Budi dio naše mreže
Izbornik

PAPA FRANJO U AZIJI I OCEANIJI

Papa Franjo Crkvi u Papui Novoj Gvineji: Budite svjedoci hrabrosti, ljepote i nade

Papa Franjo se u svetištu Marije Pomoćnice u Port Moresbyju u subotu 7. rujna 2024. susreo s biskupima, svećenicima, đakonima, Bogu posvećenim osobama, sjemeništarcima i katehistima, prenosi Vatican News.

Novosti

Aktualno

Tihi čuvari hrvatskih autocesta (7)

Na dionicama autocesta u Hrvatskoj kojima upravljaju "Hrvatske autoceste d.o.o." nalazimo i njihove tihe čuvare. Kako bi se s njima upoznali, cilj autora vlč. mr. sc. Tomislava Hačka je kroz ovaj rad predstaviti te svojevrsne "krajputaše" koji nisu dostupni široj javnosti. U sljedećim dijelovima rada upoznat ćemo se s tihim čuvarima autoceste A1.

IMENOVANJA I RAZRJEŠENJA SVEĆENIKA

Imenovanja i razrješenja svećenika u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Donosimo imenovanja i razrješenja svećenika u Zagrebačkoj nadbiskupiji po odluci zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše, objavljena 22. srpnja 2024. na službenoj mrežnoj stranici Zagrebačke nadbiskupije.

Imenovanja i razrješenja u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2024. godine

Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić donio je sljedeće odluke glede imenovanja i razrješenja dijecezanskih i redovničkih svećenika u župama te središnjim ustanovama u 2024. godini.

Razrješenja i imenovanja u Riječkoj nadbiskupiji

Riječki nadbiskup  Mate Uzinić, u vidu što primjerenijeg odgovora na aktualne pastoralne i administrativne potrebe pojedinih župa, odnosno središnjih ustanova Riječke nadbiskupije, izvršio je personalne promjene, izvijestio je u utorak, 25. lipnja 2024., Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Imenovanja i razrješenja svećenika u Zadarskoj nadbiskupiji

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić donio je u petak, 28. lipnja 2024., odluke o imenovanjima i razrješenjima svećenika u Zadarskoj nadbiskupiji. Odluke prenosimo u cijelosti.

Razrješenja i imenovanja u Porečkoj i Pulskoj biskupiji

Odlukom porečkog i pulskog biskupa Ivana Štironje objavljena su razrješenja i imenovanja svećenika u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, izvijestio je u subotu, 27. srpnja 2024. Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije.

Imenovanja i razrješenja svećenika u Varaždinskoj biskupiji 2024. godine

Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u četvrtak 18. srpnja u biskupskom ordinarijatu u Varaždinu svećenike kojima su, njegovom odlukom o imenovanjima i razrješenjima u Varaždinskoj biskupiji 2024. godine, dodijeljena nova zaduženja i službe. Biskup im je tom prigodom podijelio dekrete o novim službama.

Razrješenja i imenovanja u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji

Odlukom bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka došlo je do razrješenja i imenovanja svećenika u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, objavljeno je 28. lipnja 2024. na mrežnoj stranici biskupije.

Imenovanja i razrješenja u Hvarskoj biskupiji 2024. godine

Odlukama hvarskoga biskupa Ranka Vidovića došlo je do personalnih promjena u Hvarskoj biskupiji.

Razrješenja i imenovanja u Krčkoj biskupiji

Odlukom krčkog biskupa Ivice Petanjka došlo je do razrješenja i imenovanja svećenika u Krčkoj biskupiji, objavljeno je 28. lipnja 2024. na mrežnoj stranici biskupije.

Imenovanja, razrješenja i premještaji u Sisačkoj biskupiji

Odlukom sisačkog biskupa Vlade Košića, došlo je do sljedećih imenovanja, razrješenja i premještaja u Sisačkoj biskupiji.

Imenovanja i premještaji svećenika u Vrhbosanskoj nadbiskupiji 2024.

Vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić potpisao je dekrete o imenovanjima i premještajima svećenika u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koje objavljujemo prema nadnevcima kada su potpisani.

Imenovanja i razrješenja svećenika u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji

Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić početkom srpnja 2024. donio je odluke o novim pastoralnim službama svećenika.

1/12

Mons. Subotičanec predslavio hodočasničku misu u Sesvetama

Misno slavlje na početku 301. Zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj, u subotu 7. rujna, u Župi Svih Svetih u Sesvetama predvodio je generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije mons. Tomislav Subotičanec.

U tijeku revizija teksta "Charta Oecumenica"

Već neko vrijeme traje proces revizije teksta "Charta Oecumenica". Napisna kako bi služila ekumenskom putu svih Crkava Europe, Povelja se sada prerađuje u kontekstu dijaloga i zajedništva, s nadom da će ovo djelo promišljanja i ponovnog pisanja imati još veće sudjelovanje, izvještava "L`Osservatore Romano" u izdanju od 7. rujna.

Završena skupština Zajednice protestantskih crkava u Europi

"U svjetlu Krista, pozvan na nadu", bila je tema devete opće skupštine Zajednice protestantskih crkava u Europi (CCPE), koja je održana u Sibiuu, Rumunjska, od 27. kolovoza do 2. rujna, izvještava se u listu "L`Osservatore Romano" u izdanju od 7. rujna.

Papina sućut za djecu žrtve požara u školi u Keniji

Papa Franjo duboko je ožalošćen viješću o gubitku mladih života u požaru koji je izbio u noći između srijede i četvrtka u Keniji, u "Hillside Endarasha Academy", u okrugu Nyeri, istaknuto je u brzojavu koji je potpisao kardinal državni tajnik Pietro Parolin, a upućen je mons. Anthonyju Muheriji, nadbiskupu Nyerija, nakon požara u kojem je stradalo najmanje 17 djece i mladih, a još 27 ih je ozlijeđeno, a oko sedamdeset se trenutno vodi kao nestalo, izvještava se u izdanju lista "L`Osservatore Romano" od 7. rujna.

U Sesvetskim Selima slavljena misa za Livnjake

Misa za pokojne Livnjake i Livanjke koji su živjeli i djelovali u Zagrebu služena je u petak 6. rujna u crkvi sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima, na poticaj Livanjske zajednice Zagreb.

Nadbiskup Vukšić slavio misu u svetištu Majke Božje Letničke

U sklopu trodnevne priprave za Malu Gospu u petak 6. rujna vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić slavio je misu u svetištu Majke Božje Letničke uz koncelebraciju mostarsko-duvanjsko biskupa Petra Palića, župnika i čuvara svetišta don Marijana Demaja, direktora Caritasa Kosova don Viktora Sopija te svećenika toga kraja.

Mons. dr. Batelja u Benkovcu izlagao o temi „Dijecezanski euharistijski kongres u Benkovcu 10. srpnja 1938.“

Povodom obilježavanja spomena 160 godina od posvete prve župne crkve Rođenja BDM u Benkovcu, koja je srušena u Domovinskom ratu, na 32. godišnjicu njenog rušenja (3. rujna 1992. - 3. rujna 2024.), izlaganje o temi „Dijecezanski euharistijski kongres u Benkovcu 10. srpnja 1938.“, u utorak, 3. rujna, u dvorani Katoličkog doma u Benkovcu održao je mons. dr. Juraj Batelja.

Ljetni oratorij za djecu u Župi Krista Kralja u Domaslovcu

U Župi Krista Kralja u Domaslovcu održan je u petak 6. rujna ljetni oratorij za djecu koji su organizirali mladi župni animatori pod geslom misli bl. Carla Acutisa, zaštitnika oratorija: „Svi su ljudi rođeni kao originali, ali mnogi umiru kao kopije.“

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Papina poruka za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku Svetog Oca Franje za 110. Svjetski dan migranata i izbjeglica, koji će se slaviti u nedjelju 29. rujna 2024., na temu: „Bog hodi sa svojim narodom“.

Papina poruka za Svjetski dan siromaha 2024.

Objavljujemo u cijelosti poruku pape Franje za 8. Svjetski dan siromaha koji se slavi 17. studenoga na temu "Molitva siromaha uzdiže se do Boga (usp. Sir 21, 5)".

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena koje je objavio Dikasterij za nauk vjere nakon što ih je odobrio papa Franjo, stupile na snagu 19. svibnja 2024., na svetkovinu Pedesetnice.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

1/5

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK