Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Kardinal Puljić dobitnik Večernjakova pečata za životno djelo

Otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco proglasio je u petak 27. svibnja dobitnika Večernjakova pečata za životno djelo – to je umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, izvijestio je Večernji list.

Svibanjska pobožnost na ostacima crkve Sv. Roka u Sutomoru

Skupina vjernika iz Sutomora (Kotorska biskupija) okupila se u subotu, 28. svibnja na ostatcima crkve Sv. Roka koja se nalazi iznad tunela na magistralnom putu Sutomore – Petrovac i prema drevnom običaju u marijanskom mjesecu svibnju imala pobožnost posvećenu Blaženoj Djevici Mariji.

Papa uputio pozdrave sudionicima koncerta 'Progledaj srcem'

Papa Franjo primio je s oduševljenjem vijest o Duhovskom bdjenju kroz molitvu i glazbu koje će se održati na koncertu 'Progledaj srcem' 4. lipnja u Zagrebu, izjavio je u subotu 28. svibnja Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Ukrajinska pravoslavna Crkva Moskovskog patrijarhata proglasila neovisnost

Sabor pravoslavne Crkve na čelu s metropolitom Onufrijem, a koja je bila povezana s Moskovskim patrijarhatom, potvrdio je 27. svibnja punu neovisnost i autonomiju, otvarajući se dijalogu s Pravoslavnom crkvom Ukrajine. Smatraju da je raskol bolna rana te izražavaju duboko žaljenje zbog nedostatka jedinstva u ukrajinskom pravoslavlju, izvještava Vatican News.

Misa u povodu Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske

U povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u petak 27. svibnja u crkvi Sveta Mati slobode na zagrebačkom Jarunu, vojni ordinarij Jure Bogdan predslavio je misu zadušnicu za sve koji su dali svoje živote za Domovinu.

Papa s članovima Kursilja

Papa Franjo primio je u subotu 28. svibnja pripadnike pokreta Kursiljo iz Italije, koji su na hodočašću u Rim povodom njihova VII. nacionalnog skupa, prenosi Vatican News.

Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije

Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije, 51. u nizu, proslavljen je u subotu, 28. svibnja u župi Komušina i na brdu Kondžilo pod geslom "Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje (Lk 1,39)", prenosi nedjelja.ba.

Homilija kardinala Bozanića na prezbiterskom ređenju

Homiliju zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na misi u župnoj crkvi Sv. pape Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi u subotu 28. svibnja, u tijeku koje je zaredio devetnaestoricu novih svećenika, prenosimo u cijelosti.

Misa u povodu 31. obljetnice osnutka 109. brigade ZNG-a Vinkovci

U sklopu obilježavanja 31. obljetnice osnutka 109. brigade Zbora narodne garde (ZNG-a) Vinkovci, u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona u subotu, 28. svibnja, misno slavlje za 202 poginulih i 12 nestalih pripadnika te brigade i za sve one koji su u poslijeratnom razdoblju preminuli od posljedica Domovinskoga obrambenoga rata, predvodio je kapelan Policijske kapelanija „Sv. Euzebije i Polion“ Policijske uprave vukovarsko-srijemske Ivan Begović.

Papa primio mongolske budiste

Sveti Otac Franjo primio je u subotu 28. svibnja budističku delegaciju iz Mongolije i to je prvi put da jedno takvo izaslanstvo dolazi u posjet Papi 30 godina nakon uspostave diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom, izvijestio je Vatican News.

Papa izrazio sućut u povodu smrti kardinala Sodana

Sveti Otac Franjo izrazio je sućut u povodu smrti nekadašnjeg državnog tajnika Svete Stolice kardinala Angela Sodana, poručivši kako je primio mnogo od kardinalovih darova uma i srca, napise dok je obavljao službu dekana Kardinalskog zbora, izvijestio je Vatican News.

Blagdan Pomoćnice kršćana na Mulu i predstavljanje „Muljanskog kantuala“

Blagdan Pomoćnice kršćana na Mulu proslavljen je u utorak 24. svibnja, a trom su prigodom u vrsnoj interpretaciji zagrebačkih glazbenika pod ravnanjem mo. Roberta Homena i uz orguljsku pratnju Nevena Kraljića, prof., tijekom središnje mise i nakon nje, prvi put nakon više od 130 godina izvedene liturgijske skladbe koje je za župu Muo skladao franjevac o. Konrad Ebert.

Preminuo kardinal Angelo Sodano

Nekadašnji državni tajnik Svete Stolice u razdoblju od 1991. do 2006. i umirovljeni dekan Kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano preminuo je u večernjim satima 27. svibnja u Rimu u 95. godini života, izvijestio je Vatican News.

Nastavljeni 14. dani hrvatskih svetaca i blaženika

Pretprogramom i misom koju je u čast hrvatskih isusovačkih duhovnih velikana bl. Ivana Merza, sluga Božjih Petra Barbarića i o. Ante Gabrića te mučenika o. Petra Perice predvodio provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove doc. dr. sc. o. Dalibor Renić, te okruglim stolom „Svetost i obrazovanje“, u Križevcima su u petak 27. svibnja nastavljeni 14. dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

“Rod donose i u starosti” (Ps 92, 15)

Poruka Svetoga Oca Franje za II. svjetski dan djedova, baka i starijih osoba [24. srpnja 2022.]

Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama

"Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama" tema je poruke pape Franje za za 108. Svjetski dan selilaca i izbjeglica koji se slavi 25. rujna 2022. Poruku donosimo u cijelosti.

Pozvani graditi ljudsku obitelj

Na Četvrtu uskrsnu nedjelju, 8. svibnja 2022. slavi se 59. svjetski dan molitve za zvanja na temu „Pozvani graditi ljudsku obitelj“. Donosimo prijevod Poruke koju je papa Franjo uputio u toj prigodi biskupima, svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima iz cijeloga svijeta.

Biskup Svalina čestitao HKR-u 25. obljetnicu emitiranja

Srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina uputio je čestitku v. d. ravnatelju Hrvatske katoličke mreže (HKM) preč. dr. Krunoslavu Novaku i glavnom uredniku HKM-a dr. sc. Siniši Kovačiću, djelatnicima i prijateljima Hrvatskog katoličkog radija (HKR) čestitku povodom 25. obljetnice emitiranja HKR-a koju prenosimo u cijelosti.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ „Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskog naroda“, 20. travnja 2022.

Pismo biskupa Škvorčevića prigodom ratnih stradanja u Ukrajini

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je vjernicima Požeške biskupije Pismo pod naslovom „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati!“, u kojem ih poziva da na poticaj pape Franje molitvom, postom, pokorom i novčanim prilogom na Čistu srijedu izraze solidarnost s ratnim stradalnicima u Ukrajini.

Izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze

Docent na Katedri kanonskog prava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković, koji obavlja i službu župnike župe Ilijaš, preveo je izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze (Dodijeliti neke nadležnosti) pape Franje koji je stupio na snagu 15. veljače 2022. Tekst vlč. Ilije Markovića prenosimo u cijelosti.

»Bit ćete mi svjedoci« (Dj 1, 8)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2022. [23. listopada 2022.]

Pismo Svetoga Oca Franje supruzima povodom Godine “Obitelj Amoris laetitia”

Sveti Otac uputio je na blagdan Svete Obitelji iz Nazareta Pismo supruzima iz cijelog svijeta u povodu Godine „Obitelj Amoris laetitia“, koju je sam proglasio na petu obljetnicu objavljivanje posinodske apostolske pobudnice. Godina obitelji je započela 19. ožujka ove, a završit će 26. lipnja iduće godine X. Svjetskim susretom obitelji u Rimu. Papino pismo bračnim drugovima donosimo u cijelosti.

Deklaracija VI. hrvatskoga socijalnog tjedna

VI. hrvatski socijalni tjedan koji se 22. i 23. listopada održavao u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na zagrebačkom Ksaveru u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve završen je usvajanjem Deklaracije koju prenosimo u cijelosti.

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama, svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, 3. lipnja 2021.

1/11

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK