Budi dio naše mreže
Izbornik

Kip „Kraljice Karamoje“ iz Fatime preko Hrvatske putuje u Ugandu

Fátima (IKA)

Tijekom središnjeg slavlja na blagdan Gospe Fatimske, u ponedjeljak 13. svibnja 2024., u Međunarodnom svetištu Gospe Fatimske od Krunice u Fátimi blagoslovljen je Marijin hodočasnički kip za misiju Nawanatao u ugandskoj biskupiji Moroto u kojoj djeluje hrvatski misionar don Jakoslav Banić, izvijestili su iz Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

Gospin kip bit će predan hrvatskim hodočasnicima koji će ga donijeti u Splitsko-makarsku nadbiskupiju.

Misija Nawanatao bit će otvorena ove godine i posvećena Gospi Fatimskoj Kraljici mira, kao 13. misija–župa u biskupiji Moroto. Biskup biskupije Moroto mons. Damiano Guzzetti je svoju namjeru obrazložio u molbi biskupu biskupije Leiria–Fátima mons. Joséu Ornelasu Carvalhu.

„Ove godine odlučio sam otvoriti 13. misiju u svojoj biskupiji te ju posvetiti upravo Gospi Fatimskoj – Kraljici mira. Poznato Vam je da je Karamoja jedna od najsiromašnijih regija istočne Afrike, a sa siromaštvom dolazi mnogo drugih problema: glad, krađe, ubojstva, gubi se mir koji je ovom narodu itekako potreban. Mir koji je potreban ne samo mojoj biskupiji, nego vidimo da je potreban cijelomu svijetu. Uvjeren sam da nam prisutnost Marije, posebno čašćene kao Gospa Fatimska, svojim porukama mira može isprositi toliko željeni mir i blagoslov obitelji koje povjeravam njezinoj zaštiti“, poručio je mons. Guzzetti.

U biskupiji Moroto djeluje hrvatski misionar don Jakoslav Banić. „Za sve nas hrvatske misionare koji djelujemo na ovom prostoru, ovo je poseban događaj i osjećaj duboke zahvalnosti da nam se daruje povjerenje te na čuvanje i štovanje kip Gospe Fatimske s njezinom porukom mira. Poznato je kako je hrvatski narod privržen Blaženoj Djevici Mariji te joj se diljem domovine u mnogim njezinim svetištima iskazuje naša privrženost i vjernost. Raduje nas činjenica što je crkva koju bismo trebali započeti graditi u rujnu ove godine, dar hrvatskih vjernika, kao i dar franjevaca Hercegovačke provincije iz New Yorka i Švicarske. Marijin će kip tijekom sljedeća tri mjeseca biti u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te će mu u ruke biti položena krunica iz Svetišta Gospe Sinjske, dar franjevaca Svetišta Gospe Sinjske. U rujnu ove godine, mala skupina vjernika iz Hrvatske će dopratiti kip Gospe Fatimske u biskupiju Moroto, a mjesni biskup položit će na kip krunu, dajući joj značenje Kraljica Karamoje“, poručio je povodom blagoslova kipa.

Don Jakoslav je u misije otišao u ožujku 2023. godine. Neumorno služi narodu kojemu je poslan, da bi u zajedništvu s prijateljima misija u domovini i svijetu učinio što je god moguće da se pomogne narodu Ugande. Uz don Jakoslava, suradnica u misiji je laikinja Anđelka Čotić (Splitsko-makarska nadbiskupija) koja je od biskupa dobila dozvolu misijskog djelovanja u biskupiji Moroto u Ugandi.

Vjernici u Nawanataou se godinu dana intenzivno pripremaju za dolazak kipa i otvaranje nove misije. Zemljište misije nazivaju Marijinim domom, a u molitvi joj željno poručuju: „Majko, tvoja djeca radosno te iščekuju i dobro došla u svoj novi dom!“

Uz misionara Banića, u Ugandi djeluju i: misionar don Gabijel Jukić, sestre misionarke Družbe kćeri Božje Ljubavi i sestre misionarke Družbe školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije.

Putem Nacionalnoga misijskog ureda u Zagrebu djelovanje hrvatskih misionara može se poduprijeti i donacijom na IBAN HR6323600001101542876; Svrha: MOJ DAR ZA MISIJE; SWIFT: ZABAHR2X.

Više o aktivnostima Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj može se saznati na Facebooku i Instagramu. Dodatne informacije mogu se dobiti pozivom na broj 01 56 35 055 ili putem e-pošte missio.croatia@misije.hr.

projekt crkve Gospe Fatimske u Nawanatou u Ugandi

kip Gospe Fatimske za misiju Nawanatao projekt crkve Gospe Fatimske u Ugandi

misionar don Jakoslav Banić