Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Donedavni biskup Osnabrücka još jednom moli za oprost

Umirovljeni biskup Osnabrücka Franz-Josef Bode ponovno je na rastanku zatražio oprost. To se odnosi na „pogreške, nemar, neodlučnost i mrtve točke koje su oštetile i ranile osobe“, rekao je Bode na misi u nedjelju poslijepodne 4. lipnja u katedrali u Osnabrücku, izvijestio je Vatican News.

Bogoslov Marko Mikić primljen među kandidate za sveti red

Uoči svetkovine sv. Kvirina Sisačkog, zaštitnika Krčke biskupije, u subotu 3. lipnja, tijekom svečanog euharistijskog slavlja u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Malom Lošinju, koje je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak, bogoslov III. godine Marko Mikić primljen je među kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata Krčke biskupije.

Papa članovima Zaklade Centesimus Annus pro Pontifice: Valja tražiti dobrobit svih ljudi

„Svima nam je potrebna zajednica koja zna dati glas onima bez glasa“, istaknuo je papa Franjo primivši u audijenciju članove Zaklade Centesimus Annus pro Pontifice koja ove godine slavi 30. obljetnicu ustanovljenja i to čini međunarodnom konferencijom koja je 5. lipnja počela u Vatikanu pod naslovom „Pamćenje za izgradnju budućnosti: razmišljati i djelovati u smislu zajednice”, prenosi Vatican News.

Orebić: Održan drugi ciklus duhovnih vježbi za vjeroučitelje

Drugi ciklus duhovnih vježbi za vjeroučitelje Splitsko-makarske nadbiskupije održan je od 2. do 4. lipnja u dominikanskom samostanu Presvetog Srca Isusova u Orebiću u organizaciji nadbiskupijskog Katehetskog ureda. Vježbe je predvodio dr. sc. fra Domagoj Volarević.

Održana peta duhovna obnova u Ludbregu u ciklusu obnova prve nedjelje u mjesecu

U sklopu redovitih mjesečnih duhovnih obnova svake prve nedjelje u mjesecu u Župi Presvetoga Trojstva u Ludbregu u nedjelju, 4. lipnja, o temi „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje!“ (Mk 16,15) govorila je s. Ivančica Fulir, misionarka u Beninu koja je svjedočila o svom misionarskom pozivu.

Proslava titulara župe u Majkovima

Župna zajednica u Majkovima, koja pripada Stonskom dekanatu Dubrovačke biskupije, proslavila je u nedjelju Presvetog Trojstva 4. lipnja naslovnika svoje župe.

Održan kamp „Kateheza u prirodi“

Kamp Kateheza u prirodi za mlade okupio je sedamnaestero učenica i učenika osmih razreda u Ivanovcima, malom selu nedaleko Valpova, u Svetište Majke Triput Divne od 2. do. 4. lipnja.

Učitelj Reda propovjednika u Splitu i Trogiru

Učitelj Reda propovjednika fr. Gerard Francisco Parco Timoner III., njegov vikar fr. Pablo Carlos Sicouly i socius za apostolski život fr. Florentino Bolo u subotu 3. i nedjelju 4. lipnja pohodili su dominikanske samostane u Splitu i Trogiru, izvijestila je Hrvatska dominikanska provincija.

Dvodnevno studijsko putovanje u Vukovar u organizaciji Hrvatskog Caritasa

Dvodnevno studijsko putovanje u Vukovar koje je za svoje djelatnike i djelatnike nad/biskupijskih Caritasa – kojima su se pridružili i djelatnici ustanova Hrvatske biskupske konferencije - organizirao Hrvatski Caritas završeno je u petak 2. lipnja, izvijestio je Hrvatski Caritas.

Susret djece iz vrtića Marija Petković

Susret djece iz vrtića Marija Petković iz Blata, Splita, Pule, Zagreba i Subotice održan je prvi vikend u mjesecu lipnju, 3. i 4. lipnja u Blatu na Korčuli.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Papina poruka za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2023.

Svjetski dan selilaca i izbjeglica slavi se ove godine 24. rujna. Donosimo u cijelosti prijevod Papine Poruke za taj Dan na temu "Slobodni birati – iseliti ili ostati".

»Žar u srcu, noge na putu« (usp. Lk 24, 13-35)

Svjetski dan misija slavi se ove godine u nedjelju 22. listopada. Tim povodom papa Franjo uputio je poruku na temu »Žar u srcu, noge na putu« (usp. Lk 24, 13-35) koju donosimo u cijelosti.

Govoriti srcem. »Istinujući u ljubavi« (Ef 4,15)

Objavljujemo u cijelosti Poruku pape Franje za 57. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija koji se, u mnogim zemljama, slavi 21. svibnja 2023. na temu "Govoriti srcem. 'Istinujući u ljubavi' (Ef 4, 15)".

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu u šibenskoj crkvi sv. Frane

U povodu 600. obljetnice posvete crkve sv. Frane u Šibeniku, Apostolska pokorničarna izdala je Dekret o potpunom oprostu u crkvi sv. Frane tijekom godine proslave jubileja, čiji prijevod s latinskoga donosimo u cijelosti.

Zapis o pobožnoj smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

Lijes s posmrtnim ostacima pape emeritusa zatvoren je u srijedu, 4. siječnja i u njega su položeni palij, medalje i kovanice iskovane za vrijeme njegova pontifikata te Zapis (Rogito) o pobožnoj smrti u kojem se podsjeća na istaknute značajke života i službe pape emeritusa, od njegova rođenja do njegovih posljednjih dana. Tekst isprave, koju je prilikom zatvaranja lijesa pročitao ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja mons. Diego Ravelli, donosimo u cijelosti.

„Ususret svima bez iznimke“ (AL 309)

Smjernice Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj svećenicima i crkvenim zajednicama u primjeni VIII. poglavlja postsinodske apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, Rim, svetkovina Presvetoga Srca Isusova, 24. lipnja 2022.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ „Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskog naroda“, 20. travnja 2022.

Izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motupropriju Assegnare alcune competenze

Docent na Katedri kanonskog prava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković, župnik župe Ilijaš, preveo je izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motupropriju Assegnare alcune competenze (Dodijeliti neke nadležnosti) pape Franje koji je stupio na snagu 15. veljače 2022. Tekst vlč. Ilije Markovića prenosimo u cijelosti.

1/8

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK