Budi dio naše mreže
Izbornik

APOSTOLSKO PUTOVANJE PAPE FRANJE NA CIPAR I U GRČKU

Papa na Lezbosu: Zaustavimo ovaj brodolom civilizacije

Drugoga dana svog apostolskog pohoda Grčkoj, u nedjelju 5. prosinca papa Franjo je posjetio otok Lezbos i tamošnji Centar za prihvat i identifikaciju. Ne dopustimo da „mare nostrum“ postane „mare mortuum“, Mediteran je groblje bez nadgrobnih spomenika. „Tko odbacuje siromašne, odbacuje mir“, istaknuo je u svome govoru.

MONS. ROKO GLASNOVIĆ IMENOVAN DUBROVAČKIM BISKUPOM

U Šibeniku objavljeno imenovanje don Roka Glasnovića novim dubrovačkim biskupom

Šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s umirovljenim biskupom Antom Ivasom i okupljenim svećenicima, u utorak 30. studenog u dvorani biskupske palače u Šibeniku točno u podne, objavio je vijest o imenovanju svećenika Šibenske biskupije don Roka Glasnovića dubrovačkim biskupom.

Objava imenovanja don Roka Glasnovića novim biskupom Dubrovačke biskupije u Dubrovniku

Svećenicima i vjernicima Dubrovačke biskupije, koji su godinu dana molili i iščekivali novog pastira, imenovanje novog biskupa mons. Roka Glasnovića, svećenika Šibenske biskupije, priopćio je u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku na blagdan sv. Andrije, 30. studenoga, apostolski upravitelj biskupije mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor.

Govor mons. Roka Glasnovića na svečanosti objave imenovanja dubrovačkim biskupom

Govor mons. Roka Glasnovića na svečanosti objave njegova imenovanja dubrovačkim biskupom 30. studenoga u Šibeniku prenosimo u cijelosti.

Govor biskupa Rogića na svečanosti objave imenovanja mons. Glasnovića dubrovačkim biskupom

Govor šibenskoga biskupa Tomislava Rogića na svečanosti objave imenovanja don Roka Glasnovića dubrovačkim biskupom u utorak 30. studenoga u Šibeniku prenosimo u cijelosti.

Čestitka predsjednika HBK novoimenovanome dubrovačkom biskupu Glasnoviću

Čestitku predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića novoimenovanome dubrovačkom biskupu Roku Glasnoviću prenosimo u cijelosti.

Čestitka kardinala Puljića novoimenovanom dubrovačkom biskupu

Vrhbosanski nadbiskup metropolit i predsjednik Biskupske konferencije BiH na blagdan sv. Andrije apostola, 30. studenoga uputio je čestitku novoimenovanom biskupu Dubrovačke biskupije mons. Roku Glasnoviću koju donosimo u cijelosti.

Čestitka đakovačkih biskupa novoimenovanom dubrovačkom biskupu mons. Roku Glasnoviću

Uime svećenika, redovnika i redovnica te svih vjernika Đakovačko-osječke nadbiskupije, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, u zajedništvu s nadbiskupom u miru Marinom Srakićem i pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem, uputio je u utorak 30. studenoga čestitku mons. Roku Glasnoviću u prigodi njegova imenovanja dubrovačkim biskupom koju prenosimo u cijelosti.

Čestitka nadbiskupa Barišića i Kutleše imenovanom dubrovačkom biskupu Glasnoviću

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić i nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša uputili su čestitku novoimenovanom dubrovačkom biskupu mons. Roku Glasnoviću koju prenosimo u cijelosti.

Čestitka mons. Vukšića imenovanom dubrovačkom biskupu Glasnoviću

Vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić čestitao je u utorak 30. studenoga 2021. mons. Roku Glasnoviću na imenovanju za dubrovačkog biskupa, objavila je KTA.

Čestitka biskupa Škvorčevića imenovanom dubrovačkom biskupu Glasnoviću

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je čestitku imenovanom dubrovačkom biskupu Roku Glasnoviću koju prenosimo u cijelosti.

Čestitka biskupa Vidovića imenovanom dubrovačkom biskupu Glasnoviću

Hvarski biskup Ranko Vidović uputio je čestitku u povodu imenovanja novoga dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića koju prenosimo u cijelosti.

Čestitka biskupa Palića novoimenovanom dubrovačkom biskupu Glasnoviću

Čestitka mostarsko-duvanjskog biskupa i trebinjsko-mrkanskog biskupa Petra Palića imenovanom dubrovačkom biskupu Roku Glasnoviću, blagdan sv. Andrije, 30. studenoga 2021.

Čestitka biskupa Večerina imenovanom dubrovačkom biskupu

Subotički biskup Slavko Večerin uputio je čestitku mons. Roku Glasnoviću na imenovanju dubrovačkim biskupom.

Biskupi Komarica i Semren čestitali novoimenovanome dubrovačkom biskupu Glasnoviću

Banjolučki biskupi ordinarij Franjo Komarica i pomoćni Marko Semren uputili su 1. prosinca čestitku mons. Roku Glasnoviću na imenovanju dubrovačkim biskupom.

Biskup Stojanov čestitao mons. Glasnoviću

Skopski biskup i strumičko-skopski eparh čestitao je 1. prosinca mons. Roku Glasnoviću na imenovanju dubrovačkim biskupom.

Predsjednik Vlade čestitao mons. Roku Glasnoviću na imenovanju dubrovačkim biskupom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku mons. Roku Glasnoviću na imenovanju biskupom Dubrovačke biskupije, izvijestila je Služba za odnose s javnošću Vlade RH.

Životopis imenovanoga dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića

Životopis imenovanog biskupa Dubrovačke biskupije don Roka Glasnovića.

Čestitka biskupa Radoša i Mrzljaka imenovanom dubrovačkom biskupu mons. Roku Glasnoviću

Varaždinski biskupi mons. Bože Radoš i varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak uputili su u petak 3. prosinca čestitku imenovanom dubrovačkom biskupu mons. Roku Glasnoviću, priopćio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije, a čestiku prenosimo u cijelosti.

Čestitka riječkog nadbiskupa i metropolita mons. Ivana Devčića imenovanom dubrovačkom biskupu

Nadbiskup i metropolit Riječke nadbiskupije mons. Ivan Devčić uputio je čestitke imenovanom dubrovačkom biskupu mons. Roku Glasnoviću, čestitku prenosimo u cijelosti.

1/19

Novosti

Aktualno

Sv. Nikola - živi svjetionik za pomorce i ribare na moru života

Predsjednik Odbora HBK za pastoral pomoraca hvarski biskup mons. Ranko Vidović uputio je poruku pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2021. naslovljenu „Sv. Nikola - živi svjetionik za pomorce i ribare na moru života“ koju prenosimo u cijelosti.

Biskup Gorski predslavio misu zornicu u Zaboku

Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodio je u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice u Zaboku misu zornicu Druge nedjelje došašća, 5. prosinca uz koncelebraciju supsidijara Marijana Culjaka, dok je župnik Branko Risek u ispovjedaonici tijekom misnog slavlja podjeljivao sakrament pomirenja okupljenim vjernicima.

Proslava blagdana sv. Barbare u Raši

U Raši, najmlađem gradiću u Istri, smještenom u Labinskom dekanatu, ove je godine blagdan nebeske zaštitnice, sv. Barbare, proslavljen svečanim misnim slavljem koje je u subotu, 4. prosinaca predvodio vlč. Stipe Breko, mladomisnik, koji zajedno s labinskim župnikom i dekanom, preč. Mirkom Vukšićem, te drugim kapelanom vlč. Janezom Barboričem, upravlja tom te s pet drugih župa.

Proslavljen blagdan sv. Barbare u Kominu

U crkvi sv. Ante u Kominu, u subotu 4. prosinca, na blagdan sv. Barbare, koju vjernici ove Župe slave kao zavjetni  blagdan, misno slavlje kojem je prethodio ophod oko crkve sa kipom svetice, predslavio je župnik don Dražen Dukić.

Održan 13. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva  „Stjepan Kranjčić“ u Križevcima

U župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima u subotu 4. prosinca održana je završna svečanost 13. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ na kojoj su, nakon što je prethodno proveden natječaj, dodijeljene nagrade, više je književnih radova javno izvedeno te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova „Zora nebom zarudjela“.

Misa zahvalnica povodom 12. obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u subotu 4. prosinca u Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku, misu zahvalnicu povodom 12. obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije. U koncelebraciji su bili generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, ekonom mons. Zdravko Novak i dvadesetak svećenika.

Preminula s. Valentina Kata Andrašević

Okrijepljena svetim sakramentima, u petak 3. prosinca u Đakovu, u 78. godini života i 53. godini svetih zavjeta, preminula je s. Valentina, Kata Andrašević, članica Milosrdnih sestara Svetog Križa, rodom iz iz Podravske Moslavine.

U Požegi održana adventska duhovna obnova redovnica

U organizaciji Povjerenstva za osobe posvećenog života i biskupijskog Pastoralnog centra, u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi u subotu 4. prosinca održana je adventska duhovna obnova za redovnice koje djeluju na području Požeške biskupije.

Održan "Dan glagoljice" u šalatskom sjemeništu

U Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati u subotu 4. prosinca organiziran je "Dan glagoljice" s nizom aktivnosti tijekom kojih su se sjemeništarci upoznali s pismom na kojem je hrvatski narod ušao u svijet pismenosti i primio Božju riječ na narodnom jeziku.

U Trnovčici predstavljena knjiga don Josipa Mužića "Cjepivo: Da ili ne?"

U zagrebačkoj župi Marije Majke Crkve u petak 3. prosinca održana je promocija nove knjige don Josipa Mužića "Cjepivo: Da ili ne?". Predstavljanje knjige upriličeno je u Trnovčici u župnoj crkvi prepunoj vjernika, a predstavljači su bili doc. dr. sc. Amabilis Jurić, prof. dr.sc. Valerije Vrček, te prof. dr.sc. Tomislav Domazet Lošo.

Đakonsko ređenje u Dubrovniku

Don Jure Paponja i don Mišo Pecotić postali su đakoni Dubrovačke biskupije u subotu, 4. prosinca, a red đakonata u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike podijelio im je apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor.

Adventska duhovna obnova u Ruščici

Adventsku duhovnu obnovu u župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Ruščici kod Slavonskog Broda u petak, 3. i u subotu 4. prosinca predvodio je don Damir Stojić, salezijanac, župnik Župe Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu.

Preminuo fra Branimir Kosec

U petak, 3. prosinca, okrijepljen svetim sakramentima blago je u Gospodinu preminuo u Općoj bolnici u Varaždinu u 87. godini života, 62. redovništva i 58. svećeništva fra Branimir (Stjepan) Kosec, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Za vrijeme srbijanske oružane agresije na grad Vukovar, fra Branimir, koji je tada bio vukovarski gvardijan, odlučio je zajedno s drugom braćom franjevcima ostati s Vukovarcima i ne napuštati grad.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Homilija biskupa Šaška na Memorijalnom groblju u Vukovaru na Dan sjećanja

Homilija zagrebačkoga pomoćnog biskupa Ivana Šaška na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u četvrtak 18. studenoga 2021., na euharistiji koju je predslavio na vukovarskom Memorijalnom groblju.

Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije: Je li cjepivo protiv Covida-19 moralno prihvatljivo?!

Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije uputilo je poruku naslovljenu „Je li cjepivo protiv Covida-19 moralno prihvatljivo?!“ koju prenosimo u cijelosti.

Poslanica Galaćanima – 15. Ne dajmo da nas umor svlada

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 10. studenoga 2021.

Deklaracija VI. hrvatskoga socijalnog tjedna

VI. hrvatski socijalni tjedan koji se 22. i 23. listopada održavao u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na zagrebačkom Ksaveru u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve završen je usvajanjem Deklaracije koju prenosimo u cijelosti.

Zajednička izjava predsjednikâ CCEE-a i CEC-a povodom Vremena stvorenoga svijeta 2021.

Zajednička izjava predsjednikâ CCEE-a i CEC-a povodom Vremena stvorenoga svijeta 2021.

Traditionis custodes

Apostolsko pismo u obliku motuproprija vrhovnog svećenika Franje o uporabi rimske liturgije koja je prethodila obnovi iz 1970. godine

Antiquum ministerium

Apostolsko pismo u obliku motuproprija vrhovnoga svećenika Franje kojim se uspostavlja služba katehete, 11. svibnja 2021.

Izjava Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj o Prijedlogu rezolucije o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena

Vijeće HBK za život i obitelj na sjednici 11. svibnja dotaknulo se i Izvješća o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena izvjestitelja Freda Matića, eurozastupnika iz Hrvatske, koje je toga dana usvojeno na Odboru za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta (FEMM) te upućeno u daljnju proceduru.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o takozvanom „Matićevom izvješću“

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ objavila je 23. lipnja Izjavu s osvrtom na takozvano „Matićevo izvješće“. Izjavu, koju potpisuje predsjednik Komisije đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, prenosimo u cijelosti.

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama, svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, 3. lipnja 2021.

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu povodom Ignacijeve godine

Donosimo cjeloviti prijevod Dekreta Apostolske pokorničarne kojim se povodom Ignacijeve godine dodjeljuje potpuni oprost vjernicima koji pohode jubilarne isusovačke crkve od 20. svibnja 2021. do 31. srpnja 2022. godine.

Bilješka o moralnosti korištenja nekih cjepiva protiv covida-19

Bilješka o moralnosti korištenja nekih cjepiva protiv covida-19 Kongregacije za nauk vjere od 21. prosinca 2020.

1/12

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK