Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor biskupa Vlade Košića za Glas Koncila

Zagreb (IKA)

Sugovornik središnjega intervjua u novom broju Glasa Koncila, priređenom za nedjelju 20. studenog, je sisački biskup Vlado Košić, koji govori o otvaranju postupka za proglašenje blaženima i svetima sisačkih svećenika i bogoslova ubijenih u 20. stoljeću.

„Naša je nakana pokloniti pozornost žrtvi naših svećenika koji su ubijeni iz mržnje prema katoličkoj vjeri, učvrstiti postojeći kult i povećati štovanje prema njima“, rekao je među ostalim u razgovoru biskup Košić. Govorio je i u kontekstu obljetnice žrtava Vukovara i Škabrnje te o zločinima počinjenim nad Hrvatima u Domovinskom ratu: „U mojoj biskupiji gotovo je pola teritorija bilo okupirano i tu nije bila očuvana nijedna crkva, ni jedan crkveni objekt. Tako da možemo slobodno reći da je to bila mržnja ne samo na sve hrvatsko, nego i na sve katoličko. U tom kontekstu treba gledati i ubojstva katoličkih svećenika, kako u Domovinskom ratu, tako i u Drugom svjetskom ratu i poraću“.

Biskup Košić u intervjuu je govorio i o procesu kanonizacije bl. Alojzija Stepinca te ekumenskim odnosima sa Srpskom pravoslavnom Crkvom.