Budi dio naše mreže
Izbornik

Marijana Petir i fra Tomislav Glavnik održali sastanak u Hrvatskom saboru

Zagreb (IKA)

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael, Marijana Petir, primila je u četvrtak 3. studenog u Hrvatskom saboru ravnatelja Hrvatskog Caritasa fra Tomislava Glavnika, izvijestila je Stručna služba Odbora.

Zastupnica Petir i o. Glavnik razgovarali su o stanju vjerskih sloboda u svijetu, referirajući se posebice na izvješće Zaklade papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ koje je pokazalo da su kršćani najprogonjenija vjerska skupina u svijetu. Od 196 analiziranih zemalja 2021. godine, u njih 62 teško krše ljudske slobode. U 30 zemalja ljude se ubijalo iz vjerskih razloga. Izvještaj pokazuje da se sloboda vjeroispovijesti krši u jednoj od tri zemlje, te se procjenjuje da oko 67 posto svjetskog stanovništva, odnosno 5.2 milijarde ljudi, živi u zemljama u kojima postoje ozbiljna ograničenja vjerskih sloboda.

Na inicijativu zastupnice Petir, Hrvatska se je uključila u pružanje izravne pomoći onima koji su progonjeni zbog svoje vjere. Osim stipendija koje su osigurane za mlade progonjene kršćane na način da im se omogući da studiraju u Hrvatskoj i steknu znanja te se potom vrate u svoju domovinu gdje će pomoći u izgradnji svojih zajednica, te demokratskog i tolerantnog društva, osigurana je pomoć i obiteljima žrtava masakra koji se je dogodio u katoličkoj crkvi u nigerijskoj biskupiji Ondo, a ta je pomoć transferirana posredstvom Hrvatskog Caritasa.

Zastupnica je posebno zahvalila fra Tomislavu za pomoć koju je Hrvatski Caritas osigurao odmah nakon potresa za stanovnike Banovine, kao i za projekte kojima se sredstvima Hrvatskog Caritasa podupire rad pučke kuhinje Sisačke biskupije te zapošljavanje žena koje vode brigu o staračkim domaćinstvima na Banovini, pretežno u ruralnim područjima. Složili su se da je potrebno uložiti maksimalne napore da bi se zadržalo stanovnike na hrvatskom selu jer je to pitanje nacionalne sigurnosti.

„Hrvatski Caritas snažno podupire donošenje Izmjena i dopuna Zakona o trgovini da bi se zaposlenima u tom sektoru, kojih većinu čine žene, osigurala slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme“, rekao je o. Glavnik, podsjetivši da je Hrvatski Caritas bio jedan od ključnih nositelja zakonskih izmjena prije 20 godina.

Vlada Republike Hrvatske pripremila je na inicijativu zastupnice Marijane Petir Izmjene i dopune Zakona o trgovini koji bi uskoro mogao biti upućen u saborsku proceduru. Prema tom Zakonu, poslodavci će moći birati do 16 nedjelja kada će raditi, dok će većina nedjelja u godini biti slobodna. Petir je istaknula da je prema podacima Porezne uprave promet u trgovinama petkom i subotom značajno veći u odnosu na nedjelju, a osim toga, zbog nedostatka radne snage, neke trgovine se zatvaraju. Stoga je, prema mišljenju Petir, uvođenje slobodne nedjelje u trgovinama, osim za radnike, korisno i za poslodavce.

Fra Tomislav je zastupnicu izvijestio da će sljedećeg tjedna boraviti u Svetoj Zemlji  gdje će na Sionu u Jeruzalemu nazočiti otkivanju spomenika sv. Nikoli Taveliću te će potom posjetiti i Betlehem i na Pastirskim poljanama obići radove na izgradnji Hrvatske kapele koja se gradi uz financijsku pomoć Vlade Republike Hrvatske kao i brojnih donatora iz domovine i svijeta.