Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan Dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije u Vepricu

Vepric (IKA)

Dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije održan je u srijedu, 22. svibnja 2024., u Marijanskom svetištu i Duhovnom centru u Vepricu.

Susret, na kojemu se okupilo oko 100 svećenika, započeo je u kapeli euharistijskim slavljem koje je predvodio umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Na početku mise prisutnima se obratio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić koji je uputio pozdrav svim svećenicima te posebno čestitao onima koji slave svoje svećeničke jubileje – ukupno njih 21 – 13 članova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i 8 dijecezanskih svećenika te mons. Želimir Puljić i mons. Marin Barišić koji slave svoje zlatne jubileje.

Prigodnu homiliju izrekao je umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić. U svojoj propovijedi govorio je o daru i otajstvu svećeništva. Posebno je istaknuo dvije misli: „Krist te izabrao, raduj se!“ te „Iako je zadaća teška, ne boj se!“. Nadbiskup Puljić je tumačeći te misli vodilje između ostalog kazao: „Izabrao te da uprisutnjuješ neistražive Božje istine čovjekovu umu i nedokučive nebeske tajne njegovoj duši. Izabrao te da po tebi obnavlja i ozdravlja pala stvorenja te kako bi po tvom blagoslovu umanjivalo se prokletstva u svijetu. Gospodin te odabrao i prije pedeset godina zaredio i poslao da uz tvoju pomoć prebiva među ljudima“, istaknuo je.

Obljetnica je dobra prigoda uputiti Bogu zahvalu za dar života i roditelja, braće i sestara, rodbine i prijatelja, kazao je. „U zahvalnost za dar poziva i školovanja uključujemo i naše profesore, odgojitelje i sve koji su nam pomagali, molili se i pratili nas na putu svećeničkog odgoja i rasta. Posebice uključujemo sve one kojima smo bili poslani odgajati ih i dijeliti svete Tajne.“

Službenici Crkve moraju biti prepoznatljivi po svoje „tri velike ljubavi“ – euharistija, Marija i papa. Uz te „tri ljubavi“ tu su i druge vrline koje bi trebale resiti Božje službenike – razboritost, odgovornost, poniznost, strahopoštovanje te dobrota, između ostaloga je kazao mons. Želimir Puljić.

Na početku radnog dijela u multimedijalnoj dvorani pastoralni vikar dr. Nediljko A. Ančić pozdravio je trojicu nazočnih nadbiskupa i svećenike, zahvalio domaćinu don Stipanu Šurlini na gostoprimstvu i svima koji su sudjelovali u pripremi Svećeničkog dana. Spomenuo je i oko 10 svećenika koji zbog pastoralnih obveza nisu mogli doći na susret. Prisutni svećenici su na početku dobili anketni listić s oko 20 pitanja o pripremi krizmanika u župnim zajednicama. Prof. dr. fra Ivica Jurić koji je s kolegama na Katoličkom bogoslovnom fakultetu pripremio tu anketu zamolio je svećenike da je ispune i najavio za jesen njezinu stručnu obradu.

Slijedilo je predavanje o temi „Župnici za Sinodu. Međunarodni susret župnika u Rimu i Papino pismo“. Predavač, profesor na KBF-u u Splitu i župnik Župe sv. Petra dr. don Edvard Punda sudjelovao je kao delegat Hrvatske biskupske konferencije na međunarodnom susretu u Rimu pod nazivom „Župnici za Sinodu“ koji je održan od 28. travanja do 2. svibnja 2024. godine u organizaciji nekoliko vatikanskih dikasterija.

Predavač je u uvodu podsjetio na tri faze Sinode o sinodalnosti (2021.-2024.). Prva faza se odvijala na dijecezanskoj razini kao proces savjetovanja Božjeg naroda. Druga faza je „Razlučivanje pastira“ na kontinentalnoj i na dva zajedanja u Rimu. Predviđena je i treća faza provođenja sinodskih zaključaka u crkvenu praksu. U listopadu prošle godine održano je prvo sinodsko zasjedanje u Rimu i objavljeno „Sažeto izvješće“.

Tada je zaključeno je da će se u sinodalnom procesu upriličiti i susret župnika iz cijele Crkve da se čuju njihova mišljenja. Na susretu su sudjelovala 193 župnika iz oko 100 zemalja iz različitih krajeva svijeta.

Prvi dan susreta tema je bila „Lice sinodalne Crkve“ na kojem su sudionici predstavili vlastite zemlje, biskupije i župe. Razmijenili su sinodska iskustva iz župa i biskupija, s različitih krajeva i kultura, čuli raznovrsna zapažanja i ideje koje će ući u izradu nacrta „Instrumentum laboris“ za Drugo zasjedanje Skupštine Biskupske sinode u listopadu ove godine.

Drugoga dana promišljalo se o temi „Svi učenici, svi misionari“. Sudionici su naveli primjere različitih karizmi: duhovnih pokreta, zajednica i udruga laika u župama koje župnici nastoje uvažavati i prihvaćati u njihovoj različitoj povezanosti. Posebno je istaknuto kako te stvarnosti u mnogim područjima pomažu župnicima da dođu u ona područja gdje župnik ne uspijeva, čime se ostvaruje poticaj pape Franje da se ide na periferije. Kao važan plod duhovnih stvarnosti u Crkvi istaknuto je kako se preko njih udaljeni vraćaju u Crvu, spašavaju mnogi brakovi, rađaju zvanja te kako su upravo laici, pripadnici različitih zajednica, puni evangelizacijskog žara. Nije samo pitanje kako uključiti laike u smislu da pomažu župniku, nego nadasve to kako učiniti da župa postane mjesto u kojem vjernici mogu rasti u vjeri i zajedništvu.

Tema je trećeg dana bila „Tkati veze, graditi zajednicu“. Prof. Routhier je u svom predavanju između ostaloga govorio o podjelama među svećenicima koje često znaju trnuti i gasiti apostolski žar. Podijele čine da svećenici nemaju revnost za evangelizaciju te se na kraju okreću sebi i postaju opsjednuti strukturama i funkcijama. Nakon toga sudionici su u radnim skupinama raspravljali o krsnom poslanju vjernika laika (LG br. 12) te istaknuli da laici imaju ne samo profesionalne kompetencije koje svećenici nemaju, nego također i duhovne darove. „Osobno sam u tom smislu dao prijedlog o kojem razmišljam za moju župu da se vjernici laici, posebno bračni parovi uključe u pripravu roditelja za sakrament krštenja djece“, kazao je don Edvard.

Posljednjega dana susreli su se s papom Franjom. Sedmorica svećenika papi su postavila pitanja u ime svih župnika. Na pitanje o sumnjičavosti mnogih biskupa i svećenika prema Sinodi i strahu nekih da bi zbog se zbog naglašavanja sinodalnosti moglo izgubiti nešto od nauka Crkve, Papa je istaknuo da onaj tko je povezan s Kristom nema straha od drugoga. Ako se s nečim i ne slažu, bitno je da se ne odvajaju. Potaknuo je župnike da njeguju blizinu na četiri razine: s Bogom, s biskupom, s braćom svećenicima i s narodom. Sve su važne, napomenuo je Papa. Na kraju susreta Papa je osobno pozdravio i rukovao se sa svakim župnikom. Objavljeno je i Papino pismo koje je pritom uputio svim svećenicima Katoličke Crkve.

Nakon predavanja „Župnici za sinodu“ slijedila je točka prisjećanja na svećenike slavljenike. Kancelar Splitsko-makarske nadbiskupije don Ratomir Vukorepa priredio je prezentaciju o ovogodišnjim svećenicima jubilarcima i glavnim pastoralnim službama koje su vršili. Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja u Splitu ima 13 jubilaraca od kojih petorica slave 60. obljetnicu svećeničkog ređenja: dr. fra Stjepan Čovo, fra Josip Čugura, fra Josip Matić, fra Petar Pletikosa te fra Frano Samodol. Osmorica franjevaca iste Provincije slave 50. obljetnicu svećeničkog ređenja: fra Josip Bebić, fra Duško Botica, fra Josip Klarić, fra Ivan Križanović, fra Mirko Marić, fra Nediljko Šabić, fra Jakov Udovičić te dr. fra Marijan Vugdelija.

Osmorica dijecezanskih svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije obilježavaju svoj svećenički jubilej. Trojica od njih: don Marko Marasović, dr. don Slavko Kovačić i don Stipe Dukić (Ćipa) slave 60 godina misništva. Iz te generacije su preminuli: dr. don Božo Bulat, don Vladimir Jelić te don Ante Silić. Petorica dijecezanskih svećenika slave 50. obljetnicu svećeničkog ređenja: dr. don Nediljko Ante Ančić, don Ante Batarelo (misionar), don Marko Ćubelić, don Nikola Galov i don Nediljko Ribičić. Iste godine je ređen i, u prometnoj nesreći davno preminuli, pomoćni biskup dr. Petar Šolić te prošle godine umrli don Ivan Dagelić. Na koncu su sudionici vidjeli presjek najvažnijih događaja iz života umirovljenih nadbiskupa Splitsko-makarske nadbiskupije i prisjetili se zlatnih jubileja svećeništva mons. dr. Marina Barišića te mons. dr. Želimira Puljića. Tom prigodom je mons. Zdenko Križić zahvalio svim jubilarcima na njihovu svećeničkom služenju, a nazočnima udijelio prigodni dar.

U nastavku se svećenicima obratio rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa (CBS) u Splitu don Vedran Torić. Župnike je obavijestio o programu ovogodišnjeg ministranskog ljeta u Vepricu, zatim je potaknuo svećenike da po svojim župama roditelje informiraju o mogućnosti upisa u Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju „Don Frane Bulić“. Iznio je podatke o sadašnjem broju bogoslova u CBS-u i potaknuo prisutne mole za duhovna zvanja. Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić dao je neka pojašnjenja u svezi financijskog sustava i najavio svećeničko ređenje u subotu, 15. lipnja u Solinu te manifestaciju Hod za život u Splitu i nekim drugim gradovima nadbiskupije. Osvrnuo se i na plan Hrvatskog zahvalnog hodočašća u Rim početkom listopada iduće 2025. kada se slavi Sveta godina i 1100 godina Splitskih sabora. Budući da se radi i općem crkvenom jubileju potrebno je već sada pristupiti organizaciji i potrebnim rezervacijama. S obzirom na ta pitanja župnici se mogu javiti u Ordinarijat gdje će biti koordinacijsko tijelo i gdje će se moći dobiti potrebne informacije.

Na kraju se svećenicima obratio nadbiskup Križić, zahvalio svim suradnicima oko toga susreta i najavio da se radi na planu premještaja zbog traženja pojedinih svećenika ili odlaska nekih svećenika u mirovinu. Susret je završen molitvom Anđeo Gospodnji i zajedničkim objedom.