Budi dio naše mreže
Izbornik

Program Biskupijskog dana o 25. obljetnici Požeške biskupije 

Požega (IKA)

Biskupijski dan o 25. obljetnici uspostave Požeške biskupije održat će se u subotu 24. rujna na poziv požeškog biskupa Antuna Škvorčevića u Požegi.

Biskupijski dan se već tradicionalno organizira na početku svake pastoralne godine prigodom obljetnice uspostave Požeške biskupije. Posebnost ovogodišnjeg Biskupijskog dana je 25. obljetnica uspostave Požeške biskupije i zaključak sinodskog savjetovanja u njegovu značenju za biskupijsko pastoralno djelovanje.

U skladu s pozivom biskupa Škvorčevića, na Biskupijskom danu okupit će se svi oni koji u požeškoj mjesnoj Crkvi imaju određenu službu ili posebno poslanje: svećenici, đakoni, redovnici i redovnice, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, lektori, izvanredni djelitelji svete pričesti, članovi župnih pjevačkih zborova i pjevačkih zborova mladih, crkvenih udruga i pokreta, molitvenih zajednica te učenici i djelatnici biskupijskih katoličkih škola.

Program predviđa zborovanja spomenutih skupina u različitim požeškim crkvenim prostorima, a sva započinju u 9:30 po određenom rasporedu. Svećenici, redovnici i đakoni, sestre redovnice, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri okupit će se u Dvorani sv. Terezije nasuprot požeške katedrale. Program za članove župnih ekonomskih i pastoralnih vijeća, lektore i izvanredne djelitelje svete pričesti održat će se u crkvi Duha Svetoga. Članovi crkvenih udruga, pokreta i molitvenih zajednica okupit će se na zborovanju u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma. Učenici i djelatnici biskupijskih katoličkih škola svoj će program imati u prostorima Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije. Članovi župnih pjevačkih zborova okupit će se u crkvi sv. Lovre, gdje će imati i vježbu liturgijskog pjevanja za euharistijsko slavlje u Katedrali. Župni zborovi mladih susrest će se u pastoralnoj dvorani Franjevačkog samostana u Požegi. I oni će, između ostalog, imati vježbu pjevanja za euharistijsko slavlje u Katedrali, kao i pripravu za nastup pred mladima katoličkih škola u prostorima Odgojno-obrazovnog centra.

Navedenim skupinama bit će na zborovanju prikazan ishod sinodskog savjetovanja o pitanjima koja se na njih odnose. Povjerenici za pojedina pastoralna područja predstavit će potom prijedlog okvirnog plana i programa koji kao odgovor na utvrđeno stanje u sinodskom savjetovanju valja ostvarivati u započetoj pastoralnoj godini.

Središnji dio Biskupijskog dana bit će euharistijsko slavlje koje će u 11:30 u požeškoj katedrali predvoditi mons. Škvorčević u zajedništvu s drugim biskupima na čelu s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije i zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem. U okviru misnog slavlja pojedini pastoralni povjerenici predat će dijecezanskom biskupu prijedloge programa svoga djelovanja u skladu s ishodom sinodskog savjetovanja i njihova dosadašnjeg rada. Na temelju njih bit će oblikovane i proglašene odluke Biskupijskog dana, čiji će dokument biskup Škvorčević uručiti svakom nazočnom župniku.