Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela završna misa Međunarodnog euharistijskog kongresa

Budimpešta (IKA)

U Budimpešti se u nedjelju 12. rujna održava Završna misa 52. Međunarodnog euharistijskog kongresa održanog pod geslom "Svi su izvori moji u tebi (Ps 87, 7)". Svečanu misu predvodi papa Franjo.

Prije mise papa Franjo je u papamobilu prošao velikim Trgom heroja koji predstavlja srce zemlje s njegovim najvažnijim simbolima: kipom svetog Stjepana, prvog kršćanskog kralja ujedinjene Mađarske, Svetom krunom koju mu je uručio papa Silvester kao znak potvrde najužih veza sa Svetom Stolicom, a zatim dvostruki križ kršćanstva zajedno sa kipovima koji komemoriraju vođe sedam osnivačkih plemena Mađarske.

Upravo na tome Trgu, kao što se već dogodilo 1938., završava Međunarodni euharistijski kongres. Tada je misu slavio papinski legat kardinal Eugenio Pacelli, a danas papa Franjo slavi misu s obilježjima Statio Orbis u kojoj se partikularne Crkve ujedinjuju u zajedništvu s Papom oko euharistijskog otajstva kako bi produbile svoju vjeru. Zato misa u Budimpešti ima i dimenziju univerzalnosti Crkve.

Na ulicama glavnoga grada Mađarske kojima je prolazio papamobil u kojem se vozio Papa okupilo se mnoštvo građana, roditelja s djecom, starijih osoba, redovnika, redovnica, bogoslova, sjemeništaraca, koji su srdačno pozdravljali Papu glasnim povicima i mahanjem mađarskim zastavama te ga za uspomenu fotografirali svojim pametnim telefonima. Sveti Otac vidno radostan uzvraćao je vjernicima pozdrave, podjeljivao im blagoslov, a u jednom je trenutku zatražio da se zaustavi papamobil, sagnuo se i blagoslovio jedno malo dijete, koje je nakon blagoslova nježno poljubio.

Međunarodni euharistijski kongres u Budimpešti trebao se održati 2020., ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa. Geslo kongresa je “Svi su izvori moji u tebi (Ps 87, 7)”. U programu Kongresa sudjelovalo je više od 25 kardinala i biskupa koji su predmolili molitve te održali kateheze, radionice i svjedočanstva. Na Kongresu je sudjelovao i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je u petak 10. rujna predvodio Jutarnju molitvu (Laude) u zajedništvu s vjernicima, hodočasnicima, svećenicima, biskupima i kardinalima na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu te tom prigodom održao i homiliju. Istog se dana susreo s Hrvatima koji žive u Mađarskoj. Kardinal Bozanić sudjeluje i na završnom misnom slavlju Kongresa.

Uoči kongresa, od 2. do 4. rujna održan je teološki simpozij u Ostrogonu na kojem je sudjelovao i zagrebački pomoćni biskup prof. dr. sc. Ivan Šaško održavši predavanje „Euharistija kao sakrament pomirenja“.

Na kraju mise Papa će predmoliti molitvu Anđeo Gospodnji, a zatim iz zračne luke Budimpešta istim zrakoplovom Alitalije kojim je doputovao u glavni grad Mađarske otputovati u Bratislavu.