Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Čestitka-poruka za Međunarodni dan osoba s invaliditetom 2023.

Predsjednik Vijeća za laike Hrvatske biskupske konferencije riječki nadbiskup Mate Uzinić i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj dubrovački biskup Roko Glasnović uputili su čestitku-poruku za Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca 2023., koju prenosimo u tekstualnom i audiovizualnom obliku s prijevodom na hrvatski znakovni jezik.

U Sinju otvorena Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

U Svetištu čudotvorne Gospe Sinjske u petak, 1. prosinca svečano je otvorena izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" splitske akademske slikarice s. Zdravke Spomnke Milić, članice Družbe sestra Milosrdnica splitske provincije Navještenja Gospodinova, objavila je Župa BDM Snježne, Sinj.

Austen Ivereigh o pozadini sankcija protiv kardinala Lea Burkea

Papina osoba od povjerenja i novinar Austen Ivereigh napisao je da je dobio od pape Franje uvid u pozadinu sankcija protiv kardinala Raymonda Lea Burkea. Papa se također ogradio od navodnih citata koji su mu pripisani u medijima koji su kritizirali Papu, objavio je Ivereigh na stranici „Where Peter is“, izvijestio je u petak, 1. prosinca 2023., katholisch.de.

Sv. Mikula stigao u Kraljevicu

Na blagdan sv. Katarine Aleksandrijske, 25. studenog, župa sv. Nikole biskupa u Kraljevici dobila je relikviju svoga zaštitnika.

Susret bračnih parova Velikokopaničkoga dekanata u Strizivojni

Dekanatski susret bračnih parova Velikokopaničkoga dekanata kojem se odazvalo trideset parova iz gotovo svih župa dekanata te petorica župnika održan je u četvrtak, 30. studenoga velikoj dvorani Pastoralnoga centra „Mitar Dragotinac“ u Župi sv. Martina biskupa u Strizivojni, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Predstavljena knjiga o tajniku nadbiskupa Stepinca

Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu zajedno s Despot infinitus d.o.o. predstavili su u četvrtak, 30. studenog knjigu „Ivan Šalić, osobni tajnik Alojzija Stepinca“ autora dr. sc. Josipa Jagodara i Zvonimira Miloševića.

Prof. dr. sc. Josip Baloban dobitnik Državne nagrade za znanost

Professor emeritus Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Baloban dobitnik je Državne nagrade za znanost u 2022. godini za životno djelo za ukupni znanstveno-istraživački, stručni i organizacijski rad u području humanističkih znanosti, polje teologija, izvijestio je KBF u Zagrebu.

Prosinački Vjesnik o temi „Što je čovjek?“

Jubilarna, 150. godina Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije zaključena je prosinačkim brojem o temi „Što je čovjek?“, kao i jubilarnom anketom o ovom časopisu za pastoralnu orijentaciju u kojoj se može sudjelovati i tijekom prosinca.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

Papin Angelus u nedjelju 12. studenoga

Papa Franjo je u nedjelju, 12. studenoga s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Donosimo u cijelosti Papino obraćanje prije i nakon molitve Angelusa.

Papa: Klanjati se Bogu i ljubiti braću - to je velika i trajna reforma

Donosimo u cijelosti homiliju pape Franje na misi povodom završetka prve sesije 16. redovite opće skupštine Biskupske sinode u Bazilici svetoga Petra u nedjelju, 29. listopada 2023.

Homilija kardinala Bozanića na misi u povodu 90. obljetnice osnutka zagrebačkog Caritasa

Homilija umirovljenoga zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na misi koju je predslavio u nedjelju 22. listopada 2023., u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu, u povodu proslave 90. obljetnice osnutka Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Apostolska pobudnica „C'est la confiance“ pape Franje

Donosimo tekst Apostolske pobudnice „C'est la confiance“ o sv. Tereziji Mariji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, koju je papa Franjo objavio 15. listopada 2023., povodom 150. obljetnice njezina rođenja, u prijevodu fra Tomislava Pervana.

Dopis za proslavu Jubileja posvećenog života 2025.

Dikasterij za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života uputio je dopis za proslavu Jubileja posvećenog života 2025. u Rimu. Hrvatska redovnička konferencija pripremila je prijevod na hrvatski jezik koji objavljujemo u cijelosti.

Hrvatska redovnička konferencija objavila prijevod dokumenta „Oblik pustinjačkoga života u mjesnoj Crkvi“

Iz tiska je izašao prijevod dokumenta Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života „Oblik pustinjačkoga života u mjesnoj Crkvi. Smjernice“.

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu u šibenskoj crkvi sv. Frane

U povodu 600. obljetnice posvete crkve sv. Frane u Šibeniku, Apostolska pokorničarna izdala je Dekret o potpunom oprostu u crkvi sv. Frane tijekom godine proslave jubileja, čiji prijevod s latinskoga donosimo u cijelosti. (Izmijenjeno 14. studenoga 2023.)

Zapis o pobožnoj smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

Lijes s posmrtnim ostacima pape emeritusa zatvoren je u srijedu, 4. siječnja i u njega su položeni palij, medalje i kovanice iskovane za vrijeme njegova pontifikata te Zapis (Rogito) o pobožnoj smrti u kojem se podsjeća na istaknute značajke života i službe pape emeritusa, od njegova rođenja do njegovih posljednjih dana. Tekst isprave, koju je prilikom zatvaranja lijesa pročitao ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja mons. Diego Ravelli, donosimo u cijelosti.

1/9

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK