Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana 56. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

Srijemska Mitrovica (IKA)

Skupština biskupa Đakovačko-osječke metropolije održana je u četvrtak, 24. studenog u novim privremenim prostorima Biskupskog ordinarijata u Srijemskoj Mitrovici, pod predsjedanjem đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita mons. Đure Hranića.

Uz nadbiskupa Hranića, nazočili su domaći biskupi mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup, mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor, mons. Antun Škvorčević, požeški biskup, mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki, i Tomislav Lasić, kancelar Srijemske biskupije.

Susret je počeo okupljanjem i okrepom u prostorima Ordinarijata te molitvom Trećeg časa koja je označila početak same sjednice. Domaćin mons. Svalina uputio je pozdravnu riječ i izrazio radost što su se prvi put okupili u novim prostorima Biskupskog ordinarijata u Srijemskoj Mitrovici, koji je nakon proljetne selidbe iz Petrovaradina u sjedište biskupije, od lipnja počeo djelovati u ovim, za sada privremenim prostorima, do pronalaska trajnijeg i prikladnijeg rješenja. Predstavio je ukratko situaciju i izazove u Srijemskoj biskupiji te planove za blisku budućnost, izrazivši nadu u skoru realizaciju svega onoga što je neophodno za potpuno funkcioniranje biskupije.

Nadbiskup Hranić izrazio je zadovoljstvo što se i praktično afirmira biskupijsko sjedište u Srijemskoj Mitrovici te što biskup i svećenici čine sve što je moguće. Čestitao je biskupu Svalinu u ime svih okupljenih prvu obljetnicu biskupskog posvećenja koju je nedavno proslavio te prenio pozdrave i nadbiskupa u miru mons. Marina Srakića, koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao sudjelovati.

Nakon uvodnih riječi i pozdrava, nadbiskup je uveo u sjednicu te potaknuo sugovornike na „konstruktivno promišljanje o izazovnim vremenima koja su pred nama, a koja nose i određene promjene, kako u društvenom životu tako nužno i u našem pastoralnom radu“. Istaknuo je važnost zajedničkog promišljanja i rasprave, kako bi, gdje god je to moguće, uzimajući u obzir i lokalne različitosti u pastoralnim i administrativnim stvarnostima, nastojali ujednačiti praksu barem na području crkvene pokrajine.

Uslijedilo je čitanje i usvajanje zapisnika s prethodne, 55. skupštine, održane 24. listopada u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku te su biskupi zatim razgovarali o ulasku Republike Hrvatske u eurozonu i svim promjenama koje to nosi i na crkvenom području. Razmatrali su prijedlog bodovnog salda za mjesečne nagrade klera, kao i preporučene administrativne pristojbe u biskupijskoj i župnoj administraciji, ističući kako se Crkva od apostolskih vremena do danas uzdržava dobrovoljnim darovima vjernika. Biskupi su predložili i neke detalje za daljnju raspravu, te nove elemente o kojima nije bilo riječi na posljednjem zasjedanju HBK.

Đakovačko-osječka crkvena pokrajina, koja djeluje na geografskom i kulturnom području Slavonije i Srijeme, specifična je zbog strukture stanovništva i po nužnosti uvijek većih nastojanja na ekumenskom području. Biskupi su iznijeli svoja pozitivna iskustva te razgovarali o konkretnim planovima i susretima koje treba ostvariti u narednom periodu, kako bi učvršćivali međucrkveno zajedništvo i razvijali plodnu suradnju na dobro svih vjernika i svih stanovnika društva. Ekumenski susreti i dijalog uvijek su nailazili na plodno tlo na prostorima svih triju biskupija te su biskupi izrazili veliku volju i spremnost da se to i nastavi, na poseban način dobra suradnja s većinskom Srpskom pravoslavnom Crkvom na ovim prostorima.

Biskupi su ohrabrili biskupa Svalinu u njegovim nastojanjima i velikom napretku koji je vidljivo ostvaren u Srijemskoj biskupiji u prvoj godini te razgovarali i o izazovima s kojima se svakodnevno susreće Srijemska biskupija i načinima na koji bi se još više moglo pomoći ovoj partikularnoj Crkvi, izvijestili su iz Ordinarijata Srijemske biskupije.