Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Svalina s predstavnicima Crkava i drugih religija na otvaranju međureligijske izložbe

Beograd (IKA/TU)

Srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina i generalni vikar mons. Josip Ivešić sudjelovali su u ime Srijemske biskupije, u ponedjeljak 13. ožujka, na otvorenju izložbe religiozne umjetnosti u galerijskom prostoru Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, izvijestio je biskupijski Tiskovni ured.

Uz srijemskog biskupa koadjutora, sudjelovali su predstavnici drugih Crkvi i vjerskih zajednica u Republici Srbiji – vikarni episkop Patrijarha Srpske pravoslavne Crkve vladika Stefan, apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Santo Gangemi, beogradski nadbiskup Ladislav Német, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić, predstavnici židovske zajednice u Srbiji, monasi, svećenici, kao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, direktor Uprave za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama dr. sc. Vladimir Roganović sa suradnicima, te mnogi drugi.

Izloženi radovi umjetnika svih religija i konfesija koji su nastali u duhu vlastite religiozne tradicije i kulturnog naslijeđa pristigli su kao rezultat otvorenog natječaja.

Bogatstvo vjerskog i kulturnog naslijeđa izraženo je mnoštvom pristiglih radova u raznim tehnikama umjetničkog izričaja, a na kraju su dodijeljene i nagrade u kategorijama fotografije, ikone, kratkog filma, kombiniranih medija i slikarskih tehnika, te jedan rad u mozaiku. Cilj je bio da se u današnjem vizualnom svijetu pomoću raznih medija još bolje komuniciraju temeljne vrijednosti i ljepote svake religije, da bi se pomoću takvih vizualnih izričaja ljepote postiglo još veće i dublje razumijevanje i međusobno obogaćivanje.

„Ovom obilju dodajemo i druge oblike podrške duhovnoj kulturi, obrazovanju, organizaciji međureligijskih i međunarodnih konferencija, rekonstrukciji i izgradnji vjerskih objekata, cjelokupnoj pomoći vjerskim dužnosnicima. Dobivamo obrise slike kojom se zajedno ponosimo i koja našoj zajedničkoj misiji daje puninu, a svakom nastojanju duboko značenje. Stoga će Republika Srbija, kao zajednički dom svih naših Crkava i vjerskih zajednica, ustrajati u naporima da, snažeći i do sada dosadašnje iznimne odnose s našim Crkvama i vjerskim zajednicama, doprinese općem dobru“, istaknuo je dr. sc. Roganović.

Projekt su organizirali „Institut za studije kulture i hrišćanstva“, Pokret fokolara u Srbiji i Narodna biblioteka Srbije, uz potporu Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama u Srbiji, objavila je Srijemska biskupija.