Budi dio naše mreže
Izbornik

Župnik vatikanske Župe sv. Petra fra Agnello Stoia gostovao na HKR-u

Zagreb (IKA)

U povodu početka pobožnosti 13 utoraka uoči blagdana sv. Antuna Padovanskoga, u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija u utorak 19. ožujka 2024. gostovali su župnik vatikanske Župe sv. Petra fra Agnello Stoia, OFM Conv. te upravitelj župe i rektor bazilike sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu fra Ivan Marija Lotar, OFM Conv.

Prvi utorak se ove godine poklapa sa svetkovinom sv. Josipa. Fra Ivan Marija povezao je sv. Antuna i sv. Josipa preko njihovih prikaza u umjetnosti. Oba sveca se, naime, najčešće prikazuju s Djetetom Isusom u naručju. „Obojica su Isusonosci – oni koji Isusa nose drugima – i uzorni muževi: jedan obiteljskoga života, a drugi redovničkog, odnosno svećeničkoga.“ Također, simbol koji povezuje oba sveca je ljiljan – znak čistoće, dodao je.

Misu prvoga utorka na Svetom Duhu predslavit će fra Agnello Stoia. Zagrebački franjevci konventualci su poziv svomu subratu u Vatikan poslali na poticaj provincijala fra Miljenka Hontića koji se s fra Agnellom poznaje još otkako su zajedno studirali na Seraphicumu u Rimu.

Dvadeset godina kasnije fra Miljenko je kao generalni definitor Reda manje braće konventualaca predložio fra Agnella za župnika pri bazilici Dvanaestorice apostola u Rimu gdje se nalazi i Generalna kurija reda. Po završetku osmogodišnje službe, drugi subrat, nadsvećenik bazilike sv. Petra kardinal Mauro Gambetti predložio ga je papi Franji za službu župnika vatikanske župe, na koju je imenovan 2021. godine.

Rimska biskupija kojoj je na čelu sveti otac kao rimski biskup podijeljena je na dva vikarijata: Rimski koji ima više od 360 župa i Vatikanski koji ima dvije župe. Jedna je Župa sv. Ane koja obuhvaća cijeli Vatikan, osim bazilike i Trga sv. Petra koji su u sastavu Župe sv. Petra, pojasnio je o. Agnello za HKR. U šali je dodao da nema župljana jer su pokojni ili sveti.

Na pitanje voditeljice Tanje Maleš o njegovom „župljaninu“ papi Franji, rekao je da Papa ima nevjerojatnu energiju te se po cijele dane susreće s ljudima u bazilici, trgu, dvorani Pavla VI. i drugim primaćim odajama.

U vatikansku baziliku dolaze mnogi vjernici radi slavljenja sakramenata krsta, euharistije, pokore, ženidbe. „Bazilika je poput srca u koju dolazi krv iz cijeloga Tijela, koje je kršćanski svijet“, dodao je fra Angello. Ustvrdio je da se, iako Župa sv. Petra nema župljana, zbog toga osjeća kao župnik čitavoga svijeta.

Veći priljev hodočasnika očekuje se iduće godine kada će biti proslavljen Jubilej 2025. Pripreme za proslavu su u tijeku. Među ostalim, u veljači je počela obnova ciborija nad glavnim oltarom ponad groba sv. Petra. Župnik Stoia rekao je da je ciborij u crkvi znak Saveza s Bogom (simbolizira šator) te je dodao da ga je kao takvoga potrebno obnoviti.

U pripremnoj Godini molitve također će se tijekom svibnja i listopada moliti krunica s vjernicima na Trgu sv. Petra, a tijekom lipnja pobožnost Petrova puta (Via Petri). Osim pobožnosti u kojoj se u 12 postaja razmatra život apostolskog prvaka, fra Agnello je najavio da će biti još inicijativa kako bi sv. Petar „izišao“ iz bazilike da bi se njegov spomen osvježio ponajprije među Rimljanima, a zatim i u cijelom svijetu.

Iako je župnik Župe sv. Petra, o. Stoia kao franjevac uspijeva u svom življenju uskladiti pobožnost sv. Petru i sv. Pavlu s pobožnošću sv. Franji Asiškomu i sv. Antunu Padovanskom. Podsjetio je da su hodočasnici od davnine dolazili u Rim ponajprije susresti se sa zajednicom kojoj su riječ Božju navijestili apostolski prvaci. U dubine te riječi ponirao je sv. Antun tumačeći ju potom vjernicima, zbog čega ga je sv. Franjo nazvao svojim biskupom. Upravo je prenošenje pologa vjere najvažnija zadaća rimske zajednice pri prihvatu hodočasnika, poručio je.

Misu na Svetom Duhu prvoga od 13 utoraka fra Agnello će predslaviti na latinskomu jeziku, a vjernici će moći pratiti prijevod propovijedi na hrvatski jezik.

Pobožnost 13 utoraka u čast sv. Antunu u Hrvatskoj je prvi put održana 1995. godine, u povodu dolaska svečevih relikvija u Župu sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu. Pobožnost je iz padovanske bazilike sv. Antuna, koju kao i zagrebačku čuvaju franjevci konventualci, tom prigodom prenio tadašnji župnik fra Maksimilijan Marko Herceg.

HKR će tijekom pobožnosti 13 utoraka, šestu godinu zaredom, prenositi mise u 19 sati iz bazilike sv. Antuna na Svetom Duhu, a Laudato TV će realizirati videoprijenos.