Budi dio naše mreže
Izbornik

FELJTON - SUVERENI MALTEŠKI VITEŠKI RED (5. nastavak): Suradnja Hrvatskog Caritasa i Malteškog reda na području zdravstvene zaštite

Zagreb (IKA)

Ovo je peti (završni) nastavak feljtona o Suverenom malteškom viteškom redu kojega objavljujemo na mrežnim stranicama Informativne katoličke agencije (IKA).

U sklopu plodonosne suradnje Suverenoga malteškog reda i Hrvatskoga Caritasa u pomoći Banovini, zalaganjem veleposlanika Reda u Republici Hrvatskoj Michaela Dzebe, početkom srpnja 2021. u Hrvatsku je stigla donacija 29.440 kućnih antigenskih testova, 20.000 jednokratnih medicinskih zaštitnih maski te nekoliko korištenih električnih bolničkih kreveta s ormarićima i drugog namještaja.

Medicinske zaštitne maske namijenjene su pretežno korisnicima ustanova Caritasa Varaždinske biskupije, a kućni će antigenski testovi biti stavljeni na raspolaganje i korisnicima ustanova susjednih nad/biskupijskih Caritasa.

Nakon što je prije nekoliko godina, posredstvom Suverenoga malteškog reda, Hrvatski Caritas za korisnike posudionica medicinske opreme i pomagala nad/biskupijskih Caritasa u Hrvatskoj primio veći broj električnih bolničkih kreveta, najavljena je i nova donacija invalidskih kolica, kao i veći broj bolničkih kreveta i ormarića. I već sredinom rujna 2021. godine Hrvatskom Caritasu stigla je nova donacija Malteškog reda.

Foto: Caritas.hr / Električni bolnički kreveti

Suvereni malteški viteški red isporučio 270 invalidskih kolica Hrvatskom Caritasu

Na inicijativu Veleposlanstva Suverenoga malteškog viteškog reda u Republici Hrvatskoj i veleposlanika Reda u Republici Hrvatskoj Michaela Dzebe, Hrvatski Caritas je u srijedu 15. rujna 2021. primio donaciju rabljenih invalidskih kolica za potrebe korisnika Caritasove mreže u Hrvatskoj.

Gotovo 270 darovanih kolica poslužit će, putem posudionica medicinskih pomagala u nekoliko nad/biskupijskih Caritasa, osobama kojima su radi lakše  ili nužne pokretljivosti potrebna takva pomagala, a najčešće i pomoć bližnjih. Hrvatski Caritas će tu korisnu donaciju staviti na raspolaganje Caritasu Riječke nadbiskupije, Caritasu Krčke biskupije, Caritasu Gospićke biskupije, Caritasu Zagrebačke nadbiskupije te nekim hrvatskim zdravstvenim ustanovama.

Donaciju je temeljem trajnoga nastojanja Hrvatskog Caritasa da osobama u Hrvatskoj koje su u potrebi za medicinskim pomagalima i opremom: bolničkim krevetima, hodalicama, štakama i sl., Suvereni malteški red pribavio u Beču, kao jednu od donacija u nizu, u okviru višegodišnje plodne suradnje s Hrvatskim Caritasom na dobrobit korisnicima Caritasove pomoći.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina prigodno je zahvalio veleposlaniku Dzebi i Suverenom malteškom viteškom redu na primljenoj donaciji preporučujući Caritasove korisnike, osobe na putu liječenja, rehabilitacije ili korisnike palijativne skrbi i njihove obitelji u Hrvatskoj, dobrohotnoj i poduzetnoj darežljivosti svih onih koji im u njihovim zdravstvenim tegobama mogu biti od pomoći. Hrvatski Caritas će takve donacije i nadalje usmjeravati korisnicima putem mreže nad/biskupijskih Caritasa.

Foto: caritas.hr / Primopredaja dviju donacija – bolničkih kreveta i ormarića te invalidskih kolica

Donacija Hrvatskom Caritasu 55 bolničkih kreveta i ormarića na raspoređivanje podružnicama

Dvadesetak dana kasnije, Hrvatski Caritas u srijedu 6. listopada 2021. preuzeo je donaciju 55 rabljenih bolničkih kreveta i krevetnih ormarića iz Traunsteina u Njemačkoj, koju mu je za potrebe korisnika Caritasove mreže i zdravstvenih ustanova uputilo Veleposlanstvo Suverenoga malteškoga viteškog reda u Republici Hrvatskoj.

Donirane krevete, pretovarene u Zagrebu u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, Hrvatski je Caritas uputio Caritasu Riječke nadbiskupije, Caritasu Gospićke biskupije, Caritasu Bjelovarsko-križevačke biskupije za potrebe korisnika Caritasove kuće za starije osobe „Sv. Kamilo de Lellis“, Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije, za potrebe projekta „Kućni hospicij“, kojega je nositelj Caritas župe Ivankovo, te Zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

Unazad mjesec dana to je već druga donacija medicinske opreme koju je za potrebe korisnika Caritasovih posudionica diljem Hrvatske putem Hrvatskog Caritasa darovalo Veleposlanstvo Suverenoga malteškog reda u Republici Hrvatskoj.

Kako za takvom medicinskom opremom i pomagalima postoji velika potreba, te su u mnogim nad/biskupijskim Caritasima stalno otvorene i liste čekanja, Hrvatski Caritas uime korisnika i Caritasove mreže trajno poziva sve koji mogu pridonijeti zadovoljenju potreba bolesnika na kućnom liječenju i članova njihovih obitelji koji o njima skrbe da mu – ukoliko su u mogućnosti – stave na raspolaganje medicinsku opremu i pomagala, a napose električne krevete, invalidska kolica, hodalice te toaletne i stolice za tuširanje, koji uvelike olakšavaju svakodnevnu skrb i omogućuju kvalitetniju njegu bolesnika.

Foto: caritas.hr / Donacija Malteškog reda – bolnički kreveti

Hrvatski Caritas zahvaljuje svima koji su se već uključili u ovu plemenitu službu, a osobito voditeljima hrvatskih katoličkih misija i zajednica i zauzetim pojedincima u mnogim europskim zemljama čijom je zauzetošću i poduzetnošću, posredovanjem Hrvatskog Caritasa, u Hrvatsku samo ove godine stiglo nekoliko stotina bolničkih kreveta i ostalih medicinskih pomagala.

Djelovanje Hrvatskog Caritasa u tome i drugim programskim područjima može se poduprijeti putem mrežne stranice www.caritas.hr izborom između navedenih aktivnosti Hrvatskog Caritasa.

U okolnostima otežana pružanja zdravstvene skrbi, osobito za osobe koje su upućene na kućnu njegu, koje čekaju na rehabilitaciju i terapije u specijaliziranim medicinskim ustanovama i lječilištima ili pak operativne zahvate, kao i one kojima su kao kroničnim ili terminalnim bolesnicima potrebne usluge kućnih hospicija, pomoći u kući ili koje ovise o najbližim članovima obitelji – ovakve donacije potpora su konkretnoj i zauzetoj službi nad/biskupijskih Caritasa.

Foto: HBK/IKA / mons. Fabijan Svalina

„Sretni smo kad možemo unutar Caritasove obitelji u Hrvatskoj snažiti dragocjenu pomoć koju korisnicima ustanova i primjerenih socijalnih službi pružaju kolegice i kolege u nad/biskupijskim Caritasima. Zahvaljujemo donatorima iz Suverenoga malteškog viteškog reda, kao i drugima u inozemstvu, osobito u hrvatskim katoličkim misijama, koji trajno imaju srca i sluha za potrebe naših ljudi“, prilikom primitka donacije rekao je imenovani biskup koadjutor Srijemske biskupije, te ravnatelj dviju ustanova Hrvatske biskupske konferencije (HBK) – Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina.

Priredio: Ivan Matić Nević (ivan.matic1976@gmail.com)

Fotografije: orderofmalta.int, pixsell.hr, caritas.hr, hbk.hr, hkm.hr, ika.hkm.hr

Prvi nastavak pročitajte OVDJE

Drugi nastavak pročitajte OVDJE

Treći nastavak pročitajte OVDJE

Četvrti nastavak pročitajte OVDJE

***
Završetak feljtona.