Budi dio naše mreže
Izbornik

Župna crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom

Kravarsko (IKA)

Župna crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom teško je oštećena u razornom potresu 29. prosinca 2020. Donosimo podatke o njezinoj povijesti, kulturnoj vrijednosti i trenutnom stanju.

POVIJEST

Župa Uzvišenja Svetoga Križa – Kravarsko smještena je u središnjem dijelu Vukomeričkih gorica nedaleko od Velike Gorice. Spominje se u najstarijem sačuvanom popisu župa Zagrebačke biskupije iz 1334. u sklopu Turopoljskog arhiđakonata. U popisu se navodi i crkva koja je ondje vjerojatno stajala otprije. Bila je to gotička građevina.

U registru iz 1501. u Kravarsko su smještene župe Svetoga Križa i sv. Katarine, koje su kasnije vjerojatno bile spojene u jednu. U istom registru stoji: „Martin, župnik Sv. Križa, 5 kapelana“. Iz toga se može zaključiti da je župa bila prostrana.

Crkva Svetoga Križa se kasnije spominje 1622. kao posve zapuštena i na pola srušena, ali je već 1641. popravljena i dograđen je novi zvonik.

No, kasnije je crkva ipak porušena te je 1874. na istom mjestu sagrađena nova. U prosincu 1943., u njemačkom bombardiranju Kravarskog, teško je oštećena, nakon čega je, zbog komunističkog uređenja, obnavljana dugi niz godina. Dovršena u vrijeme župnika Mirka Jurina, a 14. rujna 1969. zagrebački nadbiskup koadjutor Franjo Šeper ju je blagoslovio i posvetio novi glavni oltar.

Sisački biskup Vlado Košić je pak 13. studenoga 2011. posvetio novi kameni oltar.

Posljednja obnova unutrašnjosti crkvene lađe sa pokrajnjim oltarom dovršena je u vrijeme župnika Ivice Mađara, 2012. godine.

Uz crkvu je groblje koje je u opasnosti od odrona koji su već odnijeli dio grobova.

KULTURNA BAŠTINA

Župna crkva nalazi se u središtu naselja na vrhu 240 m visokog brda koje dominira nad obližnjim dolinama. Dosadašnja je građevina bila jednostavna pravokutna građevina s poligonalnom apsidom te snažnim zvonikom i sakristijom s lijeve strane. Unutrašnjost je zbog posljednje obnove bila suvremeno uređena. Uz suvremen oslik ostali su i razni sačuvani elementi i kipovi iz starije crkve te je sve skupa djelovalo skladno i vrlo ljupko.

Među starijim sačuvanim dijelovima je i oslik na slavoluku iznad svetišta. Na njemu je prikazan Krist s apostolima na Posljednjoj večeri.

Novi masivan glavni oltar u koji su prilikom posvećenja položene svetačke moći rad je Klesarstva Nestić, kao i ambon i krstionica.

ZANIMLJIVOSTI

Podatak o točnom vremenu osnutka župe Kravarsko nije poznat. Međutim, pojedini izvori upućuju da je zajednica ondje postojala već u vrijeme početka kršćanstva u području između Save i Kupe. Sa sigurnošću je utvrđeno da je već u 4. i 5. st. u vrijeme rimske Anadautonije (Šćitarjevo) postojala kršćanska zajednica.

Značajno organiziranje crkvenog života na tom području dogodilo se za franačke okupacije u 9. stoljeću. To se može zaključiti po nazivima tamošnjih crkvi. Najviše ih je posvećeno sv. Martinu, biskupu Toursa. Kako je franačka vlast na okupiranim područjima vodila i uređivala vjersko-crkvene poslove, moguće je da među ostalim župama i kravarska vuče korijene iz tog doba.

Što se tiče gradnje gotičke crkve, neke povijesne činjenice ukazuju da bi raspored naslova crkava (pogotovo Svetoga Križa) na širem području mogao biti plod djelovanja vitezova templara u 13. st. U prilog tomu ide i položaj crkve sličan templarskim crkvama na Martin bregu i u Brckovljanima. Također se zna da su u Kravarskom kasnije bili vitezovi ivanovci, a poznato je da su oni nakon ukinuća templara preuzeli njihove posjede.

Lokalitet uz crkvu naziva se Gradec. Često to (ili slično) ime sačuvano među žiteljima i u povijesnim dokumentima upućuje na postojanje gradine ili utvrde na tom mjestu. Međutim, to bi trebalo dokazati arheološkim istraživanjima, kao i starost crkvi koje su se prije nalazile na mjestu dosadašnje stradale u potresu.

TRENUTNO STANJE

Župnik Siniša Blatarić rekao je da je crkva jako nastradala. Zvonik se srušio na krov i oštetio pola crkve, a zidovi su popucali. Obnova neće biti moguća te će se crkva morati srušiti. U crkvi su ostale klupe, oltar i krstionica koji će se moći spasiti. Za njihovo vađenje bit će potrebna pomoć stručnjaka.

Na poteškoće nastale potresom mogu se primijeniti poticajne riječi sisačkog biskupa Vlade Košića koji je u pastoralnom pohodu župi Kravarsko u listopadu 2020. rekao: „Mi ljudi trebamo biti ponizni i shvatiti da ne ovisimo sami o sebi, da nam život nije dan da sve za sebe uzmemo i da samo uživamo i da stvorimo sebi nekakav raj na zemlji“, nego uz pomoć Duha Svetoga u teškim životnim situacijama „neprestano moramo birati ono što je dobro te odbacivati zlo“.

OBNOVA

Voditeljica biskupijskog Ureda za kulturu Spomenka Jurić izrazila je nadu „da će i buduća crkva koja će se graditi na istom tom mjestu biti lijepa i na radost župljanima“.

Vlč. Blatarić je napomenuo da će u idućim danima arhitekti, statičari i građevinari izraditi elaborat postojećeg stanja i projekt uklanjanja ruševina. Nakon toga će se pristupiti samom rušenju te izradi projektne dokumentacije za izgradnju nove crkve.

Općina Kravarsko je u suradnji sa župnikom formirala odbor za izgradnju nove župne crkve, s namjerom da se podigne i stavi pod krov do Božića 2021.

U tu svrhu otvoren je donacijski žiro-račun:

IBAN HR61 2340 0091 5111 1091 5
Za uplate iz inozemstva: SWIT CODE: PBZGHR2X
S oznakom uplate: za izgradnju župne crkve Kravarsko

LITERATURA

  • župnik Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom vlč. Siniša Blatarić, izjava za Informativnu katoličku agenciju, 14. siječnja 2021.
  • voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenka Jurić, izjava za Informativnu katoličku agenciju, 14. siječnja 2021.
  • Šematizam Sisačke biskupije, 2019.
  • https://zupa-svkriz-kravarsko.hr/povijest-zupe-uzvisenja-svetog-kriza-kravarsko/, 15. siječnja 2021.
  • https://www.locator-tzzz.com/point/192/crkva-uzvisenja-svetog-kriza, 15. siječnja 2021.
  • https://ika.hkm.hr/novosti/posveta-novog-kamenog-oltara-u-kravarskom/, 15. siječnja 2021.
  • https://ika.hkm.hr/novosti/biskup-kosic-zavrsio-pastoralni-pohod-zupi-kravarsko/, 15. siječnja 2021.
  • http://cityportal.hr/osnovan-odbor-za-izgradnju-zupne-crkve-u-kravarskom/, 15. siječnja 2021.
  • https://principescroatorum.wordpress.com/2020/04/02/nova-slika-sednjovjekovnog-kravarskog-od-prvog-spomena-rijeke-kravarscice-1211-preko-crkve-utvrde-viteskog-reda-templara-do-rusenja-kravarske-utvrde-vidnic-1560/, 15. siječnja 2021.

crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom prije i poslije potresa 2020.

unutrašnjost crkve Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom prije i poslije potresa 2020.

gotička unutrašnjost crkve Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom (Župa Kravarsko)

crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom (arhivska fotografija/Župa Kravarsko)

crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom 1939. (Đuro Griesbach/Dizbi HAZU)

unutrašnjost crkve Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom 1973. (Nino Vranić/Fototeka Ministarstva kulture)

unutrašnjost crkve Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom prije potresa 2020.

crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom prije potresa 2020. (HRT)

vjernici mole krunicu ispred crkve Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom nakon potresa 2020. (Župa Kravarsko)

crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom poslije potresa 2020. (Igor Kralj/PIXSELL)

unutrašnjost crkve Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom poslije potresa 2020.