Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Govor nadbiskupa Dražena Kutleše prilikom posjeta Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša posjetio je u ponedjeljak 19. veljače 2024. Hrvatsko katoličko sveučilište na kojem se susreo s Upravom i zaposlenicima Sveučilišta. Tom prigodom održao je i govor kojeg u nastavku donosimo u cijelost, a objavljen je na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Predavanje vlč. doc. dr. Singboa na Katehetskoj zimskoj školi

Vlč. doc. dr. Odilon-Gbènoukpo Singbo je drugoga dana Katehetske zimske škole za vjeroučiteljice i vjeroučitelje u osnovnim školama, u utorak 20. veljače 2024., u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, održao predavanje „Novi bioetički izazovi u obrazovnom sustavu: Od razlučivanja do ispravnog djelovanja“.

Prigodni popusti knjiga Kršćanske sadašnjosti

Kršćanska sadašnjost pokrenula je veliku akciju koja uključuje popust od 30 % do 60 % na niz naslova, od knjižica križnoga puta do dubokih duhovnih, teoloških promišljanja o Kristovoj muci i uskrsnuću, izvijestili su u utorak 20. veljače iz Kršćanske sadašnjosti.

Nove skladbe prikladne za liturgijska slavlja

Repertoar liturgijske glazbe na hrvatskom jeziku bogatiji je za pet novih skladbi prikladnih za liturgijsku upotrebu, izvijestio je u utorak 20. veljače 2024. godine Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Počeo novi ciklus tečaja hrvatskog jezika za Ukrajince

Intenzivni tečaj hrvatskog jezika za osobe raseljene iz Ukrajine koje se nalaze na području Dubrovačke biskupije počeo je 19. travnja na Sveučilištu u Dubrovniku u suradnji Caritasa Dubrovačke biskupije i Centra za strane jezike Sveučilišta u Dubrovniku.

Korizmena duhovna obnova u Samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu

U organizaciji Povjerenstva za osobe posvećenog života Đakovačke regije u subotu, 17. veljače 2024. u Samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu održana je kratka duhovna obnova na temu „Korizma kao put za Kristom koji ruši pregrade razdvojnice“, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Nadbiskup Vukšić slavio misu za Sinodu i za mir u Ukrajini i Svetoj zemlji

U okviru lanca korizmenih euharistijskih slavlja europskih biskupskih konferencija na nakanu „za sadašnju Sinodu i za žrtve ratova koji bjesne u Ukrajini i Svetoj zemlji“, misu u ponedjeljak, 19. veljače u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, izvijestila je KTA.

Prva korizmena nedjelja i svečani slavonski ručak u HKM u Johannesburgu

U Hrvatskoj katoličkoj misiji sv. Jeronim u Johannesburgu na Prvu korizmenu nedjelju 18. veljače misno slavlje predvodio je provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru fra Tomislav Šanko, objavljeno je na mrežnoj stranici Provincije.

Temeljna formacija animatora

Treći vikend Temeljne formacije animatora dvanaeste generacije animatora u Dubrovniku održan je od 16. do 18. veljače u prostorijama Biskupijskog sjemeništa. Na susretu se okupilo sedamdesetak sudionika i dvadesetak animatora instruktora i specijalaca, izvijestila je Dubrovačka biskupija.

Biskup Komarica slavio misu za mir u Ukrajini i Svetoj Zemlji

U okviru lanca korizmenih euharistijskih slavlja europskih biskupskih konferencija na nakanu „za sadašnju Sinodu i za žrtve ratova koji bjesne u Ukrajini i Svetoj zemlji“ u ponedjeljak, 19. veljače 2024. u banjolučkoj katedrali misu je predvodio banjolučki biskup emeritus i apostolski upravitelj Franjo Komarica, objavila je Tiskovna agencija Banjolučke biskupije (TABB).

Biskup Georg Bätzing: Biskupsku službu želimo ojačati, ne oslabiti

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije limburški biskup Georg Bätzing je u ponedjeljak 19. veljače u Augsburgu komentirao pismo iz Vatikana u kojem je njemačkim biskupima iskazana zabrinutost zbog osnivanja Sinodalnog odbora u Njemačkoj, izvijestio je Vatican News.

Nuncij Nikola Eterović pozvao njemačke biskupe da promijene perspektivu

Papinski nuncij u Njemačkoj pozvao je biskupe te zemlje na temeljnu promjenu perspektive. Nuncij Nikola Eterović se u ponedjeljak 19. veljače, u pozdravu na početku redovnog proljetnog zasjedanja biskupa u Augsburgu, pozvao na citat pape Franje, da je „važno ne zauzeti zatvoren stav, već 'ići van' širiti i nositi kršćansku poruku u svim područjima“, izvijestila je KNA.

Korizmeni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije

U Biskupskom ordinarijatu u Gospiću u ponedjeljak 19. veljače održan je tradicionalni korizmeni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije. Svećenicima je na sastanku detaljnije predstavljena organizacija i događaj Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM) koji će se održati u svibnju, objavio je Tiskovni ured Gospićko-senjske biskupije.

Preminula s. Antica, Manda Tomić

Milosrdna sestra sv. Križa s. Antica, Manda Tomić iz Rudopolja preminula je u ponedjeljak, 19. veljače u KBC-u Osijek, u 94. godini života i 74. godini redovničkih zavjeta, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Krštenje petog djeteta u obiteljima Sakić i Ivičić

Zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodio je misu i krstio Mariju, peto dijete u obitelji Sakić te Emanuela, peto dijete u obitelji Ivičić na prvu korizmenu nedjelju 18. veljače u Župi sv. Mateja u novozagrebačkim Dugavama, objavljeno je na stranici Zagrebačke nadbiskupije.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za korizmu 2024. godine

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za korizmu koja ove godine ima za temu "Bog nas vodi kroz pustinju do slobode".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije, koji se slavi 12. svibnja 2024. na temu „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

Deklaracija „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ

Donosimo prijevod Deklaracije „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ koju je objavio Dikasterij za nauk vjere.

Priopćenje za javnost o primjeni deklaracije „Fiducia supplicans“

"Ovo priopćenje za javnost napisano je kako bi se razjasnila primjena deklaracije "Fiducia supplicans", a istovremeno se preporuča cjelovito i pažljivo čitanje navedene Deklaracije kako bi se bolje razumjelo njezino značenje i svrha", navodi se u uvodu priopćenja od 4. siječnja Dikasterija za nauk vjere. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod priopćenja.

Apostolska pobudnica „C'est la confiance“ pape Franje

Donosimo tekst Apostolske pobudnice „C'est la confiance“ o sv. Tereziji Mariji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, koju je papa Franjo objavio 15. listopada 2023., povodom 150. obljetnice njezina rođenja, u prijevodu fra Tomislava Pervana.

1/8

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK