Budi dio naše mreže
Izbornik

U Banjolučkoj biskupiji počeo molitveni „maraton“ za prestanak pandemije i njezine žrtve

Banja Luka (IKA/TABB)

Odazivajući se poticaju mjesnog biskupa Franje Komarice u subotu 1. svibnja u župama Banjolučke biskupije počeo je jedinstveni molitveni „maraton“ za suzbijanje aktualne pandemije i za njezine žrtve, izvijestio je TABB.

Time su se i vjernici ove biskupije ujedinili s brojnim drugim vjernicima u cijelom svijetu, koji su na poziv pape Franje započeli svjetsku molitvenu akciju, tijekom Gospinog mjeseca svibnja, u kojoj će se moliti za svakog čovjeka koji je izravno ili neizravno pogođen pandemijom te za normaliziranje svakodnevnog života.

I sam biskup Komarica pridružio se tom molitvenom „maratonu“ u Gospinoj crkvi, u banjolučkoj župi Marija Zvijezda. Zajedno s domaćim župnikom i zajednicom od 15-ak vjernika predvodio je pred slikom „Majke svih naroda“ krunicu i molitve za žrtve pandemije, te litanije u čast sv. Josipu s najnovijim zazivima koje je odredio papa Franjo. Zatim je predvodio misu.

U prigodnoj propovijedi je – zbog slavlja spomendana sv. Josipa Radnika – najprije govorio o razlogu i sadržaju „Godine sv. Josipa“, koju je papa Franjo proglasio za cijelu Crkvu. Podsjetio je nazočne na papine riječi iz njegova Apostolskog pisma o sv. Josipu, i o brojnim nesebičnim, samozatajnim ljudima raznih zanimanja, koji tijekom trajanja pandemije primjenjuju „Evanđelje u praksi“ i zavrjeđuju priznanje i zahvalnost.

Zatim je govorio o jedinstvenoj, izuzetnoj ulozi Božje Izabranice, Presvete Djevice Marije, u Njegovu djelu spasenja i njezine uloge duhovnog majčinstva za cijelu Kristovu Crkvu, ali i za cijelo čovječanstvo i za sve narode svijeta. Kao Majka božanskog Liječnika, „Spasitelja našega tijela i duše, svakog čovjeka i cijelog ljudskog roda“, Marija „najspremnije pritječe u pomoć nama, svojoj djeci, kad se nađemo u životnim nevoljama i kad joj s pouzdanjem zavapimo u pomoć“, naglasio je biskup.

Biskup Franjo je, pri kraju propovijedi, uputio nazočnima poseban poticaj i poziv na svakodnevnu molitvu za ove nakane: „ I mi ćemo se, draga braćo i sestre u Kristu Spasitelju i draga djeco Marijina, tijekom cijelog ovog Gospinog mjeseca – bilo pojedinačno, ili u svojim obiteljima ili po svojim crkvama ovdje ili drugdje svakodnevno okupljati oko dragog lika naše nebeske Majke, ‘Pomoćnice kršćana’, u molitvi osobito svete krunice, u duhovnom zajedništvu sa Svetim Ocem i brojnom našom hodočasničkom braćom i sestrama, moleći žarko Gospu, da ona prigrli svu svoju nevoljnu djecu i da izmoli kod Gospodina, da On ispruži svoju svemoćnu ruku i oslobodi sve nas ove užasne pandemije, kako bi život iznova zadobio vedrinu redovitog tijeka!

Osobito u ovoj Gospinoj crkvi, na ovom posebnom mjestu molitve i znakovite Gospine nazočnosti i utjehe, molimo nju, ‘Majku svih naroda’ i ‘Zvijezdu nove nade’ i bolje budućnosti za Crkvu i ljude u ovom gradu i kraju, da nam pomogne prepoznati Božju volju u svome životu i izvršiti je spremno, kao što je to i ona učinila.

Molimo također Gospinu pomoć i za sve one plemenite ljude iz bliza i iz daleka, koji se s ljubavlju i iskrenim zanimanjem pridružuju nama u našim nastojanjima da neugasivo svjetlo Marije Zvijezde bude što vidljiviji spasonosni putokaz sadašnjoj i budućim generacijama stanovnika ove župe, grada i kraja na njihovom životnom hodočašću prema sretnoj vječnosti“.