Budi dio naše mreže
Izbornik

Djelatnici Glasa Koncila i Malog Koncila hodočastili u Stepinčev Karmel

Zagreb (IKA)

U prigodi 60. obljetnice djelovanja, urednici i djelatnici Glasa Koncila i Malog Koncila hodočastili su u četvrtak 5. listopada sv. Tereziji od Djeteta Isusa i Svetog Lica u Stepinčev Karmel u zagrebačkoj Brezovici.

Zavjetno euharistijsko slavlje predvodio je vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije i pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije preč. mr. Tomislav Hačko.

Na početku misnog slavlja glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić pozdravio je prisutne, a posebno predvoditelja slavlja preč. mr. Hačka mislima sv. Male Terezije, s osobitim naglaskom na njezinu ljubav koju je živjela kao karmelićanka, zaručnica i majka duša. U propovijedi je predvoditelj slavlja objedinio sv. Malu Tereziju, bl. Alojzija Stepinca i Glas Koncila u jedinstvenu cjelinu. Povezuje ih, istaknuo je, molitva i naviještanje Božjeg kraljevstva.

„Molitva i navještaj Božjeg kraljevstva, stvarnosti su koje je vjernik pozvan živjeti svakoga dana. Čak štoviše, dio su našeg vjerničkog identiteta, onoga tko smo i na što nas je i sam Gospodin pozvao. Tako, iako su ih Mala Terezija i bl. Alojzije Stepinac živjeli na potpuno različite načine: Terezija u svojoj redovničkoj ćeliji, a bl. Alojzije s nadbiskupskog prijestolja koje će izrasti u križ, u temelju oba života nalazile su se molitva i navještaj blizine Božjega kraljevstva“, rekao je.

Upitavši „kako su to oni uspjeli živjeti i kako mogu doći do takve svetosti“ istaknuo je da je odgovor molitva. Isto tako, naglasio je da je kod sv. Male Terezije molitva zanos srca, jednostavan pogled upravljen k nebu, poklik zahvalnosti i ljubavi u krilu kušnje kao i u krilu radosti, a za bl. Alojzija Stepinca molitva je milost Božja.

Ta molitva, navještaj Božjeg kraljevstva i radost nalaze se u svim izdanjima Glasa Koncila i to ih povezuje u jedno, naglasio je. Citirajući blagopokojnog kardinala Franju Kuharića ustvrdio je da je Glas Koncila „vršio i izvršio veliko poslanje u službi Evanđelja, u vjernosti Crkvi, u promicanju Papinih poruka, u obrani dostojanstva i prava ljudske osobe, u obrani obiteljskih vrijednosti, u stalnom podržavanju nade za Crkvu i hrvatski narod“.

Propovijed je završio mislima spomenutog kardinala Kuharića. „Urednicima i suradnicima Glasa Koncila molim darove Duha Svetoga da u ovom vremenu nalaze uvijek pravu riječ i odabiru uvijek takav sadržaj koji će doprinositi duhovnom rastu Božjega naroda u lijepoj našoj Domovini! Nastavljajući svoj put uvijek u koordinatima istine i ljubavi neka Glas Koncila bude svjetlo i blagoslov za sve čitaoce“, rekao je te zaželio da ih prati zagovor sv. Male Terezije i bl. Alojzija Stepinca.

Pri kraju misnoga slavlja, preč. Hačko pozvao je prisutne da budu ljubav u srcu Crkve poput crvenih makova na Gospodnjoj njivi. Zatim je blagoslovio ruže, znak Terezijinih milosti koje je obećala sipati s neba te ih podijelio djelatnicima Glasa Koncila i Malog Koncila.

Misno slavlje pjevanjem su animirale sestre karmelićanke pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD. Slavlje 60. rođendana Glasa Koncila i Malog Koncila, kao i 150. obljetnice rođenja i 100. obljtnice beatifikacije sv. Male Terezije i 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca, utemeljitelja brezovičkog Karmela, nastavilo se u sestarskoj govornici gdje su djelatnici i sestre izmijenili čestitke.