Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen program Svjetskog dana mladih u Lisabonu

Vatikan (IKA)

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni u četvrtak 27. srpnja predstavio je medijima skori Svjetski dan mladih u Lisabonu, na kojem će papa Franjo sudjelovati od 2. do 6. kolovoza.

Bit će to na svoje 42. međunarodno putovanje pape Franje, koji je u deset godina pontifikata posjetio 60 zemalja. U Portugalu je već bio 2017. povodom stote obljetnice Marijinih ukazanja. Tom je prigodom također zamolio kršćane da budu „nada“, jedni drugima. Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice podsjetio je da je ovogodišnji Svjetski dan mladih prvi nakon pandemije. Trebao je biti održan 2022., ali je zbog zdravstvene situacije proslava odgođena.

Više od 330 tisuća prijavljenih

Dosad je službeno prijavljeno više od 330 tisuća mladih iz 200 zemalja i 20 tisuća volontera iz 150 država. Više od 700 biskupa i 20 kardinala stavit će im se u službu vodeći ih katehezama o temi „Ustani“. „Ovi susreti imat će sinodalni, razgovorni karakter“, kazao je Bruni.

Pape, Portugal i Fatima

Trojica papa prije pape Franje također su bila u Portugalu i Fatimi, „mjestu na kojem se Mariji povjeravaju velike boli svijeta“, podsjetio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice. Pavao VI. naznačio je molitvu kao sredstvo za postizanje mira, „dar Božji, ali i plod ljudske suradnje“. Četiri puta posjetio ju je Ivan Pavo II., čija je povijest usko isprepletena s Fatimom. Na desetu obljetnicu proglašenja blaženima pastira Francesca i Jacinte, u marijansko svetište otišao je i Benedikt XVI., ističući aktualnost i životnost Gospine poruke.

U molitvi za mir

Mir će zasigurno biti u centru molitve ovogodišnjeg Svjetskog dana mladih. Na pitanje novinara, ravnatelj Bruni nije potvrdio, ali ni isključio mogućnost Papinog susreta s mladim Rusima i Ukrajincima. Također na pitanje je li predviđen susret sa žrtvama pedofilije, odgovorio je ističući već poznatu osjetljivost i pažnju Svetog Oca glede te teme: „Ako se ti susreti dogode, odvit će se na povjerljiv način kako bi se olakšao proces ozdravljenja žrtava. Ako se dogodi susret, vijest će biti dana nakon njegovog održavanja“, rekao je Bruni.

Papa će javno govoriti ukupno jedanaest puta: održat će devet govora i dvije homilije. Samo će prvi biti izgovoren na talijanskom, ostali na španjolskom. „To je Papin jezik kojim može doći do najvećeg broja ljudi“, kazao je ravnatelj Tiskovnog ureda.

Program

Polazak iz rimske Zračne luke Fiumicino zakazan je za srijedu 2. kolovoza u 7:50. Dolazak u Lisabon predviđen je u 10 sati. Jedan sat vremenske razlike s Rimom. Papu će u Nacionalnoj palači Belèm dočekati predsjednik Republike Marcelo Rebelo de Sousa. Sveti Otac uputit će pozdrav s prozora.

U istoj četvrti Belèm, u kulturnom centru, održat će se susret s vlastima, civilnim društvom i diplomatskim zborom. Bit će prisutno oko tisuću ljudi. Papa Franjo će se poslijepodne u Apostolskoj nuncijaturi susresti s predsjednikom Skupštine Republike i predsjednikom Vlade. Kasnije će u samostanu Jerònimos, gdje će ga primiti lisabonski patrijarh Manuel Clemente, slaviti Večernju s biskupima, svećenicima, đakonima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i pastoralnim djelatnicima.

Sljedećeg jutra, u četvrtak 3. kolovoza, susret sa studentima održat će se na trgu ispred Portugalskog katoličkog sveučilišta. Očekuje se blagoslov kamena temeljca novog sveučilišnog kampusa „Campus Veritatis“. Papa će kasnije u obližnjem Cascaisu pozdraviti mlade „Scholas Occurentes“. Poslušat će svjedočanstva mladih različitih vjeroispovijesti, potpisat će umjetnički transparent dug tri kilometra te će zajedno s drugim vjerskim poglavarima pomoći u sadnji masline mira.

Povratak u Lisabon očekuje se u poslijepodnevnim satima kada će se održati ceremonija dočeka Svjetskog dana mladih u parku Edoardo VII, zelenoj površini veličine 25 hektara.

U petak 4. kolovoza ujutro u vrtu Vasco da Gama u Belèmu, Papa će nekim mladima podijeliti sakrament pomirenja. Potom će se u župnom centru „da Serafina“ susresti s predstavnicima centara za pomoć i milosrđe. Nakon ručka s desetero mladih različitih nacionalnosti u Apostolskoj nuncijaturi, kasno poslijepodne papa Franjo će u otvorenom automobilu stići u park Edoardo VII kako bi predvodio križni put s mladima.

Bdjenje i misa

Subotu 5. kolovoza obilježit će prijepodnevni posjet Svetog Oca svetištu Gospe Fatimske, gdje će stići helikopterom, održati govor i moliti krunicu s bolesnim mladima i dati zlatnu krunu Djevici. Povratak u Lisabon predviđen je malo prije podneva. U 18 sati bit će upriličen privatni susret s članovima Družbe Isusove u Kolegiju „s. João de Brito“, a u 20:45 bdjenje s mladima u parku Tejo: susret, ustajanje i hitanje teme su na koje će se usredotočiti pjesme i molitve mladih. U 22:45 Papa će se vratiti u Apostolsku nuncijaturu.

U nedjelju ujutro, također u parku Tejo bit će slavljena zaključna misa Svjetskog dana mladih, nakon koje će, nakon predaje križa mladima i objave domaćina sljedećeg međunarodnog Svjetskog dana mladih, uslijediti susret s volonterima.

Ispraćaj će biti u zračnoj bazi Figo Maduro te polazak u 18:15, a dolazak u Fiumicino u 22:15.

Putovanje s papom Franjom

Papa će letjeti iznad Portugala, Španjolske, Francuske i Italije. U pratnji će biti prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Joseph Farrell, prefekt Dikasterija za kulturu i obrazovanje José Tolentino de Mendonça te prefekt dikasterija za biskupe i budući kardinal Robert Prevost.

Kao i na prethodnim apostolskim putovanjima, s Papom će u zrakoplovu biti i jedan vatikanski djelatnik, ovoga puta iz Državnog tajništva. Što se tiče zdravstvenog osoblja, nema nikakvih novosti. „Liječnički tim bit će uobičajen: jedan liječnik i medicinske sestre kao za svako putovanje“, poručio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, a prenosi Vatican News.