Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićno čestitanje svećenstva i redovništva nadbiskupu Vukšiću

Sarajevo (IKA/KTA)

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, zajedno s nadbiskupom u miru kardinalom Vinkom Puljićem i novim apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Francisom Assisijem Chullikattom, na Badnji dan 24. prosinca u dvorani Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu primio je svećenike, redovnike i redovnice grada Sarajeva koji su mu došli čestitati Božić jer će na svetkovinu Božića i tijekom božićnih blagdana većina njih biti zauzeta pastoralnim i drugim obvezama.

Prigodnu čestitku u ime svih nazočnih uputio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić napomenuvši da su se okupili „u radosnom zajedništvu“ na čestitanju Božića i Nove godine nadbiskupu Vukšiću i njegovom prethodniku kardinalu Puljiću te da je to i prigoda „da jedni drugima, uz stisak ruke i osmijeh, zažele čestit Božić i blagoslovljenu Novu godinu“.

„Naše se okupljanje događa na badnji dan, u neposrednom iščekivanju božićne mise bdjenja i polnoćke. To radosno iščekivanje prožeto je riječima starozavjetnog svećenika Zaharije iz današnjeg evanđelja: ‘Blagoslovljen Gospodin Bog Izraelov što pohodi i otkupi narod svoj’ [Lk 1,68]. U božićnoj noći i u božićnim danima, mnogi će radosno i iskreno slaviti tajnu Božjeg spasiteljskog ulaska u ljudsku povijest, možda uopće ne misleći na riječi koje je sv. Luka stavio u Zaharijina usta, a koje iz usta novozavjetnih svećenika i Bogu posvećenih osoba svaki dan odzvanjaju u molitvi Crkve. To je dovoljan razlog da njegove riječi hvale i pjesme Bogu uistinu učinimo svojima. To jest, da od njega učimo hvaliti i zahvaljivati Bogu za sve dobro koje je učinio, čini i koje će učiniti u životu svakoga od nas, kao i u životu svih članova i ustanova naše Nadbiskupije“, kazao je mons. Ćosić ističući kako se od svih njih očekuje da pogledaju u svoj vlastiti i zajednički život i pitaju se, ispunjavaju li svoja obećanja koja su dali mjesnoj Crkvi?

„Preuzvišeni nadbiskupe Tomo: svoju homiliju na liturgijskom uvođenju u službu vrhbosanskog nadbiskupa počeli ste riječima koje glase: ‘Središte kršćanskoga života je radost zbog Božje ljubavi prema ljudima i prema svim ostalim stvorenjima. Oličenje te ljubavi je Isus Krist, najizvrsniji izraz Božje blizine i svima uzor, primjer, učitelj i pravilo ljubavi prema svakom čovjeku’. Završili ste pozivom da svatko, u različitosti služba i sposobnosti, raste u ljubavi i nasljedovanju Isusa Krista, dajući ‘svoj maksimum, sve što može i koliko može’. Taj poziv se, rekli ste, ‘na prvom mjestu odnosi na biskupe, nasljednike apostola’, a potom i na svakoga kršćanskog vjernika. Neka stoga Božićna čestitka koju Vam prvi put upućujemo kao našem Nadbiskupu bude izrečena u obliku obećanja da ćemo zajedno s Vama nastaviti rasti u ljubavi prema Bogu i čovjeku, prema našoj Nadbiskupiji i jedni prema drugima. A u ispunjenju Vašeg proročkog i pastirskog poslanja u ovoj mjesnoj Crkvi, računajte na naše stalne molitve i vjernu suradnju. U ime svih svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i sjemeništaraca, kao i u svoje osobno ime, želim Vam čestit Božić i svako dobro u novoj 2023. godini“, poželio je mons. Ćosić u svojoj čestitci.

Nakon što je zahvalio generalnom vikaru za upućenu čestitku, nadbiskup Vukšić je, u skladu s temeljnom mišlju u pozdravnom govoru – da budu sluge i službenice Božje, srdačno pozdravio sve „drage sluge i službenice Božje koji sretno služe u ovom dijelu Crkve Kristove“. „Drago mi je da smo uoči Božića opet zajedno, da možemo razmijeniti čestitke i dobre želje, da možemo izreći svoja obećanja, da se možemo preispitati o vjernosti već danim obećanjima i obećati dragom Bogu da ćemo učiniti sve, koliko je do nas, da njegovo kraljevstvo Božje na ovoj zemlji raste i napreduje“, kazao je nadbiskup Vukšić te pozdravio sve počevši od kardinala Puljića, oca provincijala, sve tri sestre provincijalke, zatim predstavnike svih triju bogoslovija u Sarajevu i sjemeništa u Visokom, samostana, družbi, pokreta i cijele nadbiskupijske zajednice. „Neka vas dragi Bog blagoslovi kako bismo svi svakim danom mogli biti Bogu sve draže njegove sluge. Svima želim sretan Božić i blagoslovljena cijela 2023. godina. Doslovce, svaki dan neka bude dan Vašega služenja Božjem djelu spasenja i rastu Crkve Kristove u ovome dijelu svijeta“, poželio je nadbiskup te posebno pozdravio novog apostolskog nuncija Chullikatta. Potom je na talijanskom izrazio radost zbog njegove nazočnosti te mu ukratko predstavio nazočne svećenike, redovnike, redovnice i bogoslove odnosno crkvene ustanove i samostane u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Nazočnima se potom obratio nuncij Chullikatt riječima „Slava Isus Kristu“ napominjući da ih je naučio u svojoj posljednjoj zemlji službovanja u Kazahstanu. Nastavljajući na talijanskom jeziku, uz prevođenje mons. Ćosića, pozdravio je nadbiskupa Vukšića, kardinala Puljića i sve nazočne te poželio čestit Božić koji će već noćas početi slaviti u Euharistijskim slavljima. „Kao što nam je poznato, otajstvo slavljenja Božića sastoji se od najvećeg čina s Božje strane – darivanja Njegova Sina nama bez naše zasluge“, kazao mons. Francis podsjećajući na izreku da je život u darivanju jer smisao životu daje življenje obilježeno trajnom spremnošću darivanja sebe. Dodao je da je radost življenja u darivanju odnosno darivanju sebe. „To je Bog prvi učinio dajući nam svoga Sina. To je radost koju slavimo na dan Božića. To je jednostavna stvar, ali u isto vrijeme, kao što znamo, to je prvi čin evangelizacije s Božje strane darujući nam svoga Sina, živu Riječ koju mi prenosimo u svom evanđeoskom poslanju. Što više s drugima dijelimo Božju Riječ koja je među nama postala tijelom, tim više postajemo dijelom te Riječi“, poručio je novi apostolski nuncij dodajući da će to otajstvo slaviti predstojeće noći i prisjetiti se svoga poslanja koje im je sam Gospodin povjerio. Potaknuo je da na Božić obnove svoja nastojanja da donesu Božju Riječ svim obiteljima, zajednicama, cijeloj nadbiskupiji i cijeloj zemlji, svugdje kamo su poslani kao glasnici Gospodnjeg mira i radosti. Poželio je sretan i radost Božić.

Osim najbližih suradnika nadbiskupa Vukšića iz Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog i Generalnog tajništva Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, na čestitanje su, između ostalih, došli: provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijalna glavarica Služavki malog Isusa Provincije Bezgrješnog začeća BDM s. Ana Marija Kesten, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina i predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica s. M. Željka Dramac, provincijalna glavarica sestara Milosrdnica svetog Vinka Paulskog Provincije Majke Divne – Sarajevo s. M. Vinka Bilješko, kućne poglavarice i predstavnice sestara Kćeri Božje ljubavi i Školskih sestara franjevki Provincije Svete Obitelji te predstavnici raznih crkvenih institucija, profesori, svećenici u pastoralu i misnici u mirovini. Pridružili su ime se bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupijskoga misijskoga međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater u Sarajevu predvođeni svojim poglavarima i profesorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te predstavnicima franjevačkog samostana i sjemeništa u Visokom.

Govornike je najavio predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura.

Nakon izrečenih čestitku uslijedilo je osobno čestitanje i zajedničko druženje.