Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić predslavio misu povodom 90. obljetnice osnutka Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Zagreb (IKA/TU)

Umirovljeni zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predslavio je misu u povodu proslave 90. obljetnice osnutka Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, u nedjelju 22. listopada 2023., u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu.

Misu su suslavili kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog, ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik, predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren i drugi svećenici.

Prije početka slavlja okupljene je pozdravio mons. Koren. Istaknuo je da misno slavlje 90. obljetnice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije daje priliku za zahvaliti za svjedočanstvo vjere, za misionare i misionarke, za misijsko poslanje cijele Crkve.

„Želimo danas na osobiti način reći hvala za 90 minulih ljeta plodnoga djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Želimo se danas spomenuti i zahvaliti za veliki dar hrvatskome narodu u Crkvi i cijelome svijetu, dar svetosti svetoga i velikoga pape Ivana Pavla II.“, rekao je. Istaknuo je da u toj proslavi osobito želi obilježiti i 20. godišnjicu uvrštenja u zbor kardinala Svete rimske Crkve umirovljenoga nadbiskupa Josipa Bozanića.

Tumačeći naviješteno Evanđelje kardinal Bozanić istaknuo je da se „Isus ne zaglavljuje, niti se ne zaustavlja na zlonamjernim raskrižjima, nego prelazi na drugu razinu“ te da ne odgovarajući direktno na pitanje, „širi horizont, te postavlja novo pitanje glede izgleda poreznog novca“.

„Isus nam poručuje da se caru, politici dade njezina vrijednost, njezino dostojanstvo, da se poštuje njezino djelovanje, ali sam čovjek u konačnici pripada Bogu. Čovjek je stoga kao neka novčana vrijednost na kojoj je utisnuta Božja slika. Isus kaže: ‚Podajte, dakle, carevo caru, a Božje Bogu.‘ Kao da želi reći: čovječe, ništa od onoga što imaš nije tvoje, jer u konačnici nisi gospodar ničega što posjeduješ, osim dara koji te prethodi i nadilazi. Ono što jesi dolazi od Boga i od Zemlje koja obuhvaća i cara u širem smislu povijesnoga društva“, naglasio je predslavitelj.

„Isus razlikuje dvije vlasti. One se po sebi nipošto ne isključuju, ali je potreban pravilan odnos prema svakoj, imajući uvijek na prvom mjestu Božja prava. Svakako nema države u kojoj bi kršćanin mogao svoju savjest staviti u zagrade“, naglasio je.

Dodao je da „Crkva ne vodi politiku, ali ne može ostati nezainteresirana za političke smjerove koji utječu na ljudsko dostojanstvo i slobodu. Crkva nužno ne izgrađuje gospodarski sustav, ali se ne ustručava podupirati one vidove gospodarstva koji promiču razvoj pojedinaca i čitavih naroda. Crkva se ne poistovjećuje s određenom kulturom, ali želi stupiti u dijalog sa svim kulturama da bi evanđeljem prožela svaku ljudsku stvarnost. Crkva nije organizacija za ekološka pitanja, ali se zauzima za zajednički dom gdje čovjek – stvoren na sliku Božju – živi, radi i ljubi.“

Osvrćući se na drugo čitanje Prve poslanice svetog Pavla apostola Solunjanima, kardinal Bozanić je istaknuo da je svaka kršćanska zajednica pozvana zaslužiti pohvale „o djelotvornoj vjeri, zauzetoj ljubavi i postojanoj nadi“.

„Devedeseta obljetnica organiziranog rada i djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije omogućuje nam da se spomenemo puta Crkve zagrebačke na kojem se očitovala djelatna ljubav među vjernicima i na kojem je osjetljivošću za potrebite dan nemjerljiv doprinos društvenom boljitku“, dodao je.

Na kraju homilije naglasio je važnost djelovanja Caritasa u vrijeme komunizma. „Nasuprot svih zabrana, karitativna ljubav nije prestala djelovati, svjetiljka djelotvorne ljubavi se nije ugasila. U iznimno teškim uvjetima poluilegalnog djelovanja u komunizmu, Caritas Zagrebačke nadbiskupije pokazao je snagu djelatne kršćanske ljubavi, osobito prema napuštenoj djeci“, podsjetio je. Dodao je da su se „uspostavom hrvatske države otvorile mogućnosti da se legalno organizira djelovanje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, što je proveo tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić.“

„Duhovnost Caritasa očituje se u duhovnosti Crkve koja progovara majčinskom ljubavlju. Crkva bez djelotvorne ljubavi ne može. Kredibilnost života Crkve svjedoči Caritas. Svi smo pozvani po milosti naviještati Božju ljubav, Božji Caritas. Na to nas Crkva danas, na misijsku nedjelju, posebno podsjeća i potiče. Misijska djelatnost Crkve je evangelizacija Božje ljubavi, ona je Caritas u najširem smislu te riječi. Budimo zahvalni i počašćeni što svakoga od nas Gospodin poziva da služimo jedni drugima, da pomognemo bratu i sestri da bude i ostane što vjernija slika Božja“, zaključio je kardinal Bozanić.

Pjevanje su predvodili dječji zbor Stepinčevi mališani iz Župe bl. Alojzija Stepinca – Bestovje–Novaki–Rakitje te Koralisti zagrebačke katedrale.