Budi dio naše mreže
Izbornik

SVETKOVINA VELIKE GOSPE

Nadbiskup Puljić: „Čovjek je Zmaju najveća opasnost. Zato i vreba na njega, i prije nego se rodi“

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić i predsjednik HBK predvodio je na svetkovinu Velike Gospe u ponedjeljak 15. kolovoza svečano misno slavlje ispred crkve Velike Gospe na Velikom Rujnu na Velebitu, na planinskoj uzvisini od približno 1000 metara nadmorske visine.

Novosti

Aktualno

Proslavljena svetkovina Uznesenja BDM u Župi Dusina  - Velik Prolog

Šest misa slavljeno je na župnu svetkovinu 15. kolovoza u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Dusina - Veliki Prolog, a središnju, kojoj je prethodila procesija u kojoj su kip nosile trudnice, predvodio je župnik Župe Kruševo dr. don Marko Šutalo, predstojnik Teološko-katehetskog instituta u Mostaru.

Svetkovina Velike Gospe proslavljena u Samoboru

Središnja proslava svetkovine Velike Gospe u samoborskom kraju održana je 15. kolovoza 2022. u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Samoboru, gdje je misu predslavio pomoćnik odgojitelja bogoslova Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Josip Ivkić.

Crkveni god u Župi Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo - Veliku Gospu, 15. kolovoza svečano je bilo u župi Uznesenja Marijina u Brodskom Vinogorju (Slavonski Brod) koja slavi svoj župni/crkveni god. Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje na vanjskom oltaru na proplanku pokraj župne crkve predvodio je vojni kapelan vlč. Ivan Blaževac, rođeni Brođanin, a koncelebrirao domaći župnik vlč. Krunoslav Karas.

Rokova u Cvitoviću

Misu uz blagdan svetog Roka, suzaštitnika župe Cvitović u Slunjskom dekanatu, 13. kolovoza predslavio je župnik Cetingrada vlč. Ivica Tolla u suslavlju domaćeg župnika Šime Božića i župnika Drežnik Grada i Vaganca Dine Rupčića.

Otkrivanje spomen-poprsja Ivana Mihaljevića Baraka

Uoči svetkovine Velike Gospe 14. kolovoza u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Oštarijama je održana velika svečanost otkrivanja spomen-poprsja Oštarca Ivana Mihaljevića Baraka, velikog čuvara narodne i crkvene baštine koji je svojim neumornim djelovanjem zadužio ne samo svoj kraj.

Bdjenje u svetištu Majke Božje od Krasna

Proslava svetkovine Velike Gospe u svetištu Majke Božje od Krasna započela je 14. kolovoza križnim putem i misom koju je predslavio generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Marinko Miličević.

Molitva uz 30. godišnjicu velike razmjene ratnih zatočenika u Nemetinu

Preživjeli zatočenici srpskih i crnogorskih koncentracijskih  logora i ove su se godine okupili 14. kolovoza u zajedničkoj molitvi uz Spomen-obilježje u Nemetinu (osječkom predgrađu) gdje je prije 30 godina održana posljednja velika razmjena ratnih zarobljenika i oslobođeno 714 hrvatskih branitelja, žena i civila koji su došli u Osijek, prešavši liniju razdvajanja između položaja hrvatskih branitelja i srpskog agresora 1992. godine.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Osluhni glas stvorenog svijeta

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu [1. rujna 2022.]

Otvoreno pismo biskupa Zagrebačke metropolije patrijarhu Porfiriju

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine uputili su na blagdan sv. Jakova, 25. srpnja 2022. otvoreno pismo patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve gospodinu Porfiriju o neistinama glede djece u ratnim prihvatilištima u Jastrebarskom i Sisku, koje prenosimo u cijelosti.

Isus Krist radi vas posta siromašan (usp. 2 Kor 8, 9)

Poruka Svetoga Oca Franje za 6. Svjetski dan siromaha, 33. nedjelja kroz godinu [13. studenoga 2022.]

„Ususret svima bez iznimke“ (AL 309)

Smjernice Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj svećenicima i crkvenim zajednicama u primjeni VIII. poglavlja postsinodske apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, Rim, svetkovina Presvetoga Srca Isusova, 24. lipnja 2022.

Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama

"Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama" tema je poruke pape Franje za za 108. Svjetski dan selilaca i izbjeglica koji se slavi 25. rujna 2022. Poruku donosimo u cijelosti.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ „Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskog naroda“, 20. travnja 2022.

Pismo biskupa Škvorčevića prigodom ratnih stradanja u Ukrajini

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je vjernicima Požeške biskupije Pismo pod naslovom „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati!“, u kojem ih poziva da na poticaj pape Franje molitvom, postom, pokorom i novčanim prilogom na Čistu srijedu izraze solidarnost s ratnim stradalnicima u Ukrajini.

Izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze

Docent na Katedri kanonskog prava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković, koji obavlja i službu župnike župe Ilijaš, preveo je izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze (Dodijeliti neke nadležnosti) pape Franje koji je stupio na snagu 15. veljače 2022. Tekst vlč. Ilije Markovića prenosimo u cijelosti.

»Bit ćete mi svjedoci« (Dj 1, 8)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2022. [23. listopada 2022.]

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama, svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, 3. lipnja 2021.

1/10

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK