Budi dio naše mreže
Izbornik

Na korizmenoj duhovnoj obnovi u Dubrovniku svećenici i redovnici razmatrali o Kristovu križu

Dubrovnik (IKA)

Korizmena duhovna obnova za svećenike Dubrovačke biskupije i redovnike koji djeluju na području biskupije održana je u srijedu 11. ožujka u kapeli Biskupskog sjemeništa u Dubrovniku. Predvoditelj duhovne obnove bio je rektor zborne crkve Sv. Vlaha u Dubrovniku mons. Toma Lučić koji je svećenicima govorio o križu koji je postao prepoznatljiv znak kršćanstva.

Nakon pokorničkog bogoslužja svećenici su zajedno slavili euharistiju koju je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić.

Mons. Lučić je uz ostalo kazao kako se u Novom zavjetu križ spominje četrdeset puta, a u kršćanskoj inicijaciji sakramenti krštenja i euharistija imaju direktan izvor na križu, u krvi i vodi koja je potekla iz Kristovog boka. Križ je simbol, veza neba i zemlje. Križ je znak Božjeg prijateljstva s nama ljudima jer Bog ni svoga sina nije poštedio nego ga je predao za sve ljude. „U prvim počecima kršćanstva križ nije bio niti tako štovan, niti spominjan niti tako često viđen. Razlog je u tome što je uskrsnuće tako veličanstven čin, tako neobičan, izvanredan događaj da sve ono što se dogodilo prije uskrsnuća je ostalo u laganoj sjeni uskrsnuća. I onda prvi kršćani nisu isticali križ. Križ je bio znak, ali ne tako velik“, kazao je mons. Lučić.

Nadalje je govorio o tome kako je tijekom povijesti križ postao simbol kršćanstva, podsjetivši na Opći crkveni sabor u Efezu 431. godine koji je to izrijekom istaknuo, a što se možda manje zna. Dao je i kratki pregled prikazivanja Krista na križu koji je nekad u povijesti prikazivan s kraljevskom krunom da bi se s renesansom pojavilo prikazivanje raspetog Krista s trnovom krunom na glavi kako se i danas prikazuje. Podsjetio je i na neke velike teološke rasprave vezane uz te teme pa se zadržao na pobožnosti puta križa koja je rasla među vjernicima, a s njom nije usporedo rasla teološka misao o tome u zapadnom svijetu. Naveo je misao sluge Božjeg Fultona Sheena koji je propovijedajući kazao kako Istok hoće križ bez Krista, a Zapad hoće Krista bez križa.

Mons. Lučić zatim je govorio o važnosti križa u životu kršćana, naglasivši kako je u hrvatskom narodu križ imao veliku ulogu, a vjernici u velikom broju i danas dolaze sudjelovati na pobožnosti križnog puta. Potom je okupljenim svećenicima opisao ljepotu prikaza pojedinih postaja križnog puta na Srđu u kojima su neki umjetnici uspjeli prikazati scene na jako produhovljen način. Na kraju je poručio da se križ može nositi tako da breme bude lako samo ako se nauči nositi svoj križ.