Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvalno hodočašće u Rim povodom 25. obljetnice uspostave Vojnog ordinarijata

Rim (IKA)

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizirao je u povodu 25. obljetnice uspostave, od 18. do 24. rujna, zahvalno hodočašće u Rim.

Hodočašće je počelo u nedjelju misom u crkvi Uzvišenja Svetoga Križa na zagrebačkom Sigetu koju je predslavio vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan. Svim sudionicima je pred početak putovanja udijelio blagoslov za sretan i uspješan hodočasnički hod.

Na hodočašću sudjeluje 300 vjernika – članova Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva branitelja te Hrvatske vatrogasne zajednice, zajedno s njihovim obiteljima, u pratnji vojnog ordinarija, generalnog vikara Vojnog ordinarijata don Marka Mede, vikara za pastoral MORH-a don Slavka Rajiča te 15 svećenika vojnih i policijskih kapelana.

Generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo javio se u ponedjeljak za Hrvatski katolički radio iz Asiza gdje su hodočasnici stali na putu prema Rimu. Posjetili su baziliku Svete Marije Anđeoske  i Porcijunkulu, ostala svetišta povezana sa sv. Franjom, sv. Klarom i bl. Karlom Acutisom te slavili misu u bazilici sv. Franje, na njegovom grobu.

Istoga dana stigli su u Rim gdje su u utorak slavili misu u rimskoj bazilici sv. Pavla izvan zidina koju je predslavio mons. Bogdan. U popodnevnim satima uputili su se u posjet katakombama sv. Kalista te drugim rimskim znamenitostima – crkvi sv. Petra u okovima, Flavijevom amfiteatru – Koloseju, Konstantinovom slavoluku, Rimskom forumu, Kapitolu, crkvi Svete Marije od nebeskog oltara (Ara coeli), Venecijanskom trgu, Oltaru domovine i Trajanovom stupu te i drugim znamenitostima.

U srijedu, trećeg dana hodočašća, svi hodočasnici sudjelovali su na općoj audijenciji pape Franje. Svjedoče da je to bio jedinstven doživljaj na prepunom i suncem okupanom Trgu sv. Petra, koji je svoj vrhunac dosegnuo kad je Sveti Otac pozdravio hodočasnike na čelu s biskupom Bogdanom.

„Radosno pozdravljam hrvatske hodočasnike, osobito vjernike Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj: članove Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva branitelja kao i članove Vatrogasne zajednice, zajedno s njihovim obiteljima, u pratnji biskupa Vojnog ordinarija i svećenika. Dragi prijatelji, hodočašće na kojem se trenutno nalazite povodom 25. obljetnice Vojnog ordinarijata, neka vam dade obnovljenu nadu i radost vjere, kako biste mogli nastaviti davati dragocjen doprinos vašega rada u društvu u kojemu živite. Neka vas na vašemu putu prati stalni zagovor Blažene Djevice Marije. Neka do svih vas doprije i moj blagoslov. Hvaljeni Isus i Marija“, rekao je Papa.

Nakon što je Papin pozdrav pročitan na hrvatskom Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ i Policijska klapa „Sveti Mihovil“ otpjevale su marijansku pjesmu Zdravo, Djevo za što su dobile pljesak nazočnih hodočasnika iz raznih svjetskih zemalja.

Na kraju audijencije mons. Bogdan osobno se je pozdravio sa Svetim Ocem.

U popodnevnim satima hodočasnici će obići Anđoosku tvrđavu, Trg Navona, Panteon, crkvu sv. Ignacija, Španjolski trg i Fontanu di Trevi te druge znamenitosti u središtu Rima. U 18 sati u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu misu za hodočasnike predslavit će nekadašnji rektor Hrvatskog zavoda sv. Jeronima, mons. Bogdan.

Idućih dana hodočasnici će mise slaviti u bazilici sv. Petra i bazilici sv. Ivana Lateranskoga. Zahvalno hodočašće završit će u subotu 24. rujna.

Vojni kapelan Hrvatske ratne mornarice u Splitu don Branimir Projić, za Vatican News je kazao da je hodočašće, među ostalim, prigoda za „zahvaliti Svetom Ocu za vjernost i zahvalnost prema hrvatskome narodu kada je osnovao Vojni ordinarijat povodom neovisnosti Republike Hrvatske“.

Gledajući u budućnost, don Branimir je kazao da je želja da se Vojni ordinarijat u idućih 25 godina još više razvija te da dušobrižništvo još više i bolje doprije do svakoga vjernika koji radi u Ministarstvu obrane i oružanih snaga, u Ministarstvu unutarnjih poslova kao i drugih državnih službi, „koji imaju zadaću čuvati mir, ali i napretka domovine Hrvatske“.

Don Branimir je istaknuo i važnost obitelji koja je „temelj i budućnost jedne države“. Vojnici, mornari i policajci osjećaju se sigurno kada su njihove obitelji sigurne. „Kada oni to osjete onda je i njihov poziv i profesionalizam puno izraženiji“, rekao je vojni kapelan za Vatican News.