Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: „Nemam namjeru dati ostavku, ne u ovome trenutku“

Vatikan (IKA)

U intervjuu za uslugu ViX streaming medijske kuće Televisa Univision, papa Franjo govorio je o svom zdravlju i mogućnosti podnošenja ostavke, kao i o pandemiji, ratu u Ukrajini te borbi protiv zlostavljanja maloljetnika, prenosi 12. srpnja Vatican News.

„Nemam namjeru dati ostavku, ne u ovom trenutku“, poručio je Sveti Otac u intervjuu koji su vodile meksičke novinarke Maria Antonieta Collins i Valentina Alazrak za uslugu ViX streaming kuće Televisa Univision.

U dijelu intervjua objavljenom na YouTube kanalu Univision Noticias, Papa je govorio o svome zdravlju i glasinama koje kruže posljednjih tjedana da će se odreći Petrove službe. „U ovom trenutku ne osjećam da Gospodin to od mene traži“, rekao je papa Franjo. „Ako osjetim da me to traži, onda ću tako učiniti“, rekao je.

Stoga je činjenicu da će otići u L’Aquilu, gdje je pokopan papa Celestin V., u danima predstojećeg konzistorija kardinala, krajem kolovoza, nazvao slučajnošću.

Zdravstveno stanje

Govoreći o svome zdravstvenom stanju te problemima s koljenom, Papa je naglasio da, iako se osjeća „ograničenim“, također misli da se stanje „popravlja“. Međutim, dodao je, put u Demokratsku Republiku Kongo „sigurno“ nije mogao biti ostvaren. „Nisam imao snage“, objasnio je. „Sada, 20 dana kasnije, postignut je napredak“, istaknuo je.

Benedikt XVI. kao važan primjer

Zatim je istaknuo Benedikta XVI. kao važan primjer koji će mu, kako je rekao, pomoći da „donese odluku“ bude li potrebno odreći se službe.

Papa Franjo također je govorio o svom „velikom poštovanju“ prema papi emeritusu Benediktu XVI., rekavši da je on „čovjek koji održava Crkvu svojom dobrotom i povučenošću“ molitve. Istaknuo je da osjeća osjeća radost svaki put kada posjeti Papu emeritusa u samostanu Mater Ecclesiae.

Nagađanja o odreknuću

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti utvrđivanja pravila o liku pape emeritusa, papa Franjo je istaknuo da će „sama povijest pomoći da se to bolje uredi“. „Prvo iskustvo je prošlo vrlo dobro“, rekao je, jer je Benedikt XVI. „svet i diskretan čovjek“. Za budućnost, međutim, dodao je, „bilo bi bolje stvari definirati ili bolje pojasniti“.

Govoreći o mogućnosti vlastitog odreknuća, papa Franjo je odgovorio da se ne bi vratio u Argentinu. „Ja sam rimski biskup. U tom slučaju bio bih rimski biskup emeritus“, rekao je i dodao da bi mogao ostati u bazilici sv. Ivana Lateranskog.

Papa je podsjetio da je uoči konklave već bio pripremio svoje umirovljenje kao nadbiskup emeritus Buenos Airesa. Rekao je da bi mu bilo važno „ispovijedati i posjećivati ​​bolesne“. To bi bio njegov „apostolat“, njegov „posao“, rekao je.

„Biti na usluzi ljudima gdje god mogu“, rekao je, „o tome sam razmišljao u Buenos Airesu“. Dodao je da bi i sada uživao u tome ako bi ikada dao ostavku.

O pandemiji, ratu u Ukrajini, pobačaju, pohodu Kanadi…

U intervjuu koji je u cijelosti prenijela Televisa Univision, Papa nije propustio osvrnuti se na brojne druge aktualne teme, među kojima i na pandemiju. Pritom se spomenuo dirljivoga molitvenog trenutka Statio Orbis održanoga 27. ožujka 2020. godine.

Potom je iznio svoje razmišljanje o ratu u Ukrajini, ističući da je za njega bitno govoriti o zemlji koja je napadnuta, a ne o agresorima. Potvrdio je također namjeru da se u rujnu susretne s ruskim patrijarhom Kirilom, na međureligijskom skupu koji će se održati u Kazahstanu.

Govoreći pak o drami zemalja pogođenih nasiljem – kao što su Jemen i Sirija – ponovno je istaknuo da je to „treći svjetski rat u dijelovima“ te da je nuklearno naoružanje nemoralno, i to ne samo njegova uporaba nego i njegovo posjedovanje.

Papa je ponovno osudio pobačaj, jer je potpuno nepravedno eliminirati ljudski život, a to se može – objasnio je – potvrditi polazeći od znanstvenih podataka o kojima se ne raspravlja. Govoreći o problemu u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon odluke Vrhovnoga suda da poništi presudu o pravu na pobačaj, Papa je istaknuo polarizaciju prisutnu u SAD-u, ističući da pastiri trebaju uvijek voditi brigu o pastoralnoj dimenziji, inače se stvara politički problem.

Na pitanje kako se ponašati u slučaju katoličkog političara koji podupire pobačaj, papa Franjo je odgovorio da bi to ostavio njegovoj savjesti. Neka o toj nedosljednosti razgovara sa svojim biskupom, svojim pastirom, svojim župnikom – rekao je.

Iz Sjedinjenih Američkih Država Papa je potom mislima otišao u Kubu, te izrazio svoju ljubav prema kubanskom narodu i biskupima. Pritom je kazao da ima ljudski odnos i s bivšim predsjednikom Raúlom Castrom, te je izrazio zadovoljstvo ponovnom uspostavom diplomatskih odnosa između Kube i Sjedinjenih Američkih Država, u vrijeme predsjednika Obame.

Rimski biskup govorio je i o očekivanjima od putovanja u Kanadu u znaku oprosta za zlo počinjeno u prošlosti, a na kraju se osvrnuo i na dramu ubojstava ženā, novih oblika ropstva te, posebno, na zlo pedofilije u Crkvi. Podsjetio je na utjecaj koji su ti skandali imali u Sjedinjenim Američkim Državama, spominjući posebno Pennsylvania Report. Lonac je otkriven – rekao je – Crkva je danas postala svjesnija spolnog zlostavljanja, tog monstruoznog zločina. Crkva ima volju ići naprijed i ne biti više sudionica u tim zločinima – istaknuo je papa Franjo, prenosi Vatican News.