Budi dio naše mreže
Izbornik

Haitijska policija bacila suzavac na vjernike okupljene na misi

Port-au-Prince (IKA)

U glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu u petak 16. travnja, policija je bacila suzavac na vjernike okupljene s jedanaest biskupa na misi za slobodu Haitija, prenijela je Nedjelja.

Biskupi su predvodili slavlje mise da bi skrenuli pozornost na porast nasilja i otmice koje potresaju tu osiromašenu zemlju. Prema izvješću Ujedinjenih naroda, u 2020. godini zabilježene su 234 otmice. Za usporedbu, u 2019. zabilježeno ih je 78. U istom razdoblju broj ubojstava porastao je za 20 %.

„Već smo neko vrijeme vidjeli kako se haićansko društvo strovaljuje u pakao“, poručio je 12. travnja Ured nadbiskupa Port-au-Princea. Nasilje naoružanih bandi poprimilo je neviđene razmjere.

Na podnevnoj „misi za slobodu Haitija“ sudjelovalo je jedanaest biskupa koji su u crkvu ušli u procesiji praćeni zvukom zvona koja su zvonila po cijelom glavnom gradu.

Na kraju mise, dok su biskupi izlazili iz crkve, policija je među okupljene vjernike ispalila projektile sa suzavcem.

Nekoliko trenutaka prije, mnoštvo uglavnom mladih ljudi pozdravilo je procesiju skandirajući: „Nou Bouke. Nou Bouke“ – „Dojadilo nam je. Dosta nam je“, i „Aba Jovenel“ –„Dolje Jovenel“, misleći na predsjednika Haitija Jovenela Moisea.

Otmice na Haitiju postale su drske i odviše česte, a policija ih je izgleda nemoćna zaustaviti. Na Veliki četvrtak, 1. travnja, naoružani muškarci ušli su u crkvu u Port-au-Princeu tijekom službe koja se prenosila uživo i oteli pastora i troje protestanata. Nakon što su rođaci skupili otkupninu, žrtve su oslobođene, ali počinitelji su i dalje na slobodi, prenijela je Nedjelja. Nekoliko dana nakon toga razbojnici su oteli desetero katolika za koje traže otkupninu od milijun američkih dolara. Biskupi redovito podižu svoj glas zbog stanja u zemlji, a papa Franjo im je tijekom uskrsnog Angelusa uputio riječi ohrabrenja.