Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Konferencija za novinare na kraju 86. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH

Na kraju 86. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, u srijedu 22. ožujka, na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, o tijeku i zaključcima zasjedanja govorili su predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić i i potpredsjednik BK BiH mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić, izvijestila je KTA.

Papa: "Ne" teoretskom moralu, neka teologija bude pozorna na stvarni život

Teolozi, moralni teolozi, misionari i ispovjednici pozvani su stupiti u živi odnos s Božjim narodom, pažljivi na vapaj posljednjih. Primajući članove Papinske alfonzijanske akademije u četvrtak 23. ožujka, papa Franjo je preporučio razlučivanje u znaku milosrđa, izvijestio je Vatican News.

Papa odobrio šest novih dekreta o herojskim krepostima

Papa Franjo primio je 23. ožujka u audijenciju prefekta Dikasterija za kauze svetaca, kardinala Marcella Semerara tijekom koje je dao odobrenje Kongregaciji da proglasi nove dekrete herojskim krepostima za šestero slugu Božjih, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Papa COMECE-u: Za mir u Europi potrebni su proroštvo i kreativnost

Obraćajući se sudionicima plenarnog zasjedanja Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), papa Franjo je 23. ožujka potaknuo na zajedničko zauzimanje u svrhu mirnoga zajedničkog života te istaknuo da se rat ne može smatrati rješenjem za sukobe, izvještava Vatican News.

Sprovod fra Marka Vrgoča

Sprovod fra Marka Vrgoča, franjevca trećoredca (1949. ‒ 2023.), predvodio je 22. ožujka u Zagrebu na Mirogoju zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski uz asistenciju provincijala fra Ive Martinovića i vikara samostana u Odri fra Petra Bašića.

Novi broj Glasa Koncila

„Obećavam biti pastir, otac, brat i prijatelj“ - stoji kao središnji naslov na naslovnici novoga broja Glasa Koncila, pripremljenoga za nedjelju 26. ožujka. Riječi su to mons. Ivana Štironje, novoga porečkoga i pulskoga biskupa koji je u službu uveden u subotu 18. ožujka.

Split: O 56. godišnjici Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika održano predavanje „Od borbe za samosvojnost do rastakanja“

U povodu 56. godišnjice donošenja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, jezikoslovac i onomastičar dr. sc. Domagoj Vidović iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlja u Zagrebu održao je, u ponedjeljak 20. ožujka 2023., u dvorani Vinka Draganje kod dominikanaca u Splitu, predavanje „Od borbe za samosvojnost do rastakanja“, izvijestila je Hrvatska udruga „Benedikt“.

Vrijeme korizme (II)

Donosimo drugi dio prikaza učenja Crkve o liturgijskom vremenu korizme, počevši od vremena Drugoga vatikanskog sabora, koji je pripremio vlč. Tomislav Hačko.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

»Žar u srcu, noge na putu« (usp. Lk 24, 13-35)

Svjetski dan misija slavi se ove godine u nedjelju 22. listopada. Tim povodom papa Franjo uputio je poruku na temu »Žar u srcu, noge na putu« (usp. Lk 24, 13-35) koju donosimo u cijelosti.

Govoriti srcem. »Istinujući u ljubavi« (Ef 4,15)

Objavljujemo u cijelosti Poruku pape Franje za 57. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija koji se, u mnogim zemljama, slavi 21. svibnja 2023. na temu "Govoriti srcem. 'Istinujući u ljubavi' (Ef 4, 15)".

Zapis o pobožnoj smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

Lijes s posmrtnim ostacima pape emeritusa zatvoren je u srijedu, 4. siječnja i u njega su položeni palij, medalje i kovanice iskovane za vrijeme njegova pontifikata te Zapis (Rogito) o pobožnoj smrti u kojem se podsjeća na istaknute značajke života i službe pape emeritusa, od njegova rođenja do njegovih posljednjih dana. Tekst isprave, koju je prilikom zatvaranja lijesa pročitao ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja mons. Diego Ravelli, donosimo u cijelosti.

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu u šibenskoj crkvi sv. Frane

U povodu 600. obljetnice posvete crkve sv. Frane u Šibeniku, Apostolska pokorničarna izdala je Dekret o potpunom oprostu u crkvi sv. Frane tijekom godine proslave jubileja, čiji prijevod s latinskoga donosimo u cijelosti.

„Ususret svima bez iznimke“ (AL 309)

Smjernice Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj svećenicima i crkvenim zajednicama u primjeni VIII. poglavlja postsinodske apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, Rim, svetkovina Presvetoga Srca Isusova, 24. lipnja 2022.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ „Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskog naroda“, 20. travnja 2022.

Izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze

Docent na Katedri kanonskog prava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković, koji obavlja i službu župnike župe Ilijaš, preveo je izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze (Dodijeliti neke nadležnosti) pape Franje koji je stupio na snagu 15. veljače 2022. Tekst vlč. Ilije Markovića prenosimo u cijelosti.

1/7

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK