Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić blagoslovio početak radova na gradnji nove župne crkve u Kravarskom

Kravarsko (IKA)

Sisački biskup mons. Vlado Košić predvodio je u nedjelju 20. veljače misno slavlje u privremenom bogoslužnom prostoru župe Kravarsko, a nakon mise blagoslovio je kamen temeljac, gradilište i početak radova na izgradnji nove župne crkve budući da je u potresu srušena župna crkva Uzvišenja Svetoga Križa, a u kamen temeljac koji je stigao iz Jeruzalema ugrađena je i povelja o gradnji.

Nova crkva bit će istih dimenzija i oblika te na istom mjestu gdje je bila i stara, a da bi se osigurala sigurnost lokacije u zemlju je položeno 95 armiranih betonskih pilota dubokih nešto više od 10 metara.

U planu je da će crkva za 6 mjeseci biti pod krovom

Postavljanje pilota izvela je tvrtka Zagorac d.o.o. , dok će radove na izgradnji samog objekta izvesti tvrtka Matra d.o.o., a plan je da crkva za 6 mjeseci bude pod krovom.

Na misi koncelebrirali su ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika Varaždinske biskupije preč. Mirko Horvatić i domaći župnik Siniša Blatarić.

Ako želimo biti djeca Oca nebeskoga, trebamo ljubiti neprijatelje i praštati onima koji nam čine zlo

U homiliji biskup se osvrnuo na poruku evanđelja poručivši kako je to prije svega opraštanje i milosrđe.
„Isus nam danas govori da ako želimo biti djeca Oca nebeskoga, trebamo ljubiti neprijatelje i praštati onima koji nam čine zlo, a one koji nas progone blagoslivljati i za njih se moliti. To je sigurno teška zadaća koju Isus stavlja pred nas jer lako je ljubiti one koji nas ljube, biti prijatelj s onima koji su nama prijatelji. Činiti međutim dobro onome koji tebe progoni i Bogu se za njega moliti to nije u ljudskoj naravi, ali Isus ni ne traži da se mi sad zaljubimo u te naše neprijatelje, da budemo s njima bliski prijatelji, no svakako traži da se ne osvećujemo i da im ne želimo i ne činimo zlo“, rekao je biskup.

U nastavku je podsjetio na događaj s početka Domovinskog rata i riječi kardinala Franje Kuharića.
„On je u crkvi sv. Lovre u Petrinji tada rekao: Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova! Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom nego ću poštivati život njegova oca, brata, sina, sestre! To je Evanđelje… Sjećam se kako sam i sam slušao tu propovijed u Petrinji, a trebalo je te naše branitelje motivirati da se brane, a ne da im se kaže da čine neprijateljima dobro. Ali, to je zahtjev Evanđelja i samo je tako moguće pobijediti. Tako je i David postao kralj i to ne oružjem već jer je to bila Božja volja. I mi smo slično pobijedili u Domovinskom ratu kao David Golijata, jer Božja je bila volja da pravda pobijedi“, ustvrdio je biskup.

Ovo će biti prva crkva u Sisačkoj biskupiji ponovno izgrađena nakon potresa

Pohvalivši angažiranost župljana kao i zahvalivši se svim donatorima koji su omogućili da se započne s gradnjom, a između ostalih i Varaždinskoj biskupiji i biskupu, biskup je rekao kako će ovo biti prva crkva u biskupiji ponovno izgrađena nakon potresa.

„Gradnja ove crkve neka bude poticaj da razmišljamo kako da sebe izrađujemo jer mi smo živa Crkva. Da se ponašamo kako to Gospodin želi, da budemo svjetlo i putokaz koji poziva na molitvu kao što je bio i bit će ponovo toranj vaše crkve koja se izdaleka vidjela kao grad na gori. Tako i mi, kada netko nas vidi kako se ponašamo neka vidi da smo ljudi dobrote, opraštanja i poniznosti. Kada takve Isusove stavove usvojimo bit ćemo Crkva koju ništa neće moći srušiti, koja će biti svjetlo i koja će pozivati da svi idemo prema Kristu i njega slijedimo“, zaključio je biskup.

Zahvala župnika Siniše Blatarića svim župljanima i donatorima 

Na kraju biskupu i svima župljanima te donatorima zahvalio je i župnik Blatarić. On je posebno zahvalio upravo župljanima koji nisu željeli čekati pomoć već su se organizirali i sami krenuli u izgradnju u potresu srušene crkve.