Budi dio naše mreže
Izbornik

Zlatna misa vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita kardinala Vinka Puljića

Banja Luka (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić u nedjelju, 19. srpnja, u Banjoj Luci u užem krugu obitelji, rodbine, prijatelja te vjernika i župljana Župe Marija Zvijezda proslavio je 50. godišnjicu svoje mlade mise, prenosi portal Katoličkog tjednika - Nedjelja.

U misnom slavlju, uz kardinala Puljića, koncelebriralo je 11 svećenika, dijecezanskih, franjevaca te jedan trapist, župnik Župe Marija Zvijezda o. Zvonko Topić, OCR. U koncelebraciji je bio i banjalučki biskup mons. Franjo Komarica, koji je i propovijedao.

Prije početka mise pozdravni govor uputio je mons. Ivica Božinović, ekonom Banjalučke biskupije te kardinalov nećak. On je predstavio zlatomisnikov životopis i sve važnije događaje njegovog bogatog svećeničkog i biskupskog života.

Kao što je Bog izabrao proroka Jeremiju, tako je izabrao i našega kardinala Vinka

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica istaknuo je povezanost između izabranih čitanja koja su redom govorila o pozivu te života kardinala Puljića.
“Kao što je Bog izabrao proroka Jeremiju, tako je Bog izabrao i našega kardinala Vinka od samog početka njegovog života izabrao za posebnu službu u njegovom narodu. (…) Biti prorok, izabranik Božji, znači u zgodno i nezgodno vrijeme svjedočiti među ljudima svojim riječima i svojim djelima. Veliko je to i zahtjevno poslanje i stoga nije čudo da su se mnogi pod tim teretom osjećali uplašeno. Vidimo to i u pozivu proroka Jeremije, ali i ostalih proroka i apostola. Bog je kroz cijelu povijest Crkve nastavio pozivati pojedince na posebnu proročku i apostolsku službu. Duh Sveti se uvijek brine da ni u jednom vremenu ne ponestane u Božjem narodu njegovih izabranika, opunomoćenika i poslanika koji će postojano i vjerno stajati u službi živoga Boga i u službi Božjega naroda. Upravo to možemo vidjeti na djelu i u životu kardinala Vinka kojega je Bog izabrao i postavio na čelo ove mjesne Crkve u našem narodu”, istaknuo je propovjednik.
Uz proslavu ove zlatne mise veže se i nekoliko zanimljivosti. Naime, baš ovog istog dana, 19. srpnja, prije točno 50 godina također je bila nedjelja.

Tada je kardinal Puljić, zbog strašnog oštećenja na crkvi uzrokovanog potresom 1969., mladu misu morao slaviti u dvorištu.
Tijekom mise gorjele su i dvije svijeće koje je kardinal Puljić čuvao 50 godina

Pedeset godina kasnije htio je to učiniti također u dvorištu crkve, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, zlatna misa ipak je bila slavljena u trapističkoj župnoj crkvi.

Kardinal je na svojoj zlatnoj misi nosio liturgijsko ruho, albu i misnicu, iste one koje je nosio i na svojoj mladoj misi, a koristio je i svoj mladomisnički kalež. Pod euharistijom su također gorjele i dvije svijeće koje je kardinal Puljić svih 50 godina čuvao.
Na kraju mise, kardinal se zahvalio dragome Bogu te istaknuo da ovo nije prigoda za čestitke njemu, jer on nije zaslužan za sve ovo, nego da je ova zlatna misa prilika da “svi zajedno uputimo hvalu dragome Bogu koji je učinio ovo divno djelo”.

Zahvalio je i propovjedniku, te župniku i mons. Božinoviću koji su organizirali ovo slavlje, a pozvao je i sve nazočne na prigodni ručak koji se održao u kripti crkve, javlja u nedjelju 19. srpnja portal Katoličkog tjednikaNedjelja.