Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić uveo preč. Marka Zubaka u službu vrhbosanskog kanonika

Sarajevo (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić predvodio je 14. veljače 2023. euharistijsko slavlje u sarajevskoj katedrali te uveo u službu novoimenovanog kanonika Stolnog kaptola vrhbosanskog i fojničkog arhiđakona preč. Marka Zubaka.

U koncelebraciji je bio umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

„Dragi oče kardinale, draga braćo svećenici i večeras među vama na osobit način draga braćo kanonici i među njima na osobit način dragi Marko kojega danas uvodimo u kanoničku službu, dragi narode Božji. Ovdje smo svi zajedno kao Crkva Kristova. Kao njezini članovi, molit ćemo za svoje obraćenje, za naše služenje, za naše svjedočenje, za opće dobro za bratstvo i prijateljstvo među ljudima, kazao je nadbiskup Vukšić uvodeći u misno slavlje.

Potom je po godinama najstariji među vrhbosanskim kanonicima mons. Pavo Jurišić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, podsjetio da je novi rezidencijalni kanonik Stolnog kaptola vrhbosanskog preč. Marko Zubak aktualni ravnatelj Katoličkog školskog centra Sv. Franjo u Tuzli i župnik u obližnjoj župi Husino. Ukratko je prikazao njegov životni put te napomenuo kako će na kraju mise nadbiskup Vukšić instalirati novog kanonika, podijeliti mu mocetu (plaš) i križ vrhbosanskih kanonika te mu odrediti kanoničko mjesto u katedrali.

Potom je kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić pročitao dekret kojim je nadbiskup Vukšić, 4. siječnja 2023. imenovao preč. Marka Zubaka rezidencijalnim kanonikom Vrhbosanskog kaptola i arhiđakonom Fojničkog arhiđakonata.  

Na misi je propovijedao novi kanonik preč. Marko Zubak koji je podsjetio na riječi blagopokojnog đakovačkog biskupa Ćirila Kosa da se dvaput u životu nije prepoznao: prvi put kad ga je UDBA osudila i zatvorila, a drugi put kad je dobio neko priznanje. „Ni ja se danas ne prepoznajem u ulozi onoga koji prima priznanje, jer to i nije priznanje nego križ. A ako jest i priznanje, onda to nije samo meni. Ovo je priznanje svima onima koji vole ovu nadbiskupiju, tj. Crkvu, Boga i ljude. To je priznanje svima onima koji su uvijek na strani obespravljenih, malenih, nezaštićenih….Ovo je priznanje mojim pokojnim roditeljima ocu Anti koji je ubijen od UDBA-e 1971. godine u Njemačkoj, samo zato što se zvao Anto i što se dopisivao sa župnikom Perom Anićem, mojim krstiteljem i pomagao gradnju crkve, a ja sam tada imao samo dvije godine. Ovo je priznanje mojoj pok. majci Ani koja je u 35-oj godini života ostala s nas šestoro djece bez ikakvih primanja, a sve nas je podigla, othranila i školovala. Ovo je priznanje svim mojim profesorima i odgojiteljima, kolegama i prijateljima”, kazao je preč. Marko.

„Hvala Vam, oče nadbiskupe, za poklonjeno povjerenje, hvala sadašnjim kanonicima. Kad sam 1989. godine kao bogoslov došao u ovu katedralu nadbiskup Jozinović je tada zbog bolesti sjedeći propovijedao, a ubrzo su preminuli kanonici Miro Petrović i Milidrag Bujas. Profesore i kanonike Matu Zovkića i Peru Pranjića smo dobro upoznali i zapamtili. Kod preč. Ivana Mrše, kanonika i župnika ovdje u katedrali bio sam đakon ratne 1994. godine. Ovdje sam krstio prvo dijete, malu Stefani, na blagdan sv. Stjepana”, rekao je preč. Zubak podsjećajući da su mu do sada povjeravane i pojedine službe za koje nije znao kako se obavljaju. „Sada opet ne znam što ova služba treba uključivati, osim da molim, slušam i učim… I svaka se služba u Crkvi daje na osobnu izgradnji i izgradnju cijele zajednice Crkve. Zato danas zajedno sa sv. Tomom molim: ‘Bože moj, ne zaboravi me kad ja budem zaboravio Tebe. Ne napuštaj me, Gospodine, kad ja budem napustio Tebe. Ne udaljuj se od mene, kad se ja budem udaljio od tebe. Zovi me kada ti budem bježao, privuci me ako ti se budem suprotstavljao. Podigni me kad budem pao. Gospodine, Bože moj, daruj mi: budno srce da me nijedna isprazna misao ne odvrati od tebe, pravično srce koje nijedna zla nakana ne može zavesti, čvrsto srce da se hrabro može suprotstavljati svakoj protivštini, slobodno srce da ga nijedna nemirna strast ne može nadvladati. Podaj mi, molim te, volju koja te traži, mudrost koja te pronalazi, život koji ti se sviđa i pouzdanje da ću te na koncu imati’, kazao je preč. Zubak na kraju propovijedi. 

Potom je preč. Marko Zubak izmolio i na oltaru potpisao ispovijest vjere i prisegu za savjesno vršenje kanoničke službe. Pred kraj misnog slavlja nadbiskup Vukšić je uveo u službu novog kanonika predajući mu korsko ruho – ljubičastu mocetu (plašt) i kanonički križ te ga uveo u kanoničku klupu u prezbiteriju katedrale.

Misno slavlje završeno je pjevanjem zahvalnog himna „ Tebe Boga hvalimo” i svečanim blagoslovom.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler” pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a asistirali su bogoslovi pod vodstvom katedralnog ceremonijara vlč. Ivana Rake.

Preč. Marko Zubak rođen je 1969. u župi Kulina u Derventskom dekanatu. Gimnaziju je završio u Zadru u Nadbiskupskom sjemeništu Vicko Zmajević. Studij teologije završio je na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji Sarajevo (odnosno u Bolu na Braču). Za svećenika je zaređen u Kaknju 1995. godine zbog još uvijek ratnog stanja u zemlji. Tijekom svoga svećeništva obnašao je različite službe  u Vrhbosanskoj nadbiskupiji: bio je župni vikar u župi Crkvica u Zenici, voditelj izdavačke djelatnosti u Nadbiskupskom ordinarijatu i urednik Vrhbosne, privremeni upravitelj župe Deževice, župnik u Bijelom Brdu i upravitelj župe Kulina, vicerektor, a zatim i duhovnik sjemeništaraca u Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, župnik u Bijeljini i upravitelj župe Par Selo. Trenutno je ravnatelj KSC-a Sv. Franjo u Tuzli i upravitelj župe Rođenja Blažene Djevice Marije na Husinu.