Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine s apostolskim nuncijem u Republici Srbiji

Srijemska Mitrovica (IKA)

Na blagdan sv. Dimitrija, zaštitnika Srijemske biskupije, 26. listopada 2023. biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine – nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović i srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina – susreli su se u Biskupskom domu u Srijemskoj Mitrovici s mons. Santom Roccom Gangemijem, apostolskim nuncijem u Republici Srbiji i predstavili mu djelovanje metropolije.

Nadbiskup Hranić je u ime nazočnih biskupa izrazio dobrodošlicu mons. Gangemiju te ga upoznao s povijesnim, eklezijalnim, ekumenskim, kulturnim, pastoralnim i drugim razlozima, koje je uvažila Sveta Stolica te je 2008. godine donijela odluku da se Srijemska biskupija osamostali i zajedno s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom i Požeškom biskupijom tvori novu Đakovačko-osječku crkvenu pokrajinu i bude u sastavu Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda. Nakon teškog iskustva nesigurnosti i progona Hrvata katolika s područja Srijemske biskupije u ratnim devedesetim godinama prošlog stoljeća pokazalo se to najboljim rješenjem za one koji su ostali u Srijemu, te je na taj način ujedno dana potpora cjelokupnoj katoličkoj zajednici u Republici Srbiji. Naime, Srijemska biskupija ostala je oslonjena na Đakovačko-osječku nadbiskupiju s obzirom na kler, zajedničke središnje ustanove i vremenita dobra, te u spomenutom okviru ima svoju stabilnost. Mons. Gangemi je istaknuo kako ga je prigodom dolaska na službu u Republiku Srbiju Sveta Stolica upoznala sa statusom sufraganske Srijemske biskupije u Đakovačko-osječkoj crkvenoj pokrajini sa sjedištem izvan teritorija Republike Srbije, te da to stanje ni na koji način ne stavlja u pitanje.

Biskupi su među ostalim apostolskom nunciju spomenuli kako u Republici Srbiji ljudi različitih nacionalnosti ostvaruju osnovna ljudska prava i slobodu s obzirom na upotrebe materinskog jezika. Hrvati katolici u Srijemskoj i Subotičkoj biskupiji te u drugim biskupijama gdje žive, imaju u skladu s crkvenim propisima odobrene liturgijske knjige na hrvatskom jeziku i potvrđene od Svete Stolice u vrijeme prethodne države, te ih zakonito upotrebljavaju u svetim slavljima. Srijemska biskupija ima odobren vlastiti kalendar u vrijeme dok je bila u sastavu Đakovačke ili bosanske i srijemske biskupije te će u sadašnjim novim crkvenim okolnostima to pitanje urediti sukladno propisima, što će biti njezin doprinos oblikovanju liturgijskog kalendara Katolike Crkve u Republici Srbiji.

Bilo je razgovora i o poteškoćama s kojima se susreće Srijemska biskupija. Jedna od njih je stanje Župe sv. Ivana Kapistrana u Novom Beogradu, koja od svog osnutka tijekom 50 godina ne može doći do prostora za okupljanje vjernika, do zemljišta na kojem bi ga izgradila. Apostolski nuncij se zanimao za pojedinosti navedenog problema, koji je na svoj način povezan i s pitanjem povrata oduzetih crkvenih dobara u vrijeme komunističke vlasti, te će u okviru vlastite mjerodavnosti nastojati biti na pomoć u rješavanju navedenog, kao i drugih pitanja.

Na kraju susreta biskupi su zahvalili mons. Gangemiju za susret te ga pozvali da u skoro vrijeme posjeti Đakovačko-osječku nadbiskupiju i Požešku biskupiju. Potom su biskupi u Katedrali zajedno sa svećenicima i Božjim narodom slavili svetu misu u čast sv. Dimitrija.