Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdravni govor preč. Blaža Zmaića na biskupskom ređenju mons. Fabijana Svaline

Srijemska Mitrovica (IKA)

Župnik Župe Svih svetih u Irigu preč. Blaž Zmaić uputio je u ime svećenika, redovnika i redovnica Srijemske biskupije pozdravni govor novozaređenom srijemskom biskupu koadjutoru Fabijanu Svalini na misi s obredom biskupskog ređenja na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 21. studenoga 2021., u srijemskoj katedrali.

U ime svih srijemskih svećenika, pozdravljam sve već spomenute, a posebno preuzvišenog gospodina nadbiskupa mons. Paula Richarda Gallaghera, tajnika Svete Stolice za odnose s državama, zareditelja u zajedništvu s mons. Đurom Hranićem, nadbiskupom i metropolitom đakovačko-osječkim i mons. Đurom Gašparovićem, biskupom srijemskim.

Raduje se danas Srijemska Crkva, a posebno mi svećenici, i moli jer je Vaša želja: „Molite za mene da s pouzdanjem u Gospodina ovu službu vršim vjerno s ljubavlju i otvorenog srca prema svim ljudima.“

I ovo što ste do sada radili, koje ste sve dužnosti i funkcije vodili, vjerujem da su vas nadahnjivale i vodile riječi psalma koje ste uzeli kao svoje mladomisničko geslo: „Prepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i On će sve voditi.“ To vrijedi i za ovo što sada nastupa iz Vašega biskupskog gesla: ‘Iznad svega ljubav’. A sve se ovo događa u Godini svetog Josipa. A Josip je poslije Marije najbliži Isusu. Neka on u vama sačuva iskrenu i trajnu vezu s Bogom, duševni mir, duboku poniznost srca, savršeno slaganje s voljom Božjom.
Iz Vašega biskupskog grba izdvajam: zvijezda iz grba upućuje na Slavoniju gdje ste zaređeni i djelovali kao svećenik i drago mi je da ste sin ravne Slavonije kao i ja: „Slavonijo u srcu te nosim, gdje god bio tobom se ponosim“, a sada ovdje u Srijemu: „Divan je kićeni Srijem, lepo je živjet u njem!“ između tri rijeke srijemske: Bosut – Dunav – Sava.

Drago nam je da ćete stolovati kao koadjutor biskup uz rijeku Savu u Srijemskoj Mitrovici, a biskup Đuro kao Srijemac uz Dunav u Petrovaradinu, a mi između vas. Iza štita zlatan pastoralni križ, simbol sebedarja požrtvovne ljubavi, a na dnu u bijeloj vrpci Vaše biskupsko geslo upisano na vrpci jednakoj onoj na grbu pape Franje: Iznad svega ljubav!

Među nama petnaestoricom svećenika imate jednu mladu snagu i već četiri u zalaznim godinama. Ja kao najstariji s 46 godina svećeništva, a 42 godine u Srijemu – a i mnogi od nas su duže godina ovdje – nedavno sam nazočio u Đakovu kao jedini i najstariji svećenik Srijema na posveti novog Doma za umirovljene svećenike, predmolivši molitvu za pokojne svećenike. Nisam još birao sebi sobu (a nisu imale ni brojeve!), no ipak Vam poručujem za sve starije i sebe: Još ćemo raditi u Srijemu. Računajte na nas!

Ne zaboravite ovaj dan. Ovaj dan je novi blagdan: tvoj blagdan i Krista Kralja. Biskup je sluga vjernicima i Kristu Kralju, a On je Kralj čovječanstva. Ne zaboravite da ste sin Kralja, dijete Božje. A Kraljevstvo Krista je kultura života. U toj kulturi života s Vama i pod Vašim biskupskim geslom: Iznad svega ljubav. Zato, i za ovo, dobro nam došli i budite s nama!