Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Glasnović: Ono najljepše u nama povezano je s Isusom i s obitelji

Dubrovnik (IKA)

Pontifikalno euharistijsko slavlje u nedjelju 31. prosinca, na posljednji dan građanske 2023. godine i blagdan Svete obitelji, u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predslavio je dubrovački biskup Roko Glasnović, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj.

U katedrali punoj vjernika suslavili su generalni vikar mons. Ivica Pervan, katedralni župnik don Marin Lučić i drugi svećenici, a asistirali su đakoni, bogoslovi i ministranti.

Dubrovački biskup se u uvodu, uz papu sv. Silvestra, spomenuo i trojice velikih papa: sv. Ivana Pavla II., čija 20. obljetnice pohoda Dubrovniku se obilježavala u protekloj godini, pape Benedikta XVI., čije prve obljetnice smrti se toga dana Crkva spominje i pape Franje, kojeg je vjernicima preporučio u molitve da ga Gospodin uzdrži u njegovom poslanju.

„Ono najljepše u nama povezano je s Isusom i s obitelji“, kazao je biskup Glasnović. Govoreći o onome što ljudi mogu naučiti od Svete Obitelji istaknuo je kako „čovjek ne može živjeti bez ljubavi, on ostaje neshvatljivo biće, njegov život je lišen smisla ako mu ne biva objavljena ljubav, ako se ne susretne s ljubavi, ako je ne iskusi i ne učini svojom, ako na njoj živo ne sudjeluje“.

U obitelji primamo i odgoj, za kojeg se kaže da spada u najteže ljudske djelatnosti, rekao je biskup te nastavio govoriti o tome što je odgoj i kakva treba postati osoba koja je primila odgoj. Zaključio je kako „veličina čovjeka nije u tome da bude slavan, uspješan i bogat, nego u tome koliko je nalik svom učitelju Isusu Kristu“. Kao najvažnije odgojne metode naglasio je ljubav i primjer.

„Najdublje siromaštvo jest nesposobnost radovanja“, primijetio je biskup Glasnović govoreći o tome što sve roditelji žele svojoj djeci dati za njihovu budućnost.

Osvrćući se na proteklu 2023. godinu dubrovački biskup je zahvalio Gospodinu na svemu darovanom,  na svim lijepim događajima kao i na svim teškoćama koje čovjeka uče rasti i trpjeti iz ljubavi. Primijetio je kako nam fali životne mudrosti koje su imali starac Šimun i proročica Ana. Kao najvažnije pitanje u promišljanju o protekloj godini izdvojio je ono: „Jesmo li postali bolji ljudi?“. Nabrojio je neke najvažnije događaje u Dubrovačkoj biskupiji u 2023. te zahvalio za živote i djelovanje trojice svećenika preminulih u toj godini.

„Sigurno je da nas je Gospodin i ove godine obdarivao milošću svoga milosrđa i opraštanja naših grijeha. Tko bi opstao da nije bilo njegova milosrđa? Dao nam je hrabrost za hod naprijed. Primali smo obilje milosti svjetla njegove riječi koja je osvjetljavala naš put kroz ovu godinu“, ustvrdio je biskup te potaknuo okupljene na prijateljstvo s Gospodinom. Poželio je svima da rastu u kreposti vjere, ufanja i nade.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Petre Potrebice i orguljsku pratnju Marka Palčoka. Na kraju misu otpjevan je zahvalni himan „Tebe, Boga hvalimo“, prema dubrovačkom napjevu.