Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana tiskovna konferencija na kraju 80. redovnog zasjedanja BK BiH

Mostar (IKA/KTA)

Konferencija za novinstvo o temama i zaključcima 80. redovnog zasjedanja članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održana je u petak, 19. ožujka u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru. Na konferenciji su govorili predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i domaćin mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić.

Nakon pročitanog priopćenja sa zasjedanja, medijskim djelatnicima obratio se kardinal Puljić zahvalivši im za nazočnost i spremnost da javnost vjerodostojno izvijeste o zaključcima zasjedanja. Podsjetio je da se tijekom redovitog proljetnog zasjedanja BK BiH njezini članovi bave obradom izvješća tijela BK BiH i da se potom dotaknu bitnih tema aktualnih u tom vremenu. Istaknuo je da su tako učinili i ovaj put te da će, kao i svaki put, slaviti euharistiju uz svetog Josipa koji je zaštitnik Mostarsko-duvanjske biskupije. Izrazio je zadovoljstvo učinkovitošću zasjedanja. Pošto je napomenuo da je biskupima nemoguće pratiti sve što se događa u svijetu, kazao je da sve nastoje promatrati kroz crkvenu dimenziju i dati odgovarajuće pastoralne upute, poput onih koje se tiču trenutne pandemije covida-19.

Potom se medijskim djelatnicima obratio biskup Palić koji je također zahvalio za njihovo praćenje života Crkve u Bosni i Hercegovini koja je dio društva i kao takva sudjeluje u svim društvenim izazovima, patnjama, radostima i tjeskobama. Izvijestio je da je dio zasjedanja bio posvećen temama migranata i pandemije. Kazao je da su biskupi svjesni vlastite odgovornosti u pridržavanju mjera vezanih uz pandemiju, kao i odgovornosti njihovih pastoralnih suradnika te pozivaju „na odgovornost u ponašanju i svih vjernika kako bismo što prije izišli iz okolnosti pandemije u kojoj živimo“.

Kardinal Puljić i biskup Palić nakon osvrta bili su otvoreni za pitanja novinara.

Upitan da prokomentira proces provedbe Temeljnog ugovora potpisanog između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, kardinal Puljić kazao je da suradnje od strane državnih vlasti gotovo i nema te je naveo da iz pojedinog ministarstva uopće ne odgovore na dopis koji im bude upućen o toj temi.

Na zamolbu da prokomentira način na koji su predstavnici vlasti odgovorili na izazove pandemije, kardinal Puljić kazao je da je bolno doživjeti da ljudi umiru, dok se političari „prepucavaju“ o nabavci cjepiva. I tom prigodom izrazio je zahvalnost i odao priznanje svim liječnicima i medicinskom osoblju koji se požrtvovno brinu i djeluju u vremenu pandemije.

Na pitanje da se osvrne na priliv hodočasnika u Međugorje s obzirom na nadolazeću godišnjicu, biskup Palić podsjetio je da je za župu Međugorje nadležan apostolski vizitator Svete Stolice mons. Henryk Hoser koji je po svome imenovanju na tu službu ujedno član BK BiH, ali zbog obveza nije mogao sudjelovati na ovom zasjedanju. Izrazio je nadu da će se hodočasnici ponašati u skladu s odredbama i uputama koje su izdane na mjesnoj razini. „Moramo također priznati. kad se spominje kaos, da imamo kaos i s obzirom na odredbe: dok odredba stigne do običnog čovjeka koji je se treba držati, treba najmanje proći pet razina  i naravno da to stvara određenu konfuziju, određeno nerazumijevanje, pa rekao bih i određeno neprihvaćenje na nekim razinama pridržavanja tih odredaba“, kazao je biskup Palić, ujedno ponovivši apel biskupa BK BiH koji se odnosi na nužnost pridržavanja izdanih mjera u vezi s pandemijom.