Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečanom akademijom započelo obilježavanje 150. obljetnice proslave sv. Tripuna u Splitu

Split (IKA)

U organizaciji Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 u subotu 12. veljače u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu svečanom je akademijom započelo obilježavanje 150. obljetnice proslave sv. Tripuna u Splitu.

Na svečanosti su sudjelovali i pozdravne govore uputili: splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, izaslanik predsjednika RH Neven Pelicarić, izaslanik predsjednika Vlade ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Ivica Puljak i predsjednik Bratovštine Luka Perković.

Na Akademiji je nazočio i kotorski biskup mons. Ivan Štironja

Nadbiskup Barišić je u svom pozdravnom govoru naglasio ulogu biskupa Marka Kalogjere, koji je inicirao proslavu sv. Tripuna u Splitu. Istaknuo je simboliku i važnost prisutnosti kotorskoga biskupa mons. Ivana Štironje na proslavi ove obljetnice u Splitu. U tom je svjetlu pozvao Bokeljane u Hrvatskoj da gaje povezanost i zajedništvo s izvorištem u Boki kotorskoj. Osvrnuo se na značaj Kola sv. Tripuna naglasivši da nikada ne smije postati obični folklor ili suvenir nego ostati duhovno-kulturna tradicija.

Izlaganje o  vezama Splita i Boke kotorske održao je akademik Radoslav Tomić. Splitska bratovština darovala je Pomorskom muzeju odoru Malog admirala koju su desetljećima nosili mali admirali u Splitu, a u ime bratovštine dr. Andro Tripković uručio ju je ravnatelju Muzeja Ljubomiru Radiću. Svečanost je glazbeno uzveličao tenor Stefan Kokoškov uz pratnju Danire Ipavec. U Muzeju je postavljena izložba fotografija Tripundanske svečanosti i Kolo sv. Tripuna – tradicija bokeljskih Hrvata. Akademiji je nazočio i kotorski biskup mons. Ivan Štironja te članovi svih bratovština Bokeljske mornarice 809 iz Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika.

Tripundanske svečanosti i Kolo svetog Tripuna tisućljetna su tradicija bokeljskih Hrvata

Ministar Grlić Radman je uoči svečane akademije rekao kako je riječ o iznimno važnom hrvatskom nacionalnom i kulturnom događaju. Podsjetio je da je splitska bratovština Bokeljske mornarice najstarija bratovština izvan Kotora, odnosno u Hrvatskoj, a nakon nje su se osnovale ostale u Dubrovniku, Zagrebu i Puli. Ona promiče hrvatsku tradiciju, ima svoj nacionalni kulturološki kod, tradicijsku odoru, jedno vrelo hrvatske kulture Boke kotorske, zaljeva hrvatskih svetaca. Bitno je da su kroz stoljeća sačuvali hrvatsku kulturnu baštinu, jezik, tradiciju, a to je ono što zbližava Hrvatsku s Bokom kotorskom koja će uvijek ostati dio hrvatske kulture i baštine, kazao je ministar Grlić Radman.

Tripundanske svečanosti i Kolo svetog Tripuna tisućljetna su tradicija bokeljskih Hrvata koja se brojnim iseljavanjem prenijela i ustalila na tlu Hrvatske gdje je prva proslava svetog Tripuna zabilježena još 1873. godine u Splitu, rekao je novinarima predsjednik Bratovštine Luka Perković. Te svečanosti i kolo sv. Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj imaju svojstvo nematerijalnog dobra na Listi zaštićenih kulturnih dobara, napominje Perković. Tripundanske svečanosti su za nas bokeljske Hrvate istinski važne. To je dio našeg identitetskog koda. Mi kao bokeljska mornarica čuvamo uspomenu na njihovu slavnu prošlost i na slavna djela Hrvata koja je Boka kotorska dala, te na svece Bokakotorskog zaljeva. Naš sv. Tripun je zaštitnik grada Kotora i slaveći njega slavimo Boga, a vrijednosti koje je taj svetac živio putokaz su nam kako živjeti danas i sutra, izjavio je Perković. Cilj proslave je, dakle, očuvanje baštine, tradicije bokeljskih Hrvata i senzibiliziranje javnosti za bogatu hrvatsku kulturnu baštinu u Boki Kotorskoj koja je neraskidivo vezana uz Katoličku Crkvu.