode, ističući da ona nije parlament, ni skup o pastoralnoj skrbi Crkve. Svatko se treba slobodno izražavati, napomenuo je, istaknuvši da će ih Duh Sveti na tom putu učvrstiti u vjeri.

„Krist u središtu – nit vodilja Sinode“

Prije Papinog govora, svečanost je počela pozdravom koptskog katoličkog patrijarha Ibrahima Isaaca Sidraka iz Aleksandrije u Egiptu, koji je istaknuo da Gospodin nastavlja pokazivati ljubav prema Crkvi.

Patrijarh Sidrak je napomenuo da sinodski proces nije uvijek bio jednostavan ni jasan, osobito na početku, jer je Sinoda o sinodalnosti pripremana kao savjetovanje naroda Božjega, svakog krštenika, svakoga sa svojom karizmom, na način koji je još življi, stvarniji i konkretniji. Svijet od nas očekuje svjedočanstvo uskrslog Krista, života i nade, napomenuo je.

Neka stoga središnje mjesto Krista bude nit vodilja Sinode. Neka bude središte naših rasprava, neka bude svjetlo koje obasjava naše razgovore, neka bude završnica svih zajedničkih nastojanja. Molim se da Sinoda uspije ostvariti svoje ciljeve.

Uvodna misa i pobudnica „Laudate Deum“

Sveti Otac je u srijedu 4. listopada ujutro, povodom otvaranja Redovne glavne skupštine Biskupske sinode predsjedao misom na Trgu sv. Petra te pozvao vjernike da hode naprijed s Duhom Svetim, s pouzdanjem i radosno. Osim toga, na spomendan sv. Franje Asiškog Papa je objavio apostolsku pobudnicu „Laudate Deum“, nastavak enciklike o okolišu iz 2015. „Laudato si’: o brizi za naš zajednički dom“. Prema njegovim riječima, nova pobudnica je pogled na trenutnu ekološku situaciju i na hitno zajedničko djelovanje, prenosi Vatican News.