Istina je prava novost.

Papin Angelus u nedjelju 20. listopada

Na kraju mise kanonizacije 14 blaženika na Trgu svetog Petra u Vatikanu u nedjelju, 20. listopada, papa Franjo predvodio je molitvu Anđeo Gospodnji. Donosimo Papino obraćanje vjernicima prije molitve Angelusa.

Prije završetka ovog euharistijskog slavlja, zahvaljujem svima vama koji ste došli častiti nove svece. Pozdravljam kardinale, biskupe, svećenike, posvećene osobe, posebno franjevce i vjernike maronite, misionare i misionarke iz družbe Blažene Djevice Marije od Utjehe, redovnice družbe Male sestre Svete Obitelji i sestre oblate družbe Duha Svetoga, kao i druge skupine hodočasnika pridošlih iz raznih krajeva. S poštovanjem pozdravljam predsjednika Republike Italija, ostala službena izaslanstva i civilne vlasti.

Pozdravljam veliku skupinu hodočasnika iz Ugande, s potpredsjednikom zemlje, koji hodočaste u Rim povodom šezdesete obljetnice kanonizacije ugandskih mučenika.

Svjedočanstvo svetog Giuseppea Allamana podsjeća nas na potrebnu pozornost prema najosjetljivijim i najranjivijim populacijama. Posebno mislim na narod Yanomami, u brazilskoj šumi Amazone, među čijim se pripadnicima dogodilo čudo vezano uz današnju kanonizaciju. Apeliram na političke i civilne vlasti da osiguraju zaštitu tih naroda i njihovih temeljnih prava od bilo kakvog iskorištavanja njihovog dostojanstva i njihovih teritorija.

Danas slavimo Svjetski dan misija, čija nam tema –”Pođite i pozovite sve na gozbu” (usp. Mt 22, 9) – doziva u pamet da je misijski navještaj svima donijeti poziv na slavljenički susret s Gospodinom koji nas ljubi i želi da sudjelujemo u njegovoj svadbenoj radosti. Kako nas uče novi sveci: „svaki je kršćanin pozvan sudjelovati u tom sveopćem poslanju svojim evanđeoskim svjedočenjem u svakoj sredini“ (Poruka za XCVIII. Svjetski dan misija, 25. siječnja 2024.). Podržimo, svojom molitvom i svojom pomoći, sve misionare koji, često uz veliku žrtvu, donose svijetlu objavu evanđelja u svaki kutak svijeta.

I nastavimo moliti za stanovništva koje trpe zbog rata – napaćenu Palestinu, Izrael, Libanon, napaćenu Ukrajinu, Sudan, Mjanmar i sve druge – i zazovimo dar mira za sve.

Neka nam Djevica Marija pomogne da, poput nje i svetaca, budemo hrabri i radosni svjedoci evanđelja.