Budi dio naše mreže
Izbornik

Skupština biskupā Đakovačko-osječke crkvene pokrajine održana u Požegi

Požega (IKA)

U Biskupskom domu u Požegi u srijedu 21. lipnja 2023. održana je 58. skupština biskupā Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.

Na skupštini su sudjelovali đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović, srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić te kancelar Požeške biskupije Robert Kupčak kao zapisničar.

Nakon molitve Trećeg časa domaćin biskup Škvorčević uputio je subraći u episkopatu izraze dobrodošlice, očitujući radost što ih i tom prigodom može primiti u Požegi. Podsjetio je kako se susreću u vremenu između 15. godišnjice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine i 26. obljetnice osnutka Požeške biskupije, istaknuvši kako određeni datumi na svoj način potiču susrete i pokreću promišljanja o važnim zajedničkim pastoralnim pitanjima.

Kazao je da je metropolija crkvena teritorijalna datost, a svrha joj je zajedništvo pastira i vjernika, izgradnja međusobnih odnosa u duhu eklezijalnog poslanja. Polazeći od kratkog čitanja iz Poslanice sv. Pavla Korinćanima u molitvi Trećeg časa, rekao je da je ljubav vrhunski odnos koji uzdiže do Boga, jer Bog je ljubav. Dodao je da je nije lako ostvarivati u svim njezinim pozitivnim dometima koje nabraja Pavao u spomenutom čitanju, ali je zacijelo moguće truditi se oko onoga što ona, prema Apostolu, ne čini drugome. Poželio je da u tom raspoloženju skupština biskupā Đakovačko-osječke crkvene pokrajine bude uspješna u svojim pastoralnim promišljanjima.

Metropolit Hranić zahvalio je požeškom biskupu na riječima pozdrava i uvodnim mislima te mu je u svoje osobno ime i u ime prisutnih biskupa čestitao nedavni imendan i skoru 26. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije. Čestitku je uputio i Srijemskoj biskupiji i njezinim pastirima, koji se ovih dana spominju 15. obljetnice svoga osamostaljenja. Prenio je pozdrave umirovljenog đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića te je predstavio predmete koji su na dnevnom redu skupštine. Izrazio je nadu da će susret s beogradskim nadbiskupom Lászlóm Németom, koji je uslijedio nakon skupštine, doprinijeti dobru Crkve na tim prostorima.

Nakon što je usvojen zapisnik posljednje metropolijske skupštine, održane 31. siječnja 2023., biskupi su se posvetili dvjema temama. Razmotrili su ponajprije određena personalna pitanja Međubiskupijskog suda prvog stupnja u Đakovu, koji se od svoje uspostave 2014. godine kontinuirano razvija te s obzirom na broj ženidbenih parnica traži i odgovarajući broj stručnjaka koji će ih rješavati u što kraćem vremenskom roku.

Potom su biskupi razmotrili određena pitanja iz djelovanja Metropolijskog ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba u skladu s odredbama konačnog sadržaja motuproprija pape Franje „Vos estis lux mundi“. Naglasili su da djelovanje spomenutog Metropolijskog ureda uvelike ovisi o onome što će biti djelokrug rada Povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba te će na temelju toga biti poduzeti daljnji koraci. Biskupi su se složili kako u pristupu spomenutom problemu treba postupati evanđeoski, te se sa svom odlučnošću boriti protiv zloporabe maloljetnika, stavljajući u središte pozornosti žrtvu, te dok se osuđuje zločin, ne povrijedi dostojanstvo grješnika.